• Marcové čítanie vo 4. ročníkoch ZŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marcové čítanie vo 4. ročníkoch ZŠ.

               Marec je mesiac venovaný knihám, preto sme sa rozhodli pripraviť žiakom rôzne čitateľské aktivity. Druhý marcový týždeň sme venovali čitateľskej gramotnosti. Štvrtáci ukázali, ako vedia správne čítať s porozumením. Vybrali si texty z rozprávok Macko Uško a Tri múdre kozliatka. Učitelia pripravili štvrtákom rôzne otázky k prečítanému textu. Tí vedeli správne a pohotovo reagovať. Každý štvrták potom namaľoval pekný obrázok a nakoniec sme si urobili aj zaujímavé záložky do knižiek. Myslím, že aktivita triedy tešila a každý zo žiakov mal možnosť ukázať, aký je šikovný.

             Mgr. Radoslav Borovský, Mgr. Katarína Gahurová, Mgr. Žaneta Škopová 

          • Deň detskej knihy a časopisov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň detskej knihy a časopisov .

               Medzinárodný deň detskej knihy bol vyhlásený v roku 1967. Cieľom bolo žiakov z 2. B a     1. A ŠT podnietiť k láske ku knihám a k čítaniu. Zároveň sa zoznámili s detskými časopismi, ktoré ich svojou pestrosťou informácií a zábavných aktivít nadchli. Zistili, že z kníh a časopisov sa dozvedia veľa zaujímavosti.

            Mgr. Alena Compľová, Mgr. Silvia Štefaníková

          • Marec s knihou

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec s knihou.

               Mesiac marec sa už tradične nesie v znamení knihy. Aj žiaci špeciálnych tried sa v tomto období venovali čítaniu obľúbených rozprávok a časopisov pre deti. Pracovali v zaujímavých tematických pracovných listoch a nakoniec si vytvorili a nakreslili svoju obľúbenú rozprávku.

            M. Urbancová, J. Troščáková, Š. Novysedláková

          • Marcová beseda o obľúbených autoroch a ich dielach

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marcová beseda o obľúbených autoroch a ich dielach.

               Dňa 12. 3. 2024 sme v rámci Marca- mesiaca knihy so žiakmi 2. stupňa ZŠ realizovali besedu o ich obľúbených autoroch a dielach. Formou power - pointových prezentácií sme žiakom priblížili vybraných slovenských aj zahraničných autorov. Povedali sme si základné informácie aj rôzne zaujímavosti o ich životopise, prehľade literárnej tvorby. Metódou literárnej interpretácie sme rozanalyzovali umelecké texty a ukážky. Nezabudli sme ani na význam posolstva autorov pre dnešného čitateľa. Zároveň sme si aj nahlas prečítali úryvky z lit. textov: Malého princa od A. D. S. Exupéryho a Rozprávky na celý rok od Daniela Heviera. Žiaci potom pracovali na skupinovej aktivite. Mali pred sebou rozstrihané a poprehadzované papieriky s menami rôznych autorov a diel. Ich úlohou bolo správne priradiť autora a dielo. Ďalej mali doplniť vhodné slovné spojenia z ľudovej slovesnosti: príslovia, porekadlá a pranostiky. Dôraz sme kládli na: čitateľské, interpretačné, jazykové a komunikačné zručnosti, kritické, analytické myslenie a kooperatívne vyučovanie. Cieľom tejto aktivity bolo prehĺbiť pozitívny vzťah k literatúre.

            Zodpovedné: Ing. Česáková, Mgr. Fabisová, Mgr. Hanečáková, Mgr. Hotáry, Mgr. Zamišková

          • JAR

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album JAR.

               Jar už zavítala aj do našej školy. Práce našich žiakov II. stupňa pod vedením vyučujúcich na hodinách techniky pokračujú aj v jarnom období.

          • Týždeň slovenských knižníc 2024

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Týždeň slovenských knižníc 2024.

               Knihy sú v našom svete odnepamäti a sprevádzajú ľudí celým životom. Vieme, že čítanie u detí rozvíja reč, slovnú zásobu. Knihy pomáhajú deťom budovať fantáziu a kreativitu. U detí sa trénuje pamäť a zlepšuje sústredenie.

