• Chystáme sa na Vianoce

          • Do galérie Chystáme sa na Vianoce boli pridané fotografie.

            Žiaci našej školy sa zapojili do krásnej myšlienky - výroby ozdôb na vianočný stromček v átriu školy a vianočné trhy. Vyrábalo sa hlavne z prírodných materiálov ako drevo a šišky, ale nechýbajú ani tradičné trblietavé ozdoby. Opäť sa preukázala nehasnúca kreativita učiteľov a šikovné ruky žiakov.

          • Informatická súťaž iBobor

          • Do galérie Informatická súťaž iBobor boli pridané fotografie.

               V školskom roku 2019/2020 sa naša škola po druhýkrát zapojila do informatickej súťaže iBobor. V tejto súťaži sú žiaci 2. stupňa základnej školy rozdelení do troch kategórií: Bobrík, Benjamín a Kadet. Súťaž prebieha v určenom čase jedného týždňa, ktorý určí vyhlasovateľ súťaže -  Katedra didaktiky matematiky, fyziky a informatiky FMFI UK - Univerzita Komenského - tento rok to bolo od 11. – 15. 11. 2019. Žiaci riešia online úlohy zamerané na matematiku, logiku, základy programovania a všeobecnú schopnosť riešiť bežné problémy. Z našej školy sa do súťaže zapojilo 48 riešiteľov v troch kategóriách. Najlepší žiaci, ktorí získali diplomy boli: Rastislav Oračko 5.C, Eva Oračková 5.C, Dávid Oračko 5.B, Erik Samuel Mirga 7.A, Peter Oračko 7.C. Ich diplomy zdobia nástenku „NAŠE ÚSPECHY“.

                                                                                                                     Ing. Helena Česáková

          • LAMPIÓNOVÝ SPRIEVOD

          • Do galérie LAMPIÓNOVÝ SPRIEVOD boli pridané fotografie.

            Sviatočná adventná nálada pokračovala v podvečerných hodinách  LAMPIÓNOVÝM SPRIEVODOM žiakov našej školy. Sprievod priniesol Mikulášovi svetielka, ktoré mu pomohli ukázať cestu k vianočnému stromčeku. Spolu s deťmi Mikuláš slávnostne tento stromček v priestoroch školy rozsvietil. Vianočná koleda žiakov nám pripomenula, že sa nezadržateľne blíži čas Vianoc.

             

          • SVIATOK MIKULÁŠA

          • Do galérie SVIATOK MIKULÁŠA boli pridané fotografie.

            Mikuláš je prvou predzvesťou vianočných sviatkov. Už tradične v tento deň chodí medzi deti a rozdáva im darčeky. Mikulášska nálada zavítala aj do našej školy v piatok 6. 12. 2019. Už od rána tu bola sviatočná atmosféra, všetci žiaci sa s nedočkavosťou tešili na príchod Mikuláša. V triedach sa zaplnili tabule klasickými aj originálnymi mikulášskymi rýmovačkami. Mikuláš zavítal dopoludnia medzi žiakov na I. zmene a popoludní ich navštívil v triedach na II. zmene. Žiaci ho privítali básničkami, riekankami a pesničkami a za to ich Mikuláš obdaroval sladkými balíčkami.

            Žiaci 5. a 6. ročníkov si pripomenuli život sv. Mikuláša životopisnou rozprávkou – „SVATÝ MIKULÁŠ“. Rozprávka ich inšpirovala k štedrosti, veľkorysosti, vďačnosti k ľuďom a ochote oplatiť bez váhania lásku láskavosťou. Po rozprávke ich čakal krátky kvíz, ktorý sa týkal života Svätca. Víťaz dostal od Mikuláša sladkú odmenu. Atmosféru vypĺňali piesne o Mikulášovi.

            Tento deň vniesol medzi školské lavice vánok sviatočnej adventnej nálady.

          • Výlet do Budapešti

          • Do galérie Výlet do Budapešti boli pridané fotografie.

               Dňa 23. 11. 2019 sa zamestnanci školy zúčastnili oddychovo-poznávacieho zájazdu do Budapešti. Po príchode do Budapešti začali výlet prehliadkou historického mesta spolu so sprievodcom. Mali možnosť vidieť najvýznamnejšie a najkrajšie historické
            i architektonické pamiatky Budapešti. V bývalej časti Budín navštívili Rybársku baštu a kostol sv. Mateja. Odtiaľ sa im otvorila prekrásna panoráma na nábrežie Dunaja. Na peštianskej strane Dunaja si prezreli ďalšie pamiatky - prekrásnu budovu maďarského parlamentu, Baziliku sv. Štefana, operu, Námestie hrdinov, Andrássyho triedu a mnohé ďalšie.

