• Vplyv návykových látok na zdravie človeka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vplyv návykových látok na zdravie človeka.

            Táto téma bola súčasťou hodín biológie vo všetkých triedach siedmych ročníkov v týždni od 7. – 11. júna.

            Prednášky spojené s diskusiou boli zamerané najmä na legálne drogy ako alkohol, tabak, kofeín , ktoré sú spoločnosťou normálne prijímané a žiaci sa s nimi bežne stretávajú.

             Ing. Ján  Gladiš

          • TÝŽDEŇ FINANČNEJ GRAMOTNOSTI 7. 6. – 11. 6. 2021

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album TÝŽDEŇ FINANČNEJ GRAMOTNOSTI .

            Aj v školskom roku 2020/2021 prebiehali v rámci aplikácie Národného štandardu finančnej gramotnosti aktivity na všetkých stupňoch ZŠ s MŠ Lomnička. Napriek zložitej situácií vo vyučovaní počas školského roka – dištančné a prezenčné vyučovanie – sa rozvíjala finančná gramotnosť v jednotlivých predmetoch priebežne počas školského roka. Ukončenie finančného vzdelávania sa uskutočnilo formou Týždňa finančnej gramotnosti od 7. 6. – 11. 6. 2021 v jednotlivých triedach. Forma aktivít a hier na rozvoj FG bola dobrovoľná a zameraná na dosiahnutie predpísaných úrovní, ktoré žiaci budú schopní preukázať v bežnom reálnom živote. Žiaci spoznávali internetové stránky, ktoré ponúkajú úlohy a testy týkajúce sa financií, spoznávali cudzie meny, platobné karty, finančné produkty bánk. V triedach hrali hry : Náš obchod, Milionár, Rodinný rozpočet. Bol to zaujímavý týždeň.

             

          • Medzinárodný deň detí

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň detí.

            Medzinárodný deň detí (MDD) je sviatok detí, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta. Tento sviatok sa zvyčajne oslavuje 1. júna. Na Slovensku sa slávi od roku 1952. Žiaci 0. B a 0. C triedy svoj sviatok oslávili tak, ako sa patrí - zábavou, hrami a dobrou náladou. Svoj deň si užili a to je hlavné ...

             Mgr. Mária Grechová, Jarmila Bobulská, Mgr. Beáta Gahurová

          • Čitateľská gramotnosť

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čitateľská gramotnosť.

            Na hodinách slovenského jazyka a literatúry sme so žiakmi rozoberali autorov, ktorí vo svojej literárnej tvorbe uprednostňujú tému lásky ako najvyššiu hodnotu. Zamerali sme sa aj na vzťahy medzi postavami. Pre naše mamy žiaci vytvorili krátku báseň v rámci Dňa matiek. Poďakovali sme sa im za ich nezištnú lásku, starostlivosť, ochranu, obetavosť, podporu. Žiaci pripravili pre svoje mamky aj malé darčeky.

            Mgr. P. Fabisová, Mgr. J. Hanečáková a Mgr. Š. Hotáry

          • Ovocníčkovia

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ovocníčkovia.

            Žiaci III.C špeciálnej triedy úspešne reprezentovali svoju školu vo výtvarnej súťaži „Ovocníčkovia“  na tému:  zdravá výživa. Traja z nich boli odmenení vecnými cenami a ich práce sa stali súčasťou kalendára na rok 2021.

                                                                                                                                                                                                        Mgr. Judita Romanová

          • DEŇ ZEME

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album DEŇ ZEME.

             

            DEŇ ZEME – je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22. apríla. 

            Žiaci na prvom stupni si hravým spôsobom pomocou rôznych aktivít uvedomovali, ako veľmi dôležité je chrániť našu prírodu a Zem. Starší žiaci na druhom stupni si prostredníctvom prezentácií pripomenuli, prečo musia chrániť našu „modrú“ planétu, neznečisťovať ju, čo majú robiť pre jej zachovanie pre budúce generácie. Zopakovali si farby nádob a spôsob separácie odpadu. S učiteľmi diskutovali o možnostiach recyklácie, maľovali, tvorili, spievali a za „domácu úlohu“ mal každý žiak zodvihnúť a vyhodiť do koša odpadky, ktoré zbadá po ceste zo školy.

