• Cez čítanie k finančnej gramotnosti

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Cez čítanie k finančnej gramotnosti .

            V mesiaci marec sme rozvíjali finančnú gramotnosť zaujímavou formou – čítaním rozprávok a povestí, v ktorých sa spomínajú peniaze, groše, poklady a následne operácie s týmito komoditami. Čítaním sme si pripomenuli rozprávku O troch grošoch a povesti: Zakopaný meč pod Zoborom, Kráľ Matej a bača, Detvan a Jánošíkov poklad. Po prečítaní nasledovala diskusia o hlavných myšlienkach týchto diel a o potrebe správneho zaobchádzania s peniazmi hlavne v dnešnej dobe. Naplno sme využili spojenie čitateľskej a finančnej gramotnosti.

            Ing. Helena Česáková, Mgr. Patrícia Fabisová

          • Moja obľúbená kniha MŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Moja obľúbená kniha .

            Mesiac marec patrí knihám. Deti MŠ prostredníctvom kníh putovali z rozprávky do rozprávky. Objavovali čarovné predmety, spoznávali mnoho rozprávkových bytostí a hrdinov. Nové poznatky a zážitky si upevnili rôznymi výtvarnými a pracovnými aktivitami. Zhotovovali vlastné knihy, leporelá, záložky a ilustrácie. S pomocou dramatizovali a prerozprávali jednoduchý príbeh, čítali maľované čítanie z interaktívnej tabule. Realizovanými aktivitami sme u nich rozvíjali predčitateľskú gramotnosť, estetické a emocionálne cítenie.

             Triedne učiteľky MŠ

          • Biblia očami detí a mládeže

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Biblia očami detí a mládeže.

            Dňa 29. 3. 2022 sa žiaci 4. A zapojili do celoslovenskej súťaže s názvom : „Biblia očami detí a mládeže“. Cieľom tejto aktivity bolo zobrazenie Biblie a jej miesta v živote človeka, ako aj zaangažovať ich do vnímania a prežívania biblických dejín. Predmetom súťaže bola – „Kniha Skutky apoštolov“, s témou: „Putovanie za cieľom“. Deti pri svojich prácach ukázali nápaditosť a kreativitu. Verím, že sa im naše práce budú páčiť.

                                                                         Mgr. Radoslav Borovský

          • VEĽKÁ NOC

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Veľká noc.

             

            Aktivita 1

            Žiaci VII. C ŠT si pri výrobe veľkonočných ozdôb osvojili zručnosti pri práci s drevom a servítkovou technikou. Práca ich veľmi zaujala a boli hrdí na vlastnoručne vyrobené výrobky.

            Aktivita 2

            S príchodom jari každoročne slávime veľkonočné sviatky, ktoré sa spájajú s rôznymi zvykmi a tradíciami. Žiaci I. B a I. D si z vŕbových prútikov uplietli  jeden zo symbolov Veľkej noci – korbáč. Odborne im pri tom pomáhali pani učiteľky. Žiaci sa dozvedeli i videli, ako sa korbáče pletú. Každý mal možnosť si prácu s vŕbovými prútikmi vyskúšať vlastnými rukami a tí šikovnejší si korbáč uplietli sami. Nakoniec dievčatá hotové korbáče vyzdobili stužkami                                                                        

                                                                                    Mgr. Božena Bobulská, Mgr. Mariana Grechová

            Aktivita 3

            Veľkonočné korbáče

              Korbáč sa stal jedným zo symbolov Veľkej noci, ktorý má pravdepodobne pôvod v starých slovanských zvykoch. Je to obradový predmet, v ľudovej tradícii súvisiaci s oslavou prebúdzajúcej sa prírody a s Veľkou nocou. Korbáče sú pletené z vŕbových prútov, ktoré chlapci režú na Smrtnú nedeľu, pletú na Bielu sobotu a Veľkonočnú nedeľu, používali pri šibačke vo Veľkonočný pondelok. Dievčatá v niektorých miestach odmeňovali šibačov viazaním farebných stužiek na veľkonočný korbáč.

               Žiaci 3. B triedy sa vybrali na vŕbové prúty vhodné na pletenie korbáčov do blízkeho okolia školy. Z nazbieraných prútov plietli chlapci v triede korbáče, ktoré dievčatá ozdobili stužkami.