                Po prehliadke v rámci osobného voľna sprievodca ponúkol návštevu historickej tržnice, kde si mali možnosť nakúpiť lokálne produkty a rôzne suveníry. Spoločne sa potom presunuli na vianočné trhy, ktoré sa nachádzali na pešej zóne na námestí Vorosmarty
            a pred Bazilikou sv. Štefana, kde si vychutnali príjemnú vianočnú atmosféru. Neskôr, keď sa mesto oblieklo do večerného šatu a ukázalo svoje najkrajšie klenoty v plnej kráse, čakal nezabudnuteľný zážitok pre všetkých počas večernej plavby presklenou loďou pri tónoch krásnej hudby po najkrajšej európskej rieke - Dunaji.

               Pre všetkých účastníkov výletu to bol nielen čas poznávania nových miest, ale aj čas oddychu, nezabudnuteľných zážitkov a hlavne - utužovania vzťahov.

             

          • Posedenie pri samovare

          • Do galérie Posedenie pri samovare boli pridané fotografie.

            Dňa 28.XI.2019 sa pre žiakov ruského jazyka uskutočnilo ,,Posedenie pri samovare“ pod vedením Mgr. J. Živčákovej a Mgr. O. Demjanovičovej.

               Stretnutie začalo prezentáciou o histórii samovaru a ruskej kultúry. Pokračovalo pohostením uvareným čajom zo samovaru, ruskými koláčikmi – tzv. ,,bublikami, suškami a vatruškami“. Žiaci si poprezerali ruské knihy, hračky, čajový servis a spôsoby stolovania v spojení s podávaním čaju. V príjemnej atmosfére sa rozprávalo o živote, kultúre a zvykoch v Rusku. Priebeh podujatia zachytávajú fotografie.

          • PROTIDROGOVÝ FESTIVAL

          • Do galérie PROTIDROGOVÝ FESTIVAL boli pridané fotografie.

            Posledný novembrový týždeň patril ako každý rok na našej škole PROTIDROGOVÉMU FESTIVALU.

            Pre žiakov 7., 8. a 9. ročníka sme pripravili spolu s RÚVZ v Starej Ľubovni prednášku na tému

            ,,Prečo fajčia maloletí a mladiství Rómovia ?!“.  Žiaci mali možnosť vyskúšať si aj prístroj na ,,odhaľovanie“ fajčiarov i nefajčiarov.

            Žiaci viacerých ročníkov ZŠ i špeciálnej triedy sa v spolupráci so svojimi učiteľmi výtvarnej výchovy zapojili do tejto preventívnej akcie tým, že vytvorili veľa pekných a originálnych prác na túto tému.

            Piataci a šiestaci si na hodinách TSV pripomenuli týždeň PROTIDROGOVÉHO FESTIVALU tak, že si pri svojich obľúbených športoch obliekli farebné tričká s nápisom ,,zober loptu nie drogu“  a odohrali v nich vzájomné zápasy.

                                                                                                                                          Ing. Ján Gladiš

          • Farebné jesenné čítanie

          • Do galérie Farebné jesenné čítanie boli pridané fotografie.

              Október a november sa v špeciálnych triedach niesol v znamení rozvíjania čitateľskej gramotnosti prostredníctvom čítania kníh z našej školskej knižnice - vypožičaním knižných titulov -  Smelý Zajko v Afrike,  Budkáčik a Dubkáčik a Tri múdre kozliatka.

                Nasledovalo čítanie starších žiakov mladším - štvrtáci čítali druhákom. Po prečítaní jednotlivých príbehov a následnej reprodukcii deja, sme so žiakmi tvorili záložky do kníh. Veríme, že vyrobené záložky spestria aj ďalšie knihy, ktoré si ešte vypožičiame zo školskej knižnice.

                                                                                       Mgr. M. Urbancová, Mgr. M. Imrichová

          • DEŇ BIELEJ PASTELKY

          • Do galérie DEŇ BIELEJ PASTELKY boli pridané fotografie.

            13. novembra 2019 si žiaci špeciálnych tried pripomenuli Deň bielej pastelky. Vyskúšali si ako ťažko sa žije nevidiacim a slabozrakým deťom a to rôznymi aktivitami – obliecť si košeľu, nabrať a preliať vodu, triediť geometrické tvary, chodiť s doprovodom. Najťažšia disciplína pre nich bola, keď museli prejsť pomocou bielej paličky cez prekážky. Deťom sa najviac páčila aktivita s vodou.

            Mgr. Demjanovičová, Mgr. Pištová a Mgr. Kolumberová

          • DEŇ ZDRAVEJ VÝŽIVY

          • Do galérie DEŇ ZDRAVEJ VÝŽIVY boli pridané fotografie.