             

          • Starostlivosť o živý kútik

          • Žiaci III. C špeciálnej triedy prevzali do svojej starostlivosti rastlinky na chodbách budovy. Rastlinky očistili od odumretých častí, skyprili pôdu okolo nich. Chýbajúce živiny im dopriali vo forme záhradnej zeminy, ktorú doplnili do truhlíkov. Na záver ich aj výdatne poliali. Veríme, že sa nám rastlinky odvďačia vo forme bohatých prírastkov, na ktorých sa pokocháme všetci.

                                                                                                                  Mgr. Judita Romanová

          • Marec - mesiac knihy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec - mesiac knihy.

            V rámci marca - Mesiaca knihy sme sa so žiakmi 2. stupňa ZŠ na hodinách slovenského jazyka a literatúry viac zamerali na čítanie rôznych druhov umeleckých textov s porozumením. Čítali a rozoberali sme rozprávky, detektívky, dobrodružnú literatúru. Po prečítaní textov žiaci vytvárali rôzne výtvarné práce na tému: Môj obľúbený literárny hrdina, Moja obľúbená kniha. Vytvorili si aj komiks, obal na knihu. Zamerali sme sa na slovenských aj zahraničných autorov. Realizovali sme aj menšie besedy o vybraných obľúbených autoroch. Chlapcov zaujal autor Charles Dickens a jeho dielo Oliver Twist a dievčatá autorka Alta Vášová a dielo Niekto ako ja.

             Mgr. P. Fabisová, Mgr. Š. Hotary, Mgr. J. Hanečáková.

          • Čítame radi - projekt

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čítame radi - projekt.

            V decembri minulého roka Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v spolupráci so Združením vydavateľov a kníhkupcov Slovenskej republiky vyhlásilo výzvu na predloženie žiadostí a zapojenie sa  do projektu „Čítame radi“. Do tejto výzvy sme sa zapojili aj my. Splnili sme všetky kritéria a naša škola bola úspešná. Získali sme sumu 800 Eur na nákup kníh pre našich žiakov na podporu čitateľskej gramotnosti.   

            Naši žiaci sa už teraz môžu tešiť na nové knihy, ktoré sme nakúpili do školskej knižnice.

          • Vianočné pečenie

          • Do galérie Vianočné pečenie boli pridané fotografie.

            Predvianočné obdobie si nevieme predstaviť bez vône škorice a medu. Práve tieto ingrediencie sme použili pri príprave sladkých medovníčkov a vianočných koláčikov. Žiačky druhého stupňa pracovali takmer samostatne a podľa skúseností z minulých rokov pripravovali koláčiky pre svojich spolužiakov. Vianočná vôňa sa niesla celou školou pri pečení a zdobení a chuťové poháriky si žiaci celej školy pohladkali pri ochutnávaní koláčikov.

          • PRÍCHOD MIKULÁŠA

          • Do galérie PRÍCHOD MIKULÁŠA boli pridané fotografie.

            MIKULÁŠ, MIKULÁŠ, ČO NÁM LEN DO OKNA DÁŠ?
            VEĽKÝM LÁSKY, RADOSTI, MALÝM VEĽA SLADKOSTÍ.

            Predstava detských topánočiek, čižmičiek a inej obuvi, prekypujúca rôznymi sladkosťami alebo mikulášske vrecúška plné dobrôt, to sú predstavy neoddeliteľné od tohto sviatku. Balíčky so sladkou odmenou, ktoré chystali pomocníci Mikuláša potešili aj našich žiakov školy.  Vyučujúci si v rámci tried pripravili rôzne aktivity pre deti, súťaže, pracovné listy. A už teraz sa tešíme na MIKULÁŠA o rok.

             

          • VIANOČNÉ OBDOBIE - ADVENT

          • Do galérie VIANOČNÉ OBDOBIE - ADVENT boli pridané fotografie.

            Rozhlasové vysielanie

            Magický, čarovný vianočný čas a celé sviatočné obdobie až do konca roka je priam opradené rôznymi prísloviami, pranostikami, zvykmi a tradíciami, ktoré má Slovensko veľký počet.