            Mgr. Vladimír Duračka

            Aktivita 4

              Výroba veľkonočných vajíčok

                Zdobenie veľkonočných vajíčok voskom siaha do 13. storočia. Žiaci III. D triedy si z domu priniesli vyfúknuté vajíčka, ktoré si stredom olepili farebnými stuhami. Na zdobenie využívali sviečku a kahanček, na ktorý položili nádobu s voskom. Ten sa postupne nad zapálenou sviečkou roztopil. Na ceruzku si žiaci zapichli špendlík s okrúhlou hlavičkou a pustili sa do zdobenia vajíčok. Vytvárali rôzne tvary. Nakoniec nalepili na vajíčko stuhu na zavesenie. Tretiaci mali nesmiernu radosť zo svojich výtvorov a naučili sa niečo nové.

            Mgr. M. Vychovalý

            Aktivita 5

            Neodmysliteľným symbolom Veľkej noci je zajačik. Zajačik má pôvod v pohanských rituáloch oslavujúcich príchod jari. Symbolizuje šťastie, plynúci čas i krátkosť života. Na Veľkonočnú nedeľu nesmie na žiadnom stole chýbať baranček. Je to symbol nevinnosti a boja so zlom. Šibačkový pondelok sa nesie v znamení vajíčka. Vajíčko predstavuje nový život. Znamená životnú silu, narodenie a vďaka škrupinke aj pocit bezpečia. Tieto tri symboly Veľkej noci si vytvorili aj žiaci 3. A ŠT Mgr.Silvia Štefaníková a žiaci 1. E ZŠ Mgr. Alena Compľová.

          • Deň vody

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň vody.

            Aktivita 1

            Pri príležitosti Svetového dňa vody sa 22. marca 2022 v IV. B triede usporiadala aktivita zameraná na vodu, jej využitie a šetrenie. Poukázali sme na vzácnosť a nenahraditeľnosť vody pre život človeka a životného prostredia. Žiaci o vode nielen diskutovali, ale aj maľovali masky na tvár v tvare kvapky, podieľali sa na spoločnom projekte. Žiaci ocenili ochutnávku viacerých minerálnych vôd, sledovali ich zloženie. Na základe získaných vedomostí a zručností si zúčastnení uvedomili, že: „Voda je najdôležitejšie a nenahraditeľné médium, bez ktorého nemôže existovať Zem, ani samotný život.“

                                                                                                                               Mgr. Mária Pajerová

            Aktivita 2

            "Vode bola daná čarovná moc byť miazgou života na Zemi." Leonardo da Vinci

            Je pitná voda samozrejmosťou? Je pravdou, že 1,5 miliardy ľudí pracuje v odvetviach súvisiacich s vodou? Vedeli ste, že na ochorenie prenosné vodou zomrie každú hodinu viac ako 35 ľudí? Žiaci na druhom stupni si na hodinách literatúry, matematiky, biológie a  hudobnej výchovy odpovedali i na tieto otázky. Pomedzi „ perličky“, ktoré sa dozvedeli o vode pomocou prezentácií a textov na čítanie s porozumením, si na hodine biológie pripomenuli a nakreslili kolobeh vody, na matematike rátali objem vody v rôznych nádobách, na hudobnej výchove „načúvali“ dažďovým kvapkám. So zaviazanými očami pomenúvali „zvuky vody“ ako kvapkanie, šumenie vodopádov, žblnkot vody v potôčiku či zurčiacu riavu horskej bystriny.

            Mgr. Mária Tyrpáková, Mgr. Anna Štefániková, Mgr. Štefánia Hotáry

            Aktivita 3

            V roku 1993 bol 22. marec vyhlásený za Svetový deň vody. So žiakmi I. B a I. D sme si prebrali aká je ochrana čistoty vôd nevyhnutná. Hovorili sme o jej skupenstvách a o kolobehu vody v prírode. Robili sme aktivity, ktoré informovali žiakov o nenahraditeľnosti vody pre človeka a prírodu.

            Tr. učiteľky: Mgr. B. Bobulská, Mgr. M. Grechová

          • Výtvarná súťaž

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výtvarná súťaž.

            Dobrovoľná požiarna ochrana SR a Republiková komisia mládeže  DPO SR vyhlásila 19. ročník celoslovenskej súťaže detí vo výtvarnom prejave pre školský rok 2021/2022 s témou : „Pomoc hasičom pri pandémii,“ ktorej sa zapojili aj žiaci 4. A triedy. Verím, že sa im naše práce budú páčiť.