            Svetový deň zdravej výživy sa oslavuje každý rok v októbri , na pamiatku  založenia Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo. Aj na našej škole sa každoročne venujeme tejto téme a inak to nebolo ani tento rok. Svojím stravníkom sme pripravili  rôzne zeleninové   nátierky, ovocné dezerty a šaláty, špaldové, či makové  koláčiky a pod.   Aj takouto aktivitou  sa snažíme poukázať na možnosti zdravej stravy, ktorá môže vyzerať veľmi lákavo a chutne.

                                                                                                         

                                                                                                                             Mgr. Denisa Zimová

                                                                                                                                                               Vedúca ŠJ

                                                                                                         

          • Projektové vyučovanie ANJ

          • Do galérie Projektové vyučovanie ANJ boli pridané fotografie.

               Deň pred jesennými prázdninami  sa žiaci 4. ročníkov a III. C zúčastnili projektového  vyučovania , na ktorom sa oboznámili so sviatkom Halloween pochádzajúceho z Írska. Tento sviatok je populárny najmä v anglicky hovoriacich krajinách. Jeho prezentácia sa niesla pod taktovkou učiteliek angličtiny na I. stupni Dagmar Duchnickou a Zuzanou Chlebovskou, ktorá  žiakov  oboznámila s tradíciou Halloweenu prostredníctvom interaktívnych hier a rozprávky  o čarodejnici v jazykovej učebni. Bližšie informácie o sviatku, ktorý je stále viac obľúbený medzi mladou populáciou, poskytla Mirka Palanská, ktorá pochádza zo štátu Florida. Členovia občianskeho združenia ,,Zaujímam sa“ ukázali deťom výrobu masiek z Tetrapaku, pričom im pomáhali žiaci, ktorí absolvovali workshop výroby masiek priamo v ich priestoroch v Poprade. Cieľom tejto tvorivej dielne je vnímať odpad ako materiál na výrobu vecí denného používania namiesto toho, aby sme ich kupovali v obchode.

              Neodmysliteľnou súčasťou Halloweenu je vyrezávanie strašidelných tvárí do tekvíc s p.uč. Dagmar Duchnickou. Mgr. Mária Pajerová zas dozerala na strašidelné outfity a účesy. O maľovanie na tvár, ktoré sa stalo jednou z najžiadanejších atrakcií, sa postarala absolventka umeleckej školy Katarína Benková.  Na žiakov čakalo aj sladké prekvapenie vo forme strašidelných pudingov, ktoré so žiakmi pripravila p.uč. Chlebovská.

              Deti si tento netradičný projektový deň veľmi užili. Okrem bohatých zábavných aktivít sa žiaci naučili základné informácie o Halloweene, ktorý prebieha v rovnaký deň ako u nás sviatok Všetkých svätých.  Tieto dva sviatky, ako sme aj v závere žiakom pripomenuli, spája dôležitá myšlienka - spomienka na našich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami.

                                                                              Mgr. Dominik Selep

          • Rozhlasové vysielanie pri príležitosti – „OKTÓBER - mesiac úcty k starším.“

          •  

            V tomto školskom roku začíname s novým projektom, v ktorom vám budeme sprostredkovávať aktuálne témy zo života našej školy, ale aj mimo nej, prostredníctvom školského rozhlasu.

            Dňa 29. 10. 2019 sa uskutočnilo prvé,  nulté vysielanie, ktoré bolo venované starším ľuďom, ich životu, starostiam a problémom, ale aj radostiam a spomienkam na mladosť. Preto sme si aj prostredníctvom rozhlasového vysielania pripomenuli akí dôležití pre nás sú všetci naši starí rodičia.

            Urobili pre nás veľa a zaslúžia si našu pozornosť, lásku a úctu.

            Želáme im, nech prežijú ďalšie roky obklopení láskou, úctou a pozornosťou svojich blízkych a nech sú ich dni prepletené vďačnosťou okolia.

            Mgr. Peter Demák

             

          • Október- mesiac úcty k starším

          • Do galérie Október- mesiac úcty k starším boli pridané fotografie.

            Vyjadriť úctu k starším sa dá mnohorako: verbálne, neverbálne, ale i kreatívnymi aktivitami - hlavne ich výsledkom. Špecifikum žiakov našej školy , ktorí majú  iný socio-kultúrny základ, je jedinečné  a nenapodobiteľné bohatstvo v prejave hudobnom, tanečnom ,výtvarnom a športovom  . Vychádza z ich mentality, kultúry, zvykov, tradícií a tajomného vnútorného pocitu k r á s n a. Citová spontánnosť a živý temperament sa prejavuje v ich veselosti, zábave, hre..

            Celý mesiac október som venovala zvýšenú pozornosť (  na hodinách slovenského jazyka a literatúry a výtvarnej výchovy  ) rozvíjaniu podstaty „rómstva“ mne zverených žiakov v triedach základnej školy a v triedach špeciálnych. Konkrétne: VII.A ŠT, VII.B ŠT. V.A ZŠ, V.B ZŠ, V.C ZŠ, VIII.A ZŠ a VIII.B ZŠ.

