• Deň mlieka v MŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň mlieka v MŠ .

            Deti materskej školy sa hravými aktivitami oboznámili s cestou mlieka. Naučili sa akým spôsobom sa dostanete na náš stôl, prečo sú mlieko a výrobky z neho pre nich tak užitočné a zdravé. Vyskúšali si vlastnoručne dojenie kravičiek, zhotovili si vlastné masky, čelenky a kravičky. Nakoniec si pochutnali na sladkom a zdravom mlieku.

            Triedne učiteľky MŠ

          • Deň detí 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň detí 2022.

            „Deti sú ruky, ktorými sa držíme neba.“ /Henry Ward Beecher/

            Dnes sa na mnohých miestach Lomničky ozýval detský smiech, športové pokriky, spev a všade vládla dobrá nálada. Žiaci našej školy oslavovali Deň detí.

            „Hravosť je naše heslo“ – v tomto duchu sa nieslo celé dopoludnie na prvom stupni. Žiaci prejavili svoju kreativitu v tvorivých dielničkách, hľadali skryté poklady, svoju šikovnosť a obratnosť dokazovali pri rôznych súťažiach (bystré očko, šikovníček, hop – loptička...).        Nulté ročníky prechádzali z rozprávky do rozprávky, ocitli sa  v čarovnom lese, pomáhali Popoluške a zmenili sa na svoju obľúbenú rozprávkovú postavičku prostredníctvom maľovania na tvár.                                                                                                             Chlapci tretiaci a štvrtáci si zahrali futbalový turnaj o putovný pohár. Zvíťazila 4. A trieda.

            Druhý stupeň oslavoval v prírode. Piataci si ešte pred odchodom vypočuli prednášku a dobré rady hasičov. V lese na žiakov čakali vedomostné stanovištia, v ktorých oprášili svoje vedomosti o poskytnutí prvej pomoci a obväzovaní rán, dozvedeli sa, ako čeliť nástrahám v lese a aké v týchto mesiacoch vôbec hrozia. Vyskúšali si, či sú zdatní v poznávaní stôp zvierat a ako dobre vôbec poznajú les.  Hneď  po tom nasledoval boj o medaily.  Všetci odvážlivci si zmerali sily v preskoku cez švihadlo, v hode kriketovou loptičkou, v pretláčaní rukou, v behu a ukázala sa aj sila triedy v preťahovaní lanom. Príjemné dopoludnie sa ukončilo spoločnou „opekačkou“.

            Špeciálne triedy mali stanovištia v triedach. Filmárik a Filmuška a kráľovstvo z medu ich preniesli do rozprávky, v relaxačnej miestnosti si oddýchli, na súťažných stanovištiach dokazovali nielen svoju šikovnosť, ale aj múdrosť.

            Okrem dňa plného úsmevu, získali najšikovnejší žiaci medaily, sladkosti, balóny a hlavne príjemný pocit.

            Žiakom k ich dňu prajeme, aby takýchto pocitov a dní prežívali čo najviac a nie iba v škole, ale aj v kruhu rodiny.

          • ĽUDSKÉ PRÁVA

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ĽUDSKÉ PRÁVA.

            Ľudské práva patria všetkým ľudským bytostiam bez ohľadu na rasu, pohlavie, národnosť, etnickú príslušnosť, jazyk, náboženstvo alebo akékoľvek iné postavenie

            Výchova a vzdelávanie k ľudským právam tvorí integrálnu súčasť celoživotného vzdelávania. Projekt prebiehal v ZŠ s MŠ Lomnička 29  v mesiaci máj 2022 a do projektu sa zapojili žiaci ôsmeho ročníka ZŠ. Cieľom bolo prispieť k ľudskoprávnemu vzdelávaniu, vzdelávaniu k demokratickému občianstvu, celkovému upevňovaniu poznatkov a postojov žiakov. Základné informácie žiaci získali besedami na hodinách občianskej náuky. V rámci projektu sme rozvíjali nielen kognitívnu oblasť – poznatky a vedomosti o ľudských právach, ale aj oblasť emocionálnu a konatívnu. Samotná realizácia aktivít výchovy k ľudským právam prebiehala rôznymi výtvarnými, písomnými a ústnymi súťažnými formami: testami, súťažami, poznatkovo-postojovou prezentáciou a riešením modelových situácií.