                        Mgr. Radoslav Borovský

          • Maslenica

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Maslenica.

            Dňa 2. 3. 2022 sa uskutočnila v triedach VII.A a VII.B pod vedením Mgr. Janky Živčákovej a Mgr. Oľgy Demjanovičovej prezentácia na tému "Maslenica" - Fašiangy so zameraním na zvyky a tradície Slovanských národov. Maslenica, ktorej symbolom je palacinka predstavujúca Slnko ako symbol tepla a rodinnej pohody, je sviatkom počas ktorého si v hlave zhrnieme celý predošlý rok. Zima a všetko s ňou spojené sa stáva minulosťou. Spálenie slamennej Maslenice je vyvrcholením týždeň trvajúcich osláv, po ktorých prichádza 40 - dňový pôst. Po prezentácii si žiaci vymieňali skúsenosti s pečením palaciniek a porovnávali zvyky a tradície na Slovensku.

          • MAREC MESIAC KNIHY

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album MAREC MESIAC KNIHY.

            Aktivita 1

            V rámci čitateľskej gramotnosti v mesiaci marec - Mesiac knihy, sme sa so žiakmi 2.stupňa ZŠ zamerali viac na techniku hlasného čítania s porozumením. Žiaci čítali rôzne knižné publikácie od slovenských aj zahraničných autorov. Prostredníctvom power-pointových prezentácii sme žiakom predstavili jednotlivých autorov, ich životopisy, prehľad literárnej tvorby, konkrétne analýzy diel, literárnych žánrov od rozprávky, bábkovej, divadelnej hry, cez slovenský romantizmus, dievčenský a chlapčenský román, báje, povesti. Nasledovala diskusia v triede o posolstve diel v súčasnosti. Žiaci vytvorili aj obaly na knihy a záložky do kníh.

            Zodpovedné: Mgr. Fabisová, Mgr. Hanečáková, Mgr. Hotáry, Mgr. Janigová.

            Aktivita 2

            Už tradične mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i mesiacom knihy. Kniha najväčší priateľ človeka, patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov malých či veľkých. Aj žiaci 0.B sa oboznámili s knihou. Vedia, že kniha sa nepíše sama, ale za jej vznikom je spisovateľ. Spoločne sme sa zahrali na spisovateľa a vyrobili si obrázkové leporelá.

            Zodpovedné: Mgr. Mária Grechová,  Bobulská Jarmila

            Aktivita 3

            O deťoch, ktoré šli hľadať rozprávku ...

                        Marec – mesiac kníh sa už  tradične spája s rozvíjaním pozitívneho vzťahu ku knihám. Žiaci II.B, III.B ŠT a IV.A ŠT sa zapojili do medzinárodnej výtvarnej súťaže pri príležitosti 100. výročia narodenia skvelej slovenskej spisovateľky a učiteľky Kláry Jarunkovej s názvom O deťoch, ktoré šli hľadať rozprávku.

            V rámci čitateľskej gramotnosti si prečítali ukážky z 2 kníh:

                                                                                        O dievčatku, ktoré šlo hľadať rozprávku

                                                                                        O   vtáčikovi, ktorý vedel tajomstvo

            K prečítaným ukážkam vytvorili kreatívne ilustrácie, ktoré boli zaslané do výtvarnej súťaže.

            Zodpovedné:  Mgr. M. Urbancová, Mgr. K. Gahurová, Mgr. M. Imrichová

            Aktivita 4

            Kniha je bránou do sveta poznania, a preto v čase od 14. marca do 18. marca 2022  prebiehalo v triede I. B mnoho aktivít na tému „Marec mesiac knihy“. Čítali sme rôzne knihy učené deťom, prezerali sme ilustrácie a rozprávali sa o nich. Žiakov najviac zaujala aktivita, v ktorej si vyrábali vlastnú knižku. Predlohou nám bola ľudová rozprávka „Janko Hraško“. Po prečítaní sme si na tabuľu napísali osnovu časovej postupnosti, tú sme premenili na obrázky a tie zviazali špagátom do knižky. Na konci aktivity mal každý žiak svoju knižku, podľa ktorej dokázal prerozprávať rozprávku. Všetky knižky boli jedinečné a originálne, popreplietané fantáziou žiakov.

