• Moja obľúbená kniha MŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Moja obľúbená kniha .

            Mesiac marec patrí knihám. Deti MŠ prostredníctvom kníh putovali z rozprávky do rozprávky. Objavovali čarovné predmety, spoznávali mnoho rozprávkových bytostí a hrdinov. Nové poznatky a zážitky si upevnili rôznymi výtvarnými a pracovnými aktivitami. Zhotovovali vlastné knihy, leporelá, záložky a ilustrácie. S pomocou dramatizovali a prerozprávali jednoduchý príbeh, čítali maľované čítanie z interaktívnej tabule. Realizovanými aktivitami sme u nich rozvíjali predčitateľskú gramotnosť, estetické a emocionálne cítenie.

             Triedne učiteľky MŠ

          • Biblia očami detí a mládeže

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Biblia očami detí a mládeže.

            Dňa 29. 3. 2022 sa žiaci 4. A zapojili do celoslovenskej súťaže s názvom : „Biblia očami detí a mládeže“. Cieľom tejto aktivity bolo zobrazenie Biblie a jej miesta v živote človeka, ako aj zaangažovať ich do vnímania a prežívania biblických dejín. Predmetom súťaže bola – „Kniha Skutky apoštolov“, s témou: „Putovanie za cieľom“. Deti pri svojich prácach ukázali nápaditosť a kreativitu. Verím, že sa im naše práce budú páčiť.

                                                                         Mgr. Radoslav Borovský

          • VEĽKÁ NOC

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Veľká noc.

             

            Aktivita 1

            Žiaci VII. C ŠT si pri výrobe veľkonočných ozdôb osvojili zručnosti pri práci s drevom a servítkovou technikou. Práca ich veľmi zaujala a boli hrdí na vlastnoručne vyrobené výrobky.

            Aktivita 2

            S príchodom jari každoročne slávime veľkonočné sviatky, ktoré sa spájajú s rôznymi zvykmi a tradíciami. Žiaci I. B a I. D si z vŕbových prútikov uplietli  jeden zo symbolov Veľkej noci – korbáč. Odborne im pri tom pomáhali pani učiteľky. Žiaci sa dozvedeli i videli, ako sa korbáče pletú. Každý mal možnosť si prácu s vŕbovými prútikmi vyskúšať vlastnými rukami a tí šikovnejší si korbáč uplietli sami. Nakoniec dievčatá hotové korbáče vyzdobili stužkami                                                                        

                                                                                    Mgr. Božena Bobulská, Mgr. Mariana Grechová

            Aktivita 3

            Veľkonočné korbáče

              Korbáč sa stal jedným zo symbolov Veľkej noci, ktorý má pravdepodobne pôvod v starých slovanských zvykoch. Je to obradový predmet, v ľudovej tradícii súvisiaci s oslavou prebúdzajúcej sa prírody a s Veľkou nocou. Korbáče sú pletené z vŕbových prútov, ktoré chlapci režú na Smrtnú nedeľu, pletú na Bielu sobotu a Veľkonočnú nedeľu, používali pri šibačke vo Veľkonočný pondelok. Dievčatá v niektorých miestach odmeňovali šibačov viazaním farebných stužiek na veľkonočný korbáč.

               Žiaci 3. B triedy sa vybrali na vŕbové prúty vhodné na pletenie korbáčov do blízkeho okolia školy. Z nazbieraných prútov plietli chlapci v triede korbáče, ktoré dievčatá ozdobili stužkami.

            Mgr. Vladimír Duračka

            Aktivita 4

              Výroba veľkonočných vajíčok

                Zdobenie veľkonočných vajíčok voskom siaha do 13. storočia. Žiaci III. D triedy si z domu priniesli vyfúknuté vajíčka, ktoré si stredom olepili farebnými stuhami. Na zdobenie využívali sviečku a kahanček, na ktorý položili nádobu s voskom. Ten sa postupne nad zapálenou sviečkou roztopil. Na ceruzku si žiaci zapichli špendlík s okrúhlou hlavičkou a pustili sa do zdobenia vajíčok. Vytvárali rôzne tvary. Nakoniec nalepili na vajíčko stuhu na zavesenie. Tretiaci mali nesmiernu radosť zo svojich výtvorov a naučili sa niečo nové.

