• Deň narcisov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň narcisov.

               Deň narcisov je dňom boja proti rakovine. Tento deň sa nesie v žltej farbe umelých a živých narcisov na podporu všetkých, ktorí čelia zákernej rakovine. A tak sme si aj my tento deň v našej škole pripomenuli tým, že sme si spolu so žiakmi vyrobili vlastne narcisy.

            Tr. uč. : 0. C Mgr. B. Gahurová, Bc. B. Barnášová, II. B Mgr. K. Gahurová, IV. A ŠT Mgr. Miriam Imrichová

          • APRÍL - MESIAC LESOV

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album APRÍL - MESIAC LESOV.

            Mesiac  Apríl je mesiacom lesov. Aj my sme sa so žiakmi I.B a I.D rozhodli podporiť tento mesiac lesov, pretože naše ľudstvo Zemi veľa dlhuje. Žiaci pozbierali odpadky v okolí lesa a objatím poďakovali stromom za ich „dar“ v podobe kyslíka. Porozprávali sme sa o dôležitosti lesov, stromov o nich a o ich ochrane.

            Triedne učiteľky: Mgr. Mariana Grechová, Mgr. Božena Bobulská

          • DEŇ ZEME

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album DEŇ ZEME.

             

            Aktivita 1

            22. apríla si každoročne pripomíname ,,Deň Zeme“. My sme si pri tejto príležitosti so žiakmi I. A pripomenuli, že Zem je jediná  a mali by sme sa o ňu dobre starať a chrániť ju. Hovorili sme o starostlivosti o životné prostredie, triedení a recyklácií odpadu. Následne sme si prezreli prezentáciu a vyrobili názornú ukážku triedenia odpadu.

             Mgr. B. Gontkovská

            Aktivita  2

            V piatok 22. apríla si svet pripomína deň Zeme. V tento deň je príležitosť upriamiť pozornosť detí na našu planétu, prírodu, životné prostredie a ich ochranu. Pre žiakov 0. B sme pripravili náučné video o triedení a recyklácii odpadu. Žiaci si vyfarbili obrázok Zeme. Teraz už vieme, o našej závislosti od cenných darov, ktoré nám dáva Zem a ktoré sú vyčerpateľné.

            Mgr. Mária Grechová, Jarmila Bobulská

            Aktivita  3

            Čistím si svoju obec

            Žiaci 9. B špeciálnej triedy vyčistili okolie školy. Nazbieraný odpad separovali. Veríme, že získanú skúsenosť zúročia aj vo svojich rodinách a Lomnička sa opäť krásne zazelená.

            K. Furmanová, Mgr. D. Kolumberová

            Aktivita 4

            22. apríl – Deň Zeme

            Skutočný ochranca prírody je človek, ktorý vie, že svet nie je daný jeho otcami, ale je požičaný od jeho detí. - John James Audubon

            Dňa  22. apríla mala naša planéta ZEM  opäť svoj veľký deň. A preto si žiaci 3. B, 3. D a 4. A pripomenuli význam tohto dňa prostredníctvom prezentácií a maľovania. Taktiež sme sa zapojili do čistenia okolia školy a pomohli aspoň troškou k väčšej čistote v našej obci. Vyzbierali sme mnoho odpadkov po nevychovaných  spoluobčanoch, ktorí si stále mýlia našu krásnu prírodu so smetiskom.

            Mgr. Martin Vychovalý, Mgr. Vladimír Duračka, Mgr. Radoslav Borovský

             

          • Príchod jari

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Príchod jari.

            Prvé bociany svojím príchodom ohlasujú príchod jari. Aj v našej triede 0. A sme si pre nich pripravili nový domov.

            Mgr. Šimkovičová, E.Zavadská

          • 8. apríl – Medzinárodný deň Rómov

          • Poďte so mnou Rómovia celého sveta, kde sa otvorili cesty...

             Teraz je tá chvíľa, povstaň človeče!...“

            Aj takéto povzbudivé slová nájdeme v hymne Rómov, ktorá spolu s vlajkou tvorí symboly a je súčasťou farebnej a energickej rómskej kultúry.

            V EÚ a v jej okolitých krajinách žije 10 – 12 miliónov Rómov. V Európe je to najpočetnejšia menšina. V Slovenskej republike predstavuje táto národnostná menšina druhú najpočetnejšiu. Podľa štatistík máme v súčasnosti 804 rómskych osád. Rómska kultúra a tradície tvoria neoddeliteľnú súčasť našich spoločných kultúrnych hodnôt a kultúrneho dedičstva Slovenska.

            Oslavy tohto dňa sú už roky späté aj s našou školou. Aj dnes, hoci v komornom duchu, sme si so žiakmi pripomenuli „ich“ deň - pomocou prezentácií, rozprávok, čítaní s porozumením, počúvaním hudby, hrou, tvorivými aktivitami či rozhovorom. Hlavným cieľom bolo pripomenúť si rozmanitosť a bohatstvo ich kultúrneho dedičstva a zamyslieť sa na tým, či naozaj pokračujú v zveľaďovaní bohatstva predkov.

          • Cez čítanie k finančnej gramotnosti

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Cez čítanie k finančnej gramotnosti .

            V mesiaci marec sme rozvíjali finančnú gramotnosť zaujímavou formou – čítaním rozprávok a povestí, v ktorých sa spomínajú peniaze, groše, poklady a následne operácie s týmito komoditami. Čítaním sme si pripomenuli rozprávku O troch grošoch a povesti: Zakopaný meč pod Zoborom, Kráľ Matej a bača, Detvan a Jánošíkov poklad. Po prečítaní nasledovala diskusia o hlavných myšlienkach týchto diel a o potrebe správneho zaobchádzania s peniazmi hlavne v dnešnej dobe. Naplno sme využili spojenie čitateľskej a finančnej gramotnosti.

            Ing. Helena Česáková, Mgr. Patrícia Fabisová