                                                                                                                    Mgr. Božena Bobulská

            Aktivita 5

            Marec – prvý jarný mesiac, ktorý sa spája nielen s príchodom slnečných dní ,či prvých prác v záhradkách, ale i s odpočinkom v podobe čítania kníh. Žiaci 4. A triedy si na vyučovacích hodinách čítania  prečítali knihu od Gabriely Futtovej – „Čo učky nevedia“. Cieľom tejto aktivity bolo pestovať kladný vzťah ku knihám , obohacovať slovnú zásobu ako zlepšovať vyjadrovacie schopnosti žiakov.

                                                                                                                                                   Mgr. Radoslav Borovský

            Aktivita 6

            V mesiaci marec, Marec - mesiac knihy, sa žiaci III. D ŠT a III. F ŠT oboznámili ako sa robí kniha a zároveň si prečítali rozprávky Škaredé káčatko a Snehulienka a sedem trpaslíkov, tieto rozprávky si spoločne nakreslili.

            Mgr. Z. Langová, Mgr. J. Troščáková

            Aktivita 7

            Každý z nás rád  počúva rozprávky. Sú veľmi poučné. V mesiaci marec si žiaci 9. B ŠT vypočuli deväť rozprávok: O Červenej Čiapočke, Kozliatka a vlk, Tri prasiatka, Pinocchio, O Pampúšikovi, Kocúr v čižmách, Zlatovláska a tri medvede, Vila Amálka, O repe. Vymaľovali si jednotlivé obrázky, prečítali názvy rozprávok a priraďovali ich k obrázkom. Spoločne zhotovili leporelo rozprávky O Pampúšikovi.

            Mgr. Kolumberová Danka, Furmanová Klaudia

                                

          • Valentínske srdiečko MŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Valentínske srdiečko MŠ.

            Úlohou dospelých je naučiť deti vážiť si každého človeka a dobre s ním vždy vychádzať. Byť voči nemu tolerantný, trpezlivý, akceptovať rozdiely, iný názor. Jednoducho im ukázať ako sa dá prejavovať ľudská láska a náklonnosť, ktorá je veľmi potrebná nielen na Valentína, ale každý deň.

            Triedne učiteľky MŠ

          • Valentínske pozdravy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Valentínske pozdravy.

            “Stretávajme sa vždy s úsmevom, lebo úsmev je začiatok lásky.” Matka Tereza

               Deň sv. Valentína je dňom zaľúbených, kedy dávame najavo svoje city a obdarúvame sa maličkosťami, ktoré nám vyčaria úsmev na tvári. Preto aj žiaci IV A. triedy s láskou pripravili svoje pozdravy pre svojich najmilších.

                                                                                                        Mgr. Radoslav Borovský

          • Karneval Fašiangy, Turíce .......

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Karneval Fašiangy, Turíce ....... .

            Naša materská škola sa v tento fašiangový čas premenila na záhadnú, čarovnú a tajomnú rozprávku. Vystupovali v nej zvieratká, ľudia rôznych profesií a rozprávkové bytosti. Dej bol oživený o zábavné súťaže, hry, hudbu, tanec a občerstvenie. Účinkujúci sa tešili z krásneho dňa plného nových zážitkov a dobrej nálady.

            Triedne učiteľky MŠ

          • Teta Zima

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Teta Zima.

            Zima má najkratšie dni a najnižšie priemerné teploty. No, nie je zima, ako zima. Táto veru nemrazí nás. Jedna vločka, druhá vločka, teta Zima žmúri očká. Na dvore nás sniežik zláka, poďme domov, už sa zmráka. Sánkovačka nás predsa zajtra čaká. Žiakov 3.A ŠT a 4.A ŠT prilákal sneh a “teta Zima” na kopec. Žiaci sa guľovali, spúšťali z kopca, kotúľali, robili stopy v snehu tzv. anjelov…to bolo veru radosti. Teta Zima má svoje čaro.

            Mgr. Silvia Štefaníková  Mgr. Miriam Imrichová

          • Sviatok sv. Valentína

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Sviatok sv. Valentína.

            Dnes na Sviatok sv. Valentína- 14.2. sme na hodinách slovenského jazyka a literatúry so žiakmi 2.stupňa ZŠ zamerali svoju pozornosť na čítanie umeleckých textov od autorov, ktorí vo svojej literárnej tvorbe opisujú tému lásky v jej rôznych podobách. Rozoberali sme spolu básne metódou literárnej interpretácie. Žiaci nakreslili aj srdiečka, vytvorili pohľadnice pre svoje spolužiačky, kamarátky a pre svoje mamy. Poďakovali sa im za ich priateľstvo, lásku, podporu. Niektorí vytvorili aj báseň k tomuto sviatku.