            Mgr. M. Vychovalý

            Aktivita 5

            Neodmysliteľným symbolom Veľkej noci je zajačik. Zajačik má pôvod v pohanských rituáloch oslavujúcich príchod jari. Symbolizuje šťastie, plynúci čas i krátkosť života. Na Veľkonočnú nedeľu nesmie na žiadnom stole chýbať baranček. Je to symbol nevinnosti a boja so zlom. Šibačkový pondelok sa nesie v znamení vajíčka. Vajíčko predstavuje nový život. Znamená životnú silu, narodenie a vďaka škrupinke aj pocit bezpečia. Tieto tri symboly Veľkej noci si vytvorili aj žiaci 3. A ŠT Mgr.Silvia Štefaníková a žiaci 1. E ZŠ Mgr. Alena Compľová.

          • Deň vody

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň vody.

            Aktivita 1

            Pri príležitosti Svetového dňa vody sa 22. marca 2022 v IV. B triede usporiadala aktivita zameraná na vodu, jej využitie a šetrenie. Poukázali sme na vzácnosť a nenahraditeľnosť vody pre život človeka a životného prostredia. Žiaci o vode nielen diskutovali, ale aj maľovali masky na tvár v tvare kvapky, podieľali sa na spoločnom projekte. Žiaci ocenili ochutnávku viacerých minerálnych vôd, sledovali ich zloženie. Na základe získaných vedomostí a zručností si zúčastnení uvedomili, že: „Voda je najdôležitejšie a nenahraditeľné médium, bez ktorého nemôže existovať Zem, ani samotný život.“

                                                                                                                               Mgr. Mária Pajerová

            Aktivita 2

            "Vode bola daná čarovná moc byť miazgou života na Zemi." Leonardo da Vinci

            Je pitná voda samozrejmosťou? Je pravdou, že 1,5 miliardy ľudí pracuje v odvetviach súvisiacich s vodou? Vedeli ste, že na ochorenie prenosné vodou zomrie každú hodinu viac ako 35 ľudí? Žiaci na druhom stupni si na hodinách literatúry, matematiky, biológie a  hudobnej výchovy odpovedali i na tieto otázky. Pomedzi „ perličky“, ktoré sa dozvedeli o vode pomocou prezentácií a textov na čítanie s porozumením, si na hodine biológie pripomenuli a nakreslili kolobeh vody, na matematike rátali objem vody v rôznych nádobách, na hudobnej výchove „načúvali“ dažďovým kvapkám. So zaviazanými očami pomenúvali „zvuky vody“ ako kvapkanie, šumenie vodopádov, žblnkot vody v potôčiku či zurčiacu riavu horskej bystriny.

            Mgr. Mária Tyrpáková, Mgr. Anna Štefániková, Mgr. Štefánia Hotáry

            Aktivita 3

            V roku 1993 bol 22. marec vyhlásený za Svetový deň vody. So žiakmi I. B a I. D sme si prebrali aká je ochrana čistoty vôd nevyhnutná. Hovorili sme o jej skupenstvách a o kolobehu vody v prírode. Robili sme aktivity, ktoré informovali žiakov o nenahraditeľnosti vody pre človeka a prírodu.

            Tr. učiteľky: Mgr. B. Bobulská, Mgr. M. Grechová

          • Výtvarná súťaž

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výtvarná súťaž.

            Dobrovoľná požiarna ochrana SR a Republiková komisia mládeže  DPO SR vyhlásila 19. ročník celoslovenskej súťaže detí vo výtvarnom prejave pre školský rok 2021/2022 s témou : „Pomoc hasičom pri pandémii,“ ktorej sa zapojili aj žiaci 4. A triedy. Verím, že sa im naše práce budú páčiť.

                        Mgr. Radoslav Borovský

          • Maslenica

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Maslenica.

            Dňa 2. 3. 2022 sa uskutočnila v triedach VII.A a VII.B pod vedením Mgr. Janky Živčákovej a Mgr. Oľgy Demjanovičovej prezentácia na tému "Maslenica" - Fašiangy so zameraním na zvyky a tradície Slovanských národov. Maslenica, ktorej symbolom je palacinka predstavujúca Slnko ako symbol tepla a rodinnej pohody, je sviatkom počas ktorého si v hlave zhrnieme celý predošlý rok. Zima a všetko s ňou spojené sa stáva minulosťou. Spálenie slamennej Maslenice je vyvrcholením týždeň trvajúcich osláv, po ktorých prichádza 40 - dňový pôst. Po prezentácii si žiaci vymieňali skúsenosti s pečením palaciniek a porovnávali zvyky a tradície na Slovensku.

          • MAREC MESIAC KNIHY

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album MAREC MESIAC KNIHY.