               V rámci tohto celoslovenského podujatia žiaci I. B ŠT a IV. B ŠT navštívili priestory školskej knižnice, kde na nich čakalo veľa zaujímavých poznatkov či príbehov. Sú vzorne uložené v pestrofarebných knihách na policiach.

               Prváci boli najprv oboznámení s pojmom knižnica; aké knihy tu na nich čakajú, čo všetko sa v knihách ukrýva. Lákadlom pre ne boli krásne ilustrované knihy.

            Žiakom sme priblížili význam čítania kníh, ale aj potrebu správneho zaobchádzania s knihami.

               V závere štvrtáci prečítali prvákom čo-to z kníh, ktoré si vyberali z políc. Tí ich odmenili záložkami do kníh, ktoré s p. učiteľkou zhotovili.

             

            Mgr. I. Točeková, Mgr. A. Hriceňáková

          • MDŽ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album MDŽ.

            Žiaci I. F a 7. C ŠT si pripravili pre svoje mamičky milé darčeky k ich krásnemu dnešnému sviatku.

          • Karneval v MŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Karneval v MŠ .

               Fašiangová nálada zavítala aj do našej materskej školy. Deti sa v rôznych maskách zvierat, superhrdinov a čarodejníc veselo zabávali v rytme hudby . Zahrali si rôzne súťažné hry a pochutnali si na malom občerstvení. Za svoj výkon boli odmenené malou sladkosťou.

            Triedne učiteľky MŠ

          • Divadelné predstavenie v MŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadelné predstavenie v MŠ .

              Domček, domček kto v tebe býva..... Deti prostredníctvom divadelného predstavenia spoznávali lesné zvieratká. Naučili sa že, dobrých ľudí sa všade zmestí a pochopili, že si musíme navzájom pomáhať a každý z nás je dôležitý.

            Triedne učiteľky MŠ

          • Urobme si snehuliaka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Urobme si snehuliaka.

               Snehuliak z papiera nie je len jednoduchou náhradou za tradičného snehuliaka, ale symbolizuje aj dôležitosť tvorivosti a adaptability. Naši prváci nás naučili, že v čase nedostatku môžeme nájsť spôsoby, ako si užiť zábavu a vytvárať niečo krásne a jedinečné.

          • Čítame pre radosť 2023/2024

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čítame pre radosť 2023/2024.

               Čítame pre radosť je rozvojový projekt MŠVVaŠ. Jeho účelom je posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu a budovanie čitateľského sebavedomia u detí a mladších žiakov, pričom hlavným cieľom je zriadiť alebo doplniť triedne knižnice.

               Náš projekt uspel v druhom kole výzvy a podarilo sa nám získať financie na zriadenie triednych knižníc v šiestich triedach na 1. stupni ZŠ.

          • KARNEVAL

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album KARNEVAL.

            Aktivita 1

             

               Fašiangy sú už tradične časom zábav a karnevalu. Karneval nechýbal ani na našej škole. Naši žiaci boli kreatívni a vymysleli spolu s učiteľmi originálne masky. Masky ocenili pani učiteľky upečenými sladkými šiškami. Bol to deň plný zábavy a detskej radosti. 

            učitelia ŠT

            Aktivita 2

            Od Fašiangov do Veľkej noci,
            vinšujem vám kratšej noci,
            cez den slnka teplyho
            a zdravícka pevnyho!
            Fašiangy sa krátia,
            viac sa už nevrátia!

               Február je tradične mesiacom karnevalov a zábav. Fašiangy, symbol veselosti, zábavy a hodovania, sú takmer vo všetkých regiónoch Slovenska i dnes. Každoročne patrí karnevalu jeden z fašiangových týždňov aj v našej škole. Deti sa naň veľmi tešia celé týždne a rozmýšľajú, akú masku si tento rok zvolia. Krásna výzdoba našej telocvične už niekoľko dní avizovala, že tohoročný karneval bude v plnej paráde. A veru aj bol. Naši žiaci od druháčikov až po štvrtákov sa nevedeli dočkať. Pravý karnevalový ošiaľ spojený s obliekaním, maľovaním a upravovaním karnevalových masiek od výmyslu sveta začal
            už v utorok. Telocvičňa sa premenila na čarovnú rozprávku, v ktorej rozprávkové a mytologické bytosti, v podobe upírov, ale aj nežných princezien, motýľov, indiánov, športovcov, bojovníkov prevzali svoju "moc". Karnevalovým maskám nechýbala kreativita ani originalita.. Zábavné súťaže striedali tanečné kolá, "masky" tancovali, predvádzali sa, súťažili a spievali. Porota mala najťažšiu úlohu a nakoniec odmenila tie najkreatívnejšie masky vecnými cenami. Pani kuchárky nám pripravili výborné občerstvenie, za ktoré „ďakujeme“. Taktiež veľké poďakovanie patrí všetkým učiteľom, ktorí prispeli k tejto peknej akcii.