            Spolupracovali: Mgr. M. Štefaník, Mgr. D. Simoník a PaedDr.F.Šarník

          • Deň mlieka v ŠJ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň mlieka v ŠJ.

            V  školskej jedálni už o mlieku a mliečnych výrobkoch vieme o čosi viac....Svetový deň  mlieka v školách je medzinárodnou udalosťou. Medzinárodný deň mlieka sa oslavuje vždy tretí májový utorok a to od roku 1957. Mlieko a mliečne výrobky patria medzi najdôležitejšie a nenahraditeľné zložky plnohodnotnej ľudskej stravy. Obsahujú veľa vitamínov, vzácne mliečne bielkoviny. Mlieko je vlastne tekutým vápnikom v pohári. Výživnejšiu potravinu ako je mlieko by sme však ťažko hľadali. Cieľom tohto dňa je poukázať na význam konzumácie mlieka.

            DEŇ MLIEKA sme si v školskej jedálni pripomenuli ochutnávkami rôznych mliečnych výrobkov. Mňaam to bolo dobrôt!!!

            kolektív ŠJ

          • Deň matiek v MŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň matiek v MŠ .

            Mamka moja mamička, ty si moja hviezdička. Teba veľmi milujem a lásku ti sľubujem. Takýmito úprimnými a vrúcnymi slovami, básňami, tancami a piesňami rozveselili deti MŠ srdcia svojich mamičiek počas by kultúrneho programu z príležitosti Dňa matiek. Na záver ich obdarili milým darčekom a sladkým bozkom.

            Triedne učiteľky MŠ

          • Deň včiel – 20. máj

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň včiel – 20. máj .

            Aktivita 1

            Ako dlho žije včela? Koľko včiel musí pracovať na jednom litri medu? Ako sa dá relaxovať vďaka tomuto pracovitému hmyzu? I na tieto otázky si dnes na hodine literatúry odpovedali ôsmaci prostredníctvom čítania a počúvania s porozumením na danú tému. Okrem toho ochutnávali včelie produkty – med a mnohí prvýkrát ovoňali a ochutnali propolis. Poťažkali a poobzerali si včelie plasty a hľadali informácie, aké majú v úli využitie.  Veríme, že odteraz si budú vážiť každú včelu na lúke.

            Mgr. Štefánia Hotáry

            Aktivita 2

            Žiaci IX. B ŠT sa celý týždeň venovali tejto téme a zhotovili aj 4 úle.

          • Medzinárodný deň rodiny

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň rodiny.

            „Miesto, kde tráviš čas s ľuďmi, ktorých ľúbiš.

            Miesto, kam vedie cesta, po ktorej nikdy nezablúdiš.

            Miesto, kde vzácna je každá hodina,

            to miesto je tvoj DOMOV, tvoja RODINA.“

              Verejnosť po celom svete si 15. mája pripomína Svetový deň rodiny (World Family Day), ktorý bol vyhlásený Organizáciou spojených národov (OSN) v roku 1993. Význam Dňa rodiny spočíva v pripomenutí dôležitosti rodiny ako základnej stavebnej bunky spoločnosti. Aj my v našej škole sme sa zapojili do tejto výzvy.

              Žiaci  si pripomenuli tento deň rôznymi aktivitami. Nakreslili si členov svojej rodiny, písali, kto patrí do rodiny. Do srdiečok zapisovali citáty o rodine. Pozreli sme si pekný a poučný rodinný príbeh o láske v rodine. Nakoniec sme si spoločne zaspievali pieseň „Čo všetko deťom k šťastiu treba“.