            Toto obdobie začínalo 25. novembra, na Katarínu. Pokračovalo 4. decembrom, ktorý sa niesol v znamení mena Barbora.

            Najznámejším sviatkom bol 6. december, kedy sa všetci tešili na príchod Mikuláša so svojim sprievodom, anjelom a čertom. Mikuláš obdarovával deti rôznymi sladkosťami, ovocím a darčekmi.

            Posledným významným dňom bol 13. december. Tento dátum sa viaže k menu Lucia. Sviatok sv. Lucie súvisel s mnoho bohatými zvykmi a tradíciami a považoval sa za vrchol tradičných predvianočných zvykov. Tieto všetky dni sa označovali ako STRIDŽIE DNI, končili 21. decembra, kedy už chodili spievať prví koledníci, roznášali sa oblátky a museli sa robiť posledné zabíjačky.

            Nezabúdajme na tieto nádherné zvyky a tradície a uchovajme ich pre budúce generácie.

            Všetkým želám krásne prežitie týchto dní a aj prichádzajúcich vianočných sviatkov.

              Mgr. Peter Demák, sociálny pedagóg   

                       

            VIANOČNÉ OBDOBIE - ADVENT

            Žiaci 2. stupňa ZŠ na hodinách SJL za pomoci vyučujúcich v tomto vianočnom období recitovali básne s vianočnou tematikou, čítali slovenské koledy, čítali a reprodukovali krásne slovenské vianočné rozprávky. Prečítane texty obohatili aj vianočnými kresbami.

            Mgr. P. Fabisová

            Interview s Mikulášom

            Svätý Mikuláš je osobnosťou vekov. Kto sa môže pochváliť, že si ho odchytil a urobil s ním rozhovor? Piataci. Posun časovo-tematických plánov priniesol aj skryté pozitívum. Žiaci si na hodinách slovenského jazyka najprv osvojili teoretické vedomosti na tému  Interview.  Potom smelo vytvárali stránku vlastného časopisu, pričom dodržiavali všetky osvojené pravidlá. Neskôr sa zahrali na moderátorov a svoje otázky z časopisu položili priamo Mikulášovi v zábavnej detskej relácii, ktorú nazvali Na slovíčko s Mikulášom.  Vzhľadom na pandemické opatrenia sa všetko odohrávalo za dverami tried v malých skupinkách za pomoci učiteliek slovenského jazyka.

            Mgr. Štefánia Hotáry

          • Ď A K U J E M E

          • Do galérie Ď A K U J E M E boli pridané fotografie.

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

            Touto cestou sa chcem veľmi pekne poďakovať všetkým pedagogickým, odborným
            a nepedagogickým zamestnancom školy za ich zodpovedný prístup a pomoc pri organizácií víkendového celoplošného testovania. Aj v našej škole boli dve odberné miesta. Otestovať sa prišli občania obce Lomnička a ich deti, žiaci našej školy, ktorí boli veľmi trpezliví a  zodpovední voči svojim spolužiakom aj všetkým zamestnancom školy.

            Týmto prejavili svoju občiansku zodpovednosť a za to im veľmi pekne ďakujeme.

            Zamestnanci školy boli nápomocní pri registrácii, odberoch a vyhodnocovaní testoch a príprave certifikátov. Vytvorili tak super odberný tím, ktorý pracoval trpezlivo a zabezpečil tak plynulý a bezpečný priebeh testovania. Poďakovanie patrí aj vedúcej jedálne a kuchárkam, ktoré pripravili chutnú stravu a občerstvenie pre celý testovací tím.

             

            Ď a k u j e m !

             

            PhDr. Miroslav Zelina

            riaditeľ školy

             

          • ROZHLASOVÉ VYSIELANIE

          • Do galérie ROZHLASOVÉ VYSIELANIE boli pridané fotografie.

            Každoročne si v mesiaci OKTÓBRI, keď príroda naberá krásu jesene, prejavujeme všetci svoju pozornosť a úctu občanom skôr narodeným.

            Preto sme si aj prostredníctvom rozhlasového vysielania pripomenuli akí dôležití pre nás sú všetci naši starí rodičia, spoluobčania, príbuzní.

            Urobili pre nás veľa a zaslúžia si našu pozornosť, lásku a úctu.