            učitelia 2.-4. ročníkov ZŠ

             

             

          • Valentínsky ples

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Valentínsky ples.

            Fašiangová veselica spojená s krásnym sviatkom zamilovaných – Valentínom, roztancovala žiakov i učiteľov druhého stupňa ZŠ. Okrem rýchlych rómskych pesničiek sa z cvičebne ozývali i pokriky povzbudenia vo veselých súťažiach pripravených pre žiakov. Cez tanečnú prestávku sa žiaci mohli ponúknuť sladkým perníkom a odfotiť sa vo fotokútikoch. Kráľa a kráľovnú plesu sa zvolilo z množstva žiakov, ktorí si dali záležať na príprave – zovňajšku, no zároveň ukázali svoje tanečné schopnosti a šarm na parkete. Veríme, že všetci sa dobre zabavili a v tejto tradícii budeme pokračovať.

            Učitelia II. stupňa ZŠ

          • Farebný svet

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Farebný svet.

              Prostredníctvom poznávania a upevňovania základných farieb a ich odtieňov deti vnímali krásu okolitého sveta. Svoje poznatky a dojmy využili v rôznych aktivitách, zábavných súťažiach, pri pokusoch, výtvarnom stvárnení, triedení, vypracovaní pracovných listov a pri konštruktívnych hrách.

            Triedne učiteľky MŠ

          • Vesmír očami detí

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vesmír očami detí.

               Ako vidia deti vesmír? To je téma dlhoročnej výtvarnej súťaže pod názvom Vesmír očami detí. Aj v tomto školskom roku žiaci 4. A zapli svoju fantáziu a výtvarne spracovali svoje  predstavy o vesmíre. Verím, že práce našich výtvarníkov sa budú porote páčiť.

                                                                                                             Mgr. Radoslav Borovský

          • FAŠIANGY – výroba fašiangovej masky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album FAŠIANGY – výroba fašiangovej masky.

            Obdobie fašiangov (od Troch kráľov do Popolcovej stredy) patrilo k tým najveselším v roku. Fašiangy, to boli zábavy, svadby veselice a samozrejme aj fašiangové masky. Vďaka nim sa v dedine ženy i muži preobliekali do rôznych masiek. Najčastejšie to boli masky – Cigánka, Žobrák, Drotár, Stará žena, ale aj maska Medveďa, Kozy. Tie tradičné boli najmä zvieracieho charakteru a mali symbolický význam. Jednu takú masku – Starej ženy – vyrobili aj naši žiaci spolu s vyučujúcimi v žiackej dielni na hodinách techniky.

          • Prosba vtáčikov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prosba vtáčikov.

            Opäť je tu pekná biela zima s ňou aj mráz. V tomto období však našu pomoc potrebujú vtáky, ktoré u nás zimujú.

            Žiaci našej školy pod vedením pedagogických zamestnancov zhotovili drevené kŕmidlá pre hladné vtáčiky a jedno z nich umiestnili na strom v areáli našej školy.

            Dúfame, že na jar nás za našu starostlivosť odmenia svojím prekrásnym vtáčím spevom.

            Koordinátor environmentálnej výchovy

          • ZIMNÉ ŠPORTY

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ZIMNÉ ŠPORTY.

               Zima je krásne ročné obdobie. Mráz nám štípe líca, kreslí kvety na okná a sneh nás volá von - zahrať sa a zašportovať. Žiaci 1. A ŠT a 2. B si nakreslili najobľúbenejšie zimné športy a potom sa vybrali na školský dvor - zmerať si sily v behu a na poriadnu guľovačku.

            Mgr. Silvia Štefaníková, Mgr. Alena Compľová