            Mgr. R. Borovský

          • Deň mlieka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň mlieka.

              17. mája sme si pripomenuli medzinárodný deň mlieka. Žiaci 4. A. triedy sa počas dňa prostredníctvom CD - Objav mlieko dozvedeli zaujímavé informácie o kravách, výrobe mlieka, mliečnych výrobkov a o skladovaní, predaji a význame mlieka vo výžive. Taktiež sa oboznámili so všetkými významnými látkami a vitamínmi, ktoré mlieko obsahuje. Zapojili sa aj do kvízu, v ktorom sa im skvele darilo. Tento deň sa žiakom veľmi páčil a počas prestávky sa s chuťou pustili mliečnej desiaty.

                                                           Mgr. Radoslav Borovský

          • Svetový deň - Pohybom ku zdraviu

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň - Pohybom ku zdraviu.

            Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa na Svetovom zdravotníckom zhromaždení rozhodla zaradiť do svojho kalendára nový Svetový deň pod názvom - Pohybom ku zdraviu a navrhla 10. máj. Pohyb priaznivo pôsobí na všetky telesné systémy -zvyšuje pružnosť a výkonnosť srdcovocievneho a dýchacieho systému ,zlepšuje svalovú silu i ohybnosť kĺbov, zvyšuje imunitu, predlžuje mladosť a odďaľuje starobu. Formy pohybu a telesnej aktivity sú rozmanité, každý si môže vybrať, prispôsobiť čo najvhodnejšie a najprirodzenejšie svojmu veku, fyzickému i zdravotnému stavu. Žiaci 3. A ŠT a 4. A ŠT sa zapojili do tejto fyzickej aktivity. Súťažili v rôznych disciplínach: vybíjaná s balónmi, beh loptou medzi kužele, triafanie loptou do basketbalového koša, hra na fúrik, futbal…Radosť zo súťaženia bola veľká a odmenou boli aj diplomy pre najlepších.

            Zodpovedné: Mgr. Silvia Štefaníková a Mgr. Miriam Imrichová.

          • Svetový deň RODINY

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň RODINY.

            Miesto, kde trávim čas s ľuďmi ktorých ľúbim, miesto, kam vedie cesta , po ktorej nezablúdim, miesto , kde vzácna je každá hodina, to miesto je môj domov, moja rodina. Pri príležitosti Svetového dňa rodiny sa uskutočnila rozhlasová relácia pod vedením Mgr. Viery Jeleňovej a Mgr. Janky Živčákovej. V triedach si žiaci pozreli prezentáciu s názvom Moja rodina . Žiaci V. A,VII. C kreslili Rodostrom. Na technickom a výtvarnom zabezpečení sa podieľali: Mgr. Dana Demáková, Mgr. Dávid Simoník, Mgr.Kvetoslava Marinčinová a žiaci V. A, V. B, VI. B, VII. C, VII. D ŠT.

          • Rómska paleta

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rómska paleta.

            V prvom a v druhom májovom týždni sa žiaci 4. A triedy  zapojili do celoslovenskej súťaže „Rómska paleta“ , ktorá je určená pre žiakov rómskej národnostnej menšiny. Témou súťaže bola rozprávka : „Guliverové cesty“. Veríme, že  sme ich svojimi prácami potešili.

                                                                                                   Mgr. Radoslav Borovský

          • DEŇ MATIEK

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album DEŇ MATIEK.

