• DENKO CUP 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album DENKO CUP 2022.

            ,,Je dôležité inšpirovať ľudí, nech môžu byť úžasní v čomkoľvek, čo robia.“

            Kobe Bryant

               Dňa 21. XII. 2022 sa na našej škole uskutočnil učiteľský turnaj v stolnom tenise pod názvom DENKO CUP. Je to už siedmy ročník. Hrá sa o putovné denko, ktoré nám pripomína každý rok náš turnaj, aj vianočný čas. Otvorenie stolno-tenisového turnaja a odovzdávanie vecných cien sa musíme poďakovať p. riaditeľovi PhDr. Miroslavovi Zelinovi, ktorý sa aj sám zúčastnil turnaja.

            Na turnaj sa prihlásilo 15 učiteľov. Osem učiteliek bolo rozdelených na 2 skupiny. Zo skupín postupovali dve najlepšie učiteľky. Víťazky v semifinále hrali o prvé a druhé miesto. Porazené o tretie a štvrté miesto. U učiteľov bola vytvorená jedna skupina, kde každý hral s každým. Poradie v skupine bolo aj poradie o prvé, druhé a tretie miesto. Za vianočný punč a chutné občerstvenie musíme poďakovať p. uč. Anne Zavadskej. Tešíme sa opäť na ďalší ročník, ktorý sa uskutoční o rok ... ŠPORTU ZDAR A STOLNÉMU TENISU ZVLÁŠŤ.

            Mgr. Martin Vychovalý, Mgr. Anna Zavadska

            Poradie oboch kategórií bolo nasledovné:

            Kategória ženy                                                          Kategória muži

            1. Mária Talapková (sestra Tamara)                         1. Jozef Gorčák (kaplán)

            2. Ivana Točeková                                                     2. Miroslav Zelina

            3. Miriama Imrichová                                                3. Ivan Lajčák

          • Úspešné žiačky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Úspešné žiačky.

            Aj v tomto školskom roku sme sa úspešne zapojili do informatickej sútaže iBobor. Dve žiačky z 5.B Lenka Kalejová a Jazmína Mirgová získali diplomy za vysoký počet bodov v kategórii Bobrík. Blahoželáme a tešíme sa z ich úspechu.

            Ing. Helena Česáková

          • Kreslíme a maľujeme Vianoce

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Kreslíme a maľujeme Vianoce.

               Predvianočný čas a nálada sa prejavila aj v našich výtvarných prácach. Deti pracovali s rôznym výtvarným materiálom a naučili sa novým výtvarným technikám. Naša materská škola sa odela do vianočných šiat.

            Triedne učiteľky MŠ  

          • VIANOČNÉ TRHY

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album VIANOČNÉ TRHY.

            Dňa 19. XII. 2022 sa v našej škole uskutočnili vianočné trhy. Vianočnú atmosféru nám všetkým umocňovala vianočná hudba.

            Vianočné stánky boli pestré a bohaté. Do trhov sa zapojili aj komunitné centrum a SOŠ – elokované pracovisko.

            Žiaci si mohli kúpiť rôzne výrobky (pečivo, hranolky, cukrová vata, popcorn, punč, koláčiky, ozdoby na stromček, svietniky, ikebany...).

            Dúfame, že sviatočná nálada sa prenesie aj do všetkých našich domovov.

          • Tvorivé dielne – Vianoce

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tvorivé dielne – Vianoce .

            Aj žiaci druhého stupňa ZŠ sa postarali, aby mohla byť „voňavá a čarovná „ atmosféra na vianočných trhoch v škole. Počas uplynulého týždňa piekli a zdobili chrumkavé koláčiky, vyrábali z dreva vianočné dekorácie – stromčeky, snehuliakov, hry. Pustili sa aj do servítkovej techniky, aranžovali vianočné ikebany, svietniky a z rôznych materiálov vyrábali ozdoby na vianočný stromček a štítky na darčeky. Do celej svojej práce a snaženia pridali radosť z toho, že niekto sa z ich „výtvoru“ poteší.

            Učitelia II. stupňa ZŠ

          • Advent a zvyky našich predkov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Advent a zvyky našich predkov.