            Zodpovedné: Mgr. P. Fabisová, Mgr. J. Hanečáková, Mgr. Š. Hotáry, Mgr. D. Janigová.

          • Farebný svet - MŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Farebný svet - MŠ.

            Tento studený biely čas si deti materskej školy spríjemňovali farebnými aktivitami. Pri rôznych činnostiach, hrách, skladačkách, súťažiach, výtvarných a pracovných technikách si budúci prváci upevňovali farby a rozvíjali estetické cítenie a vnímanie okolitého sveta.

            Triedne učiteľky MŠ

          • Varí celá trieda

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Varí celá trieda.

            Žiaci 9. B špeciálnej triedy v súťaži O najlepšiu pomazánku pripravili viaceré pomazánky – bryndzovú, vajíčkovú, džemovú a čokoládovú s banánmi. Všetky pomazánky boli veľmi chutné, preto víťazom sa nestal len jeden žiak, ale celá trieda. Už teraz sa tešíme na ďalšie kolo O najlepšiu polievku.

            Mgr. D. Kolumberová, K. Furmanová

          • FAŠIANGY V ŠKOLE

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album FAŠIANGY V ŠKOLE.

            Aktivita 1

            Fašiangové obdobie je spojené so zábavou a karnevalom. Nebolo tomu inak ani u nás v triedach I. B a I. D. Najprv si žiaci vyrobili masky a až potom mohla začať zábava. Všetky karnevalové masky boli úžasné a originálne. Spoločne sme si zatancovali a zasúťažili za sladké odmeny. Prežili sme jedno čarovné popoludnie plné radosti. Už teraz sa tešíme na budúcoročný karneval v našich triedach.

                                                                                     Mgr. Božena Bobulská, Mgr. Mariana Grechová

            Aktivita 2

            Sú fašiangy – čas zábavy. Žiaci 9. B špeciálnej triedy si zhotovili za pomoci učiteliek masky a urobili karneval plný zábavy a súťaží. Masky boli rôzne: mušketieri, Jánošík, Ribana, eskimák, kozmonaut a pouličný spevák.

            Mgr. D. Kolumberová, K. Furmanová

            Aktivita 3 

            FAŠIANGOVÉ MAŠKRTY

            Medzi ľuďmi sú fašiangy známe nielen pre svoje zvyky a tradície, ale aj ako sviatok dobrého jedla. Žiaci 5.B ŠT pripravili tradičné fašiangové šišky. Ponúkli nimi spolužiakov v triedach, aj pani učiteľky v zborovni.

            Mgr. Anna Zavadská

            Aktivita 4

            FAŠIANGY V 4. A TRIEDE

            Obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy nazývame - ,,Fašiangy“.

            Fašiangy sú prechodom medzi zimným a jarným obdobím. Počas fašiangov prevláda bujará zábava, organizujú sa svadby a zabíjačky. Jedným slovom – svet je počas fašiangov „hore nohami“. Neodmysliteľnou súčasťou fašiangov sú tradičné fašiangové hry. 

            S týmto prekrásnym starovekým sviatkom sa zoznamovali i žiaci 4. A triedy. Vyrobili veľmi pekné karnevalové masky a zároveň sme si usporiadali rôzne  - Fašiangové súťaže. Všetci sme sa dobre zabavili.

                                                                                                             Mgr. Radoslav Borovský

          • Vtáčie kŕmidlá

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vtáčie kŕmidlá.

             Bocian alebo lastovička - s nimi sa cez zimu na Slovensku nestretneme. Odlietajú do Afriky , aby si užili slniečko. Lenže ako k tomu prídu sýkorky a ostatné vtáčiky , ktoré zostávajú? Potrebujú cez zimu našu pomoc. A tak sme si spolu so žiakmi 0.C triedy urobili jednoduché kŕmidlá z papierových roliek.

            Bc. Bibiána Barnášová, Mgr. Beáta Gahurová

          • Zimné radovánky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zimné radovánky.

            Žiaci 5. B ŠT využili bohatú nádielku snehu a na školskom dvore si postavili                

            ,, Snehuliaka a Snehuliačku." Dvorom sa ozýval smiech, krik a dobrá nálada.

            Celý pobyt na čerstvom vzduchu sa skončil guľovačkou…

            Mgr. Anna Zavadská