             

            „Najväčším šťastím pre dieťa je mať dobrú, milú, nežnú a starostlivú  MAMU“

            Žiaci školy nezabudli na naše mamičky a ku DŇU MATIEK im vyrobili milé darčeky.

            aktivita 1

            Žiaci V. A ŠT pripravili darček pre mamičky k ich sviatku.

            aktivita 2

            Sladké prekvapenie pre mamičky pripravili aj žiaci 9. B ŠT.

            aktivita 3

               Pri príležitosti Dňa matiek- 8.5. 2022 žiaci 2. stupňa ZŠ na hodinách slovenského jazyka a literatúry vymýšľali a vytvárali rôzne krátke kreatívne básničky pre svoje mamy. Touto formou sa im chceli poďakovať za ich každodennú lásku, starostlivosť, oporu a obetavosť, ochranu, pocit bezpečia a domova, pomocnú ruku vo všetkých životných situáciách, cenné rady do života. K básničkám žiaci nakreslili aj farebné srdiečka, kytice kvetov. Vytvorili pohľadnice, pozdravy.

            Zodpovedné: Mgr. P. Fabisová, Mgr. Š.Hotáry, Mgr. D. Janigová

            aktivita 4

            Deň matiek patrí medzi najdojemnejšie sviatky – snáď pre každého človeka je jeho matka najdôležitejším človekom na svete. V tento deň by sme mali svojej mame vyjadriť vďaku, rešpekt a úctu. Mama je tá, ktorá je pri nás keď sme chorí, je naším prvým učiteľom, inšpiruje nás. Vie byť aj prísna, pretože sa snaží, aby z nás boli šikovní a usilovní ľudia. Deň matiek je príležitosť, všetko toto si pripomenúť a zároveň dôvod, aby sme našej mame spravili v tento deň radosť. A preto aj žiaci 4. A triedy pripravili pre svoje mamičky krásne pozdravy, aby sa im za všetko poďakovali.

            „Na svete je jedno srdce zo zlata a to nosí moja mama usmiata.
            Ono bije veľkou láskou v jej hrudi, každé ráno, keď nás bozkom zobudí.
            Každý deň, keď robí pre nás, čo treba, perie, varí, krája koláč, kus chleba.
            Večer, keď je prácou, zhonom ubitá, dá nám bozk, aj rozprávočku prečíta.
            A to srdce má na svete takú moc, že nás chráni celý deň i celú noc.
            Aj keď sme len deti ešte maličké, Ďakujeme za dar lásky mamičke.“

            Všetkým našim mamičkám prajeme, aby im deti prinášali viac radostí ako starostí, a aby náš obdiv k nim vydržal v našich srdciach nielen v deň tohto sviatku, ale po celý rok. Ďakujeme.

                                                                                                                          Mgr. Radoslav Borovský

          • Deň Zeme - MŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme - MŠ.

               Poslaním nás dospelých je už od útleho detstva deťom vštepovať lásku k všetkému živému, k ochrane prírody a životného prostredia, v ktorom bývajú a vyrastajú. Deti MŠ prostredníctvom rôznych aktivít objavovali a spoznávali našu Zem. Získavali vedomosti o tom ako ju máme ochraňovať a byť k nej starostliví.

             Triedne učiteľky MŠ

          • Deň narcisov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň narcisov.

               Deň narcisov je dňom boja proti rakovine. Tento deň sa nesie v žltej farbe umelých a živých narcisov na podporu všetkých, ktorí čelia zákernej rakovine. A tak sme si aj my tento deň v našej škole pripomenuli tým, že sme si spolu so žiakmi vyrobili vlastne narcisy.

            Tr. uč. : 0. C Mgr. B. Gahurová, Bc. B. Barnášová, II. B Mgr. K. Gahurová, IV. A ŠT Mgr. Miriam Imrichová

          • APRÍL - MESIAC LESOV

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album APRÍL - MESIAC LESOV.

            Mesiac  Apríl je mesiacom lesov. Aj my sme sa so žiakmi I.B a I.D rozhodli podporiť tento mesiac lesov, pretože naše ľudstvo Zemi veľa dlhuje. Žiaci pozbierali odpadky v okolí lesa a objatím poďakovali stromom za ich „dar“ v podobe kyslíka. Porozprávali sme sa o dôležitosti lesov, stromov o nich a o ich ochrane.

            Triedne učiteľky: Mgr. Mariana Grechová, Mgr. Božena Bobulská

          • DEŇ ZEME

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album DEŇ ZEME.