            Úctu k starším poňali svojsky:

            -nebývalou ochotou deliť sa,

            -úcta k hosťovi, to na prvom mieste,

            -city a lásku vyjadrovali skôr rečou tela.

            Najviac sa však zameriavali na svoju rodinu, ktorá reprezentuje tradičný typ viacgeneračnej rodiny. To je aj najvýznamnejší rozdiel medzi rómskou a majoritnou rodinou. Tá však nie je podmienená etnicitou, ale skôr posunutím v čase.

            A výtvarné prejavy? Najpreferovanejšou osobou je mama, otec, babka, dedo....a sú veselí, farební, autentickí, aj keď už majú sivé vlasy, vrásky, okuliare..

            Tu sú ukážky z procesu tvorby: maximálna zanietenosť, sústredenosť a originalita. I mňa to po toľkých rokoch úprimne prekvapilo a nesmierne potešilo...

            Mgr.Janka Hanečáková

             

          • OSLAVY 70. VÝROČIA VZNIKU ŠKOLY

          • Do galérie OSLAVY 70. VÝROČIA VZNIKU ŠKOLY boli pridané fotografie.

             

             

            Na základe pozvania sme sa dňa 25. októbra 2019 zúčastnili na oslave 70. výročia vzniku Strednej odbornej školy, Jarmočná 108 v Starej Ľubovni.

            Slávnostný obrad osláv sa konal v Obradnej sieni Mestského úradu v Starej Ľubovni.

            Niesol sa v príjemnej atmosfére v  znení  tónov komornej hudby,  spevu  a milých slov z úst moderátorov, pána primátora mesta PhDr.Ľuboša Tomka a riaditeľa školy PaedDr. Vladimíra Buvaliča.

            Slávnostnú chvíľu zvýraznili aj ocenenia – ďakovné listy dvadsiatim trom zaslúžilým pedagógom a zamestnancom školy.

            Po skončení slávnostného obradu oslavy pokračovali na pôde školy  jej obhliadkou,  vystúpením folklórneho súboru ĽUBOVŇAN a slávnostným rautom, spoločenským neformálnym posedením hostí a zamestnancov školy.

            Srdečne blahoželáme a všetko naj .. do ďalšej sedemdesiatky  praje vedenie a všetci zamestnanci školy.

          • Deň zdravej výživy v materskej škole

          • Do galérie Deň zdravej výživy v materskej škole boli pridané fotografie.

            Jesť je nevyhnutnosť, ale správne jesť, to je umenie. Svetový deň zdravej výživy, ktorý sa konal 16. októbra 2019 sme oslávili aj v našej materskej škole prostredníctvom aktivity Bez ovocia, zeleniny nebudeš mať vitamíny. Cieľom aktivity bolo poznať zdravé potraviny a dbať na správne stravovanie. Deti sa zabavili pri rôznych zaujímavých aktivitách a súťažiach. Dotvárali plagát lepením obrázkov zdravých potravín, ktoré museli pred tým potriediť na zdravé a nezdravé. Veľkú radosť deťom urobila výstavka ovocia a zeleniny, ktorú si spoločne pomenovali a zahrali si hru „Uhádni, čo ješ“, kde bolo ich úlohou uhádnuť so zaviazanými očami, akú zeleninu alebo ovocie ochutnali. Deti prežili veselý deň plný zábavy a pekných zážitkov, ktorý sme ukončili chutnou a hlavne zdravou hostinou.

                                                                                                                           Bc. Daniela Pisarčíková

          • Úcta k starším

          • Do galérie Úcta k starším boli pridané fotografie.

            Október je každoročne mesiacom nesúcim názov Mesiac úcty k starším. Žiaci druhého stupňa ZŠ sa zapojili do aktivít a vytvorili pre svojich starých rodičov srdiečka, na ktoré pripojili  samostatne vymyslené básničky plné lásky.

            Krátke básničky vytvorili zároveň aj s témou jesene, boli farebné, milé, voňajúce lístím a gaštanmi, plné babieho leta...

            Mgr. P. Fabisová, Mgr. Š. Hotáry

          • Veselé šarkany

          • Do galérie Púšťanie šarkanov boli pridané fotografie.

            Aj počas tejto jesene k nám prišlo babie leto. Dňa 15. 10. 2019 si žiaci špeciálnych tried vlastnoručne urobili svoje veselé šarkany. Vybehli na neďaleký kopec, aby vyskúšali ako pekne letia. Žiakom sa táto aktivita veľmi páčila.

            Mgr. Pištová, Mgr. Točeková, Mgr. Kolumberová