            Želáme im, nech prežijú ďalšie roky obklopení láskou, úctou a pozornosťou svojich blízkych a nech sú ich dni prepletené vďačnosťou okolia.

            Mgr. Peter Demák, sociálny pedagóg

          • BABKA a DEDKO

          • Do galérie BABKA a DEDKO boli pridané fotografie.

            Babka a dedko. Dve veľmi blízke osoby, ktoré nahrádzajú rodičov, keď je to potrebné.

            Mesiac úcty k starším si pripomenuli aj žiaci 0. F triedy. S veľkou láskou si pre starých rodičov pripravili prekvapenie v podobe srdiečka. Vďaka babka a dedko!

             

            Mgr. Renáta Korschová, tr. učiteľka

          • Návrat do školy

          • Do galérie Návrat do školy boli pridané fotografie.

            Priamo na MDD aj naša škola po 11 týždňoch karantény otvorila svoje brány pre žiakov MŠ,  0. – 4. ročníka ZŠ a ŠT. Samozrejme, za dodržiavania prísnych hygienických opatrení. Vedenie školy vynaložilo v uplynulých dňoch veľkú snahu, aby sa do lavíc vrátilo čo najviac žiakov. Žiaci sa vyučujú v dvoch zmenách. Dnes ráno sa od 7.40 hod. zhromažďovali pri svojich vyučujúcich v sprievode zákonného zástupcu na školskom dvore.  Do budovy školy vchádzali po odmeraní telesnej teploty a v rúškach štyrmi rôznymi vchodmi do troch budov ZŠ a ŠT. Triedni učitelia už mali pre nich pripravené  tvorivé aktivity, aby im návrat do školy čo najviac uľahčili. Žiaci majú zabezpečené stravovanie v školskej jedálni.

               Žiaci druhého stupňa – 5. – 9. ročník – pokračujú naďalej v dištančnom vzdelávaní. Vyučujúci pripravujú pracovné listy, ktoré sú im distribuované domov a následne späť do schránky školy.

               Posledné dni boli kvôli koronakríze náročné pre všetkých, no už sme radi, že môžeme byť opäť spolu.

                                                                                                                         Mgr. D. Janigová

          • Zápis žiakov do 1. ročníka

          • Do galérie Zápis žiakov do 1. ročníka boli pridané fotografie.

            V dňoch 23. 4. 2020 a 24. 4. 2020 prebehol na našej škole zápis žiakov na plnenie povinnej školskej dochádzky. Zápis sa organizoval bez osobnej prítomnosti detí s dôrazom na dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení. Vyskúšali sme si novú netradičnú formu práce na školskom dvore.

          • MAREC S KNIHOU

          • Do galérie MAREC S KNIHOU boli pridané fotografie.

             „Knihy sú otvorené dvere do čarovného sveta.“ V marci si viac ako inokedy pripomíname význam knižnej kultúry. Už tradične sa tento jarný mesiac spája s rozvíjaním pozitívneho vzťahu ku knihám. Žiaci štvrtých ročníkov špeciálnych tried v rámci čitateľskej gramotnosti prečítali viacero pútavých rozprávok, ku ktorým vytvorili kreatívne leporelá. Zahrali si aj divadielko s bábkami – maňuškami. Boli veľmi tvoriví a šikovní, aktivity sa im veľmi páčili. Veríme, že aj takýmto spôsobom sprístupnené rozprávky vzbudia záujem malých čitateľov o krásnu literatúru.

            Mgr. M. Urbancová, Mgr. Š. Novysedláková

             

          • STOP ŠIKANE

          • Do galérie STOP ŠIKANE boli pridané fotografie.

            Dňa 28. 2. 2020 sa na našej škole konal hudobno-výchovný koncert pod názvom „Stop šikane“ pre žiakov II. stupňa. Nosnou témou koncertu bola problematika kyberšikany. Táto téma je čoraz viac aktuálna najmä medzi mladou generáciou, ktorá sa deje vo virtuálnm svete. Poďakovanie patrí organizátorom,  o.z. PHANTASIA, ktorí pripravili pre žiakov inšpiratívne podujatie v duchu dobrej nálady.

            Mgr. Dávid Simoník