             

            Aktivita 1

            22. apríla si každoročne pripomíname ,,Deň Zeme“. My sme si pri tejto príležitosti so žiakmi I. A pripomenuli, že Zem je jediná  a mali by sme sa o ňu dobre starať a chrániť ju. Hovorili sme o starostlivosti o životné prostredie, triedení a recyklácií odpadu. Následne sme si prezreli prezentáciu a vyrobili názornú ukážku triedenia odpadu.

             Mgr. B. Gontkovská

            Aktivita  2

            V piatok 22. apríla si svet pripomína deň Zeme. V tento deň je príležitosť upriamiť pozornosť detí na našu planétu, prírodu, životné prostredie a ich ochranu. Pre žiakov 0. B sme pripravili náučné video o triedení a recyklácii odpadu. Žiaci si vyfarbili obrázok Zeme. Teraz už vieme, o našej závislosti od cenných darov, ktoré nám dáva Zem a ktoré sú vyčerpateľné.

            Mgr. Mária Grechová, Jarmila Bobulská

            Aktivita  3

            Čistím si svoju obec

            Žiaci 9. B špeciálnej triedy vyčistili okolie školy. Nazbieraný odpad separovali. Veríme, že získanú skúsenosť zúročia aj vo svojich rodinách a Lomnička sa opäť krásne zazelená.

            K. Furmanová, Mgr. D. Kolumberová

            Aktivita 4

            22. apríl – Deň Zeme

            Skutočný ochranca prírody je človek, ktorý vie, že svet nie je daný jeho otcami, ale je požičaný od jeho detí. - John James Audubon

            Dňa  22. apríla mala naša planéta ZEM  opäť svoj veľký deň. A preto si žiaci 3. B, 3. D a 4. A pripomenuli význam tohto dňa prostredníctvom prezentácií a maľovania. Taktiež sme sa zapojili do čistenia okolia školy a pomohli aspoň troškou k väčšej čistote v našej obci. Vyzbierali sme mnoho odpadkov po nevychovaných  spoluobčanoch, ktorí si stále mýlia našu krásnu prírodu so smetiskom.

            Mgr. Martin Vychovalý, Mgr. Vladimír Duračka, Mgr. Radoslav Borovský

             

          • Príchod jari

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Príchod jari.

            Prvé bociany svojím príchodom ohlasujú príchod jari. Aj v našej triede 0. A sme si pre nich pripravili nový domov.

            Mgr. Šimkovičová, E.Zavadská

          • 8. apríl – Medzinárodný deň Rómov

          • Poďte so mnou Rómovia celého sveta, kde sa otvorili cesty...

             Teraz je tá chvíľa, povstaň človeče!...“

            Aj takéto povzbudivé slová nájdeme v hymne Rómov, ktorá spolu s vlajkou tvorí symboly a je súčasťou farebnej a energickej rómskej kultúry.

            V EÚ a v jej okolitých krajinách žije 10 – 12 miliónov Rómov. V Európe je to najpočetnejšia menšina. V Slovenskej republike predstavuje táto národnostná menšina druhú najpočetnejšiu. Podľa štatistík máme v súčasnosti 804 rómskych osád. Rómska kultúra a tradície tvoria neoddeliteľnú súčasť našich spoločných kultúrnych hodnôt a kultúrneho dedičstva Slovenska.

            Oslavy tohto dňa sú už roky späté aj s našou školou. Aj dnes, hoci v komornom duchu, sme si so žiakmi pripomenuli „ich“ deň - pomocou prezentácií, rozprávok, čítaní s porozumením, počúvaním hudby, hrou, tvorivými aktivitami či rozhovorom. Hlavným cieľom bolo pripomenúť si rozmanitosť a bohatstvo ich kultúrneho dedičstva a zamyslieť sa na tým, či naozaj pokračujú v zveľaďovaní bohatstva predkov.