            Advent – radostné čakanie na príchod malého Ježiška, pokladali naši predkovia za „magický čas“. Otvárala ho Katarína, pokračoval Ondrej, ktorý napĺňal veštby, štedrý darca Mikuláš, bosorka Lucia a nakoniec je Štedrý deň – „Vilija“. Aby sme žiakom priblížili zvyky našich predkov, pripravili sme pre nich krátke prezentácie a filmy. Do témy dňa ich vniesla krátka rozhlasová relácia o svätcovi, ktorého meniny sa v ten deň oslavovali. Veríme, že žiakov sme inšpirovali a niektoré tradície sa zachovajú.

            Pripravili: Barbora Vnenčáková, Štefánia Hotáry, Helena Česáková, Beáta Brunovská, Martina Rabatínová, Daniela Pribišová

          • Semaforové laboratórne pomôcky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Semaforové laboratórne pomôcky.

               Žiaci 7. ročníka si pre hlbšie upevnenie vedomostí učiva z chémie zahrali hru Semaforové laboratórne pomôcky. V každej triede sa vytvorili 3 tímy, ktoré medzi sebou súťažili o najväčší počet kartičiek, na ktorých boli zobrazené laboratórne pomôcky. Pomôcky boli vyhotovené v troch farbách – zelená, oranžová a červená. Podmienkou bolo, že hra prebiehala vo forme štafety, kedy vždy zo skupiny ku kartičkám prichádzal jeden žiak, následne otáčal vytipovanú kartičku. Ak bola zelená, ponáhľal sa späť ku skupine, ak bola oranžová, splnil penále troch drepov, a ak bola červená, splnil penále piatich drepov. Vyhral ten tím, ktorý nazbieral najviac kartičiek a následne ich správne pomenoval. Cieľom tejto aktivity bolo zamerať sa na kooperatívne skupinové vyučovanie a rozvoj kritického myslenia u žiakov.

            Mgr. Mária Tyrpáková

          • Pečenie medovníkov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pečenie medovníkov.

            Vianočná nálada, vôňa škorice, klinčekov, orechov a sladkého medu zaplavila našu materskú školu. Deti s radosťou vykrajovali rôzne tvary z medovníkového cesta a tešili sa z vlastnej práce , keď si vychutnávali sladké dobroty.

            Triedne učiteľky MŠ  

          • Vianočné pásmo

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočné pásmo.

               Dňa 14.12. 2022 sme si pre žiakov 2.stupňa ZŠ v rámci čitateľskej gramotnosti pripravili Vianočné pásmo v triedach. Najprv prebiehala prezentácia o našich slovenských aj rómskych vianočných zvykoch a tradíciách. Na umocnenie vianočnej atmosféry sme si spoločne zaspievali obľúbené vianočné koledy a piesne za doprovodu gitár. Žiaci zarecitovali vianočné básničky a novoročné vinše.

            Zodpovedné: Ing. H. Česáková, Mgr. P. Fabisová

          • MIKULÁŠSKY TURNAJ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album MIKULÁŠSKY TURNAJ.

               Dňa 08. 12. 2022 sa v meste Stará Ľubovňa uskutočnil Mikulášsky futbalový turnaj, kde si naši šikovní deviataci zmerali svoje sily s rovesníkmi z Jakuban, Podsadku a Podolínca. Všetky zápasy naši žiaci s prehľadom vyhrali: 7:4, 5:4, 4:0 a bez straty bodu sme zaslúžene obsadili
            1. miesto. Chlapcom ešte raz blahoželáme.

                                                                                                          Mgr. Michal Zima

             

          • Hudobný adventný kalendár

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hudobný adventný kalendár.

            AK chcete, aby vám bolo počas adventu veselo, skúste sa naladiť. Žiaci 8. B a 7.C triedy ZŠ si na hodinách VYV vyrobili adventný kalendár z "útržkov" viet vianočných piesní. Na hodinách hudobnej výchovy hádali, o aké piesne ide, počúvali ich, spievali si ich, prípadne sa naučili nové. Takýto adventný kalendár nielen ušetrí bolesť zubov, ale vyčarí dobrú náladu a pieseň na perách na celý deň.