            Aktivita 1

            V rámci čitateľskej gramotnosti v mesiaci marec - Mesiac knihy, sme sa so žiakmi 2.stupňa ZŠ zamerali viac na techniku hlasného čítania s porozumením. Žiaci čítali rôzne knižné publikácie od slovenských aj zahraničných autorov. Prostredníctvom power-pointových prezentácii sme žiakom predstavili jednotlivých autorov, ich životopisy, prehľad literárnej tvorby, konkrétne analýzy diel, literárnych žánrov od rozprávky, bábkovej, divadelnej hry, cez slovenský romantizmus, dievčenský a chlapčenský román, báje, povesti. Nasledovala diskusia v triede o posolstve diel v súčasnosti. Žiaci vytvorili aj obaly na knihy a záložky do kníh.

            Zodpovedné: Mgr. Fabisová, Mgr. Hanečáková, Mgr. Hotáry, Mgr. Janigová.

            Aktivita 2

            Už tradične mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i mesiacom knihy. Kniha najväčší priateľ človeka, patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov malých či veľkých. Aj žiaci 0.B sa oboznámili s knihou. Vedia, že kniha sa nepíše sama, ale za jej vznikom je spisovateľ. Spoločne sme sa zahrali na spisovateľa a vyrobili si obrázkové leporelá.

            Zodpovedné: Mgr. Mária Grechová,  Bobulská Jarmila

            Aktivita 3

            O deťoch, ktoré šli hľadať rozprávku ...

                        Marec – mesiac kníh sa už  tradične spája s rozvíjaním pozitívneho vzťahu ku knihám. Žiaci II.B, III.B ŠT a IV.A ŠT sa zapojili do medzinárodnej výtvarnej súťaže pri príležitosti 100. výročia narodenia skvelej slovenskej spisovateľky a učiteľky Kláry Jarunkovej s názvom O deťoch, ktoré šli hľadať rozprávku.

            V rámci čitateľskej gramotnosti si prečítali ukážky z 2 kníh:

                                                                                        O dievčatku, ktoré šlo hľadať rozprávku

                                                                                        O   vtáčikovi, ktorý vedel tajomstvo

            K prečítaným ukážkam vytvorili kreatívne ilustrácie, ktoré boli zaslané do výtvarnej súťaže.

            Zodpovedné:  Mgr. M. Urbancová, Mgr. K. Gahurová, Mgr. M. Imrichová

            Aktivita 4

            Kniha je bránou do sveta poznania, a preto v čase od 14. marca do 18. marca 2022  prebiehalo v triede I. B mnoho aktivít na tému „Marec mesiac knihy“. Čítali sme rôzne knihy učené deťom, prezerali sme ilustrácie a rozprávali sa o nich. Žiakov najviac zaujala aktivita, v ktorej si vyrábali vlastnú knižku. Predlohou nám bola ľudová rozprávka „Janko Hraško“. Po prečítaní sme si na tabuľu napísali osnovu časovej postupnosti, tú sme premenili na obrázky a tie zviazali špagátom do knižky. Na konci aktivity mal každý žiak svoju knižku, podľa ktorej dokázal prerozprávať rozprávku. Všetky knižky boli jedinečné a originálne, popreplietané fantáziou žiakov.

                                                                                                                    Mgr. Božena Bobulská

            Aktivita 5

            Marec – prvý jarný mesiac, ktorý sa spája nielen s príchodom slnečných dní ,či prvých prác v záhradkách, ale i s odpočinkom v podobe čítania kníh. Žiaci 4. A triedy si na vyučovacích hodinách čítania  prečítali knihu od Gabriely Futtovej – „Čo učky nevedia“. Cieľom tejto aktivity bolo pestovať kladný vzťah ku knihám , obohacovať slovnú zásobu ako zlepšovať vyjadrovacie schopnosti žiakov.

                                                                                                                                                   Mgr. Radoslav Borovský

            Aktivita 6

            V mesiaci marec, Marec - mesiac knihy, sa žiaci III. D ŠT a III. F ŠT oboznámili ako sa robí kniha a zároveň si prečítali rozprávky Škaredé káčatko a Snehulienka a sedem trpaslíkov, tieto rozprávky si spoločne nakreslili.

            Mgr. Z. Langová, Mgr. J. Troščáková

            Aktivita 7

            Každý z nás rád  počúva rozprávky. Sú veľmi poučné. V mesiaci marec si žiaci 9. B ŠT vypočuli deväť rozprávok: O Červenej Čiapočke, Kozliatka a vlk, Tri prasiatka, Pinocchio, O Pampúšikovi, Kocúr v čižmách, Zlatovláska a tri medvede, Vila Amálka, O repe. Vymaľovali si jednotlivé obrázky, prečítali názvy rozprávok a priraďovali ich k obrázkom. Spoločne zhotovili leporelo rozprávky O Pampúšikovi.

            Mgr. Kolumberová Danka, Furmanová Klaudia