            Mgr. Beáta Brunovská, Mgr. Štefánia Hotáry

          • MAGICKÝ ADVENT NA 1. STUPNI

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album MAGICKÝ ADVENT NA 1. STUPNI.

               Aby adventné obdobie nebolo iba o predvianočnom zhone, rozhodli sme sa cielene spomaliť a spoločne sa naladiť na príchod Vianoc. Učitelia na 1. stupni pripravili v triedach adventné kalendáre s rôznymi predsavzatiami, ktoré deti museli splniť. Úlohy boli rôzne, či už napísať list Ježiškovi alebo vytvoriť vianočnú pohľadnicu. Deti dané úlohy robili s nadšením a radosťou. Okrem toho sa veľa dozvedeli o rôznych adventných zvykoch, ktoré si mohli pozrieť formou prezentácií alebo videí. 

                                                                 učitelia 1. stupňa

             

          • Vianočné pečenie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočné pečenie .

            Ani druhý stupeň ZŠ nepodceňujte prípravu na Vianoce. Zo školskej kuchynky sa niesla vôňa medovníkov, princesiek a lineckých koláčikov. Do rytmu pri práci vyhrávali vianočné koledy. Záverečná ochutnávka len potvrdila šikovnosť žiakov.

            Ing. Helena Česáková, Mgr. Štefánia Hotáry

          • Mikulášske vyučovanie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikulášske vyučovanie.

            Dňa 6. 12 sme  spolu so žiakmi III. A pripravili projektové vyučovanie plné súťaží a hier, ktoré boli zamerané na rôzne aktivity. Deti mali možnosť využiť svoju kreativitu, spoluprácu v skupinách, súťaživosť  a  vedomosti, ktoré uplatnili pri plnení úloh. Deň plný prekvapení bol určite spestrený príchodom Mikuláša, čerta a medveďa, na ktorého sa všetci veľmi tešili. A teraz si želáme, aby sme tieto vzácne chvíle prežili v pokoji a s úsmevom na perách.

                                                                                                     Mgr. Radoslav Borovský

          • Voňavá predzvesť Vianoc

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Voňavá predzvesť Vianoc.

             Medovnikárstvo má korene v Nemecku. Medovníky piekli v kláštoroch, ale aj v šľachtických a meštianskych rodinách a boli nezdobené. Výrobe vo veľkom sa venovali remeselníci medovnikári.

             Dňa 7. 12. 2022 sa naši štvrtáci rozdelili  na dve skupiny, kde doobeda piekli žiaci pod vedením Mgr. Duchnickej a Mgr.  Vychovalého sladké medovníky. Najprv si žiaci zamiesili cesto , kde pridávali ingrediencie, aby boli medovníky chutné, mäkké a sladké. Keď už bolo cesto hotové, tak žiaci sa schuti pustili do vaľkania a vykrajovania rôznych vianočných tvarov – hviezda, anjel, ovečka, čižma, stromček ... . Medovníčky poukladali na pripravené plechy, potreli ich rozšľahaným vajíčkom a vkladali do predhriatej rúry. Deti sa nevedeli dočkať, kedy ich vyberú z rúry a poukladajú do pripravenej  misy. Z upečených medovníkov sa veľmi tešili .

              Poobede pod vedením Mgr. Duračku a Mgr. Talára upečené medovníky žiaci zabalili do celofánu a pripravili na predaj na vianočných - školských trhoch.

            Mgr. M. Vychovalý

          • Svetový deň pozdravov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň pozdravov.

               Svetový deň pozdravov sa oslavuje od roku 1973. Tento deň vznikol ako reakcia na vojnu medzi Izraelom a Egyptom a poukazuje na význam osobnej komunikácie pre zachovanie mieru, ktorý je dôležitý v rámci domova, národa a celého sveta. Aj žiaci II. D a IV. A ŠT si tento deň pripomenuli a spoločne vytvorili plagáty s pozdravmi v rôznych jazykoch.

            Tr. uč.: Mgr. Compľová, Mgr. Silvia Štefaníková