• Svetový deň včiel

          • Do galérie Svetový deň včiel boli pridané fotografie.

            V máji žiaci špeciálnych tried na Svetovom dni včiel získali poznatky o včelách, ich užitočnosti pre prírodu a človeka. Každý žiak si vodovými farbami vymaľoval svoju včelu. Zahrali sa na včely a usilovne zbierali peľ a nektár z kvetov. Za svoju snaživosť v zbieraní boli všetci odmenení sladučkým medom. Na záver si každý žiak urobil svoju včielku pri úli.

            Mgr. Dana Kolumberová

          • Návšteva štátneho tajomníka

          • Do galérie Návšteva štátneho tajomníka boli pridané fotografie.

            Dňa 7. júna 2019 zavítal do našej školy na pozvanie riaditeľa školy PhDr. Miroslava Zelinu štátny tajomník MŠVVaŠ SR Mgr. Peter Krajňák so svojimi spolupracovníkmi. Jeho návšteva bola spojená so slávnostným otvorením žiackej dielne, ktorá bude slúžiť žiakom školy na praktické vyučovanie v rámci predmetu Technika a Pracovné vyučovanie.
            V átriu školy si hostia prezreli aj priestor, ktorý bude využívaný žiakmi a pedagógmi ako relaxačná a oddychová zóna. Zároveň bolo oficiálne odhalené logo školy. Štátny tajomník poďakoval vedeniu školy, pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom za ich prácu s rómskymi deťmi.

          • Rozlúčková slávnosť

          • Do galérie Rozlúčková slávnosť boli pridané fotografie.

            V júni sa dve žiacky ôsmeho ročníka špeciálnej triedy variant C na rozlúčkovej slávnosti rozlúčili so svojimi spolužiakmi. Spolužiaci svojim končiacim kamarátkam pripravili malé pohostenie. Žiaci upiekli bábovku, urobili chlebíčky a puding. Všetci sa pri hudbe príjemne bavili.

            Mgr. Dana Kolumberová

          • Škola v prírode 2019

          • Do galérie Škola v prírode 2019 boli pridané fotografie.

            V pondelok 10.6. vyrazili žiaci štvrtých ročníkov v doprovode učiteľov do Žiarskej doliny, kde sa aj tento rok v nádhernom areáli chaty Třínec uskutočnila škola v prírode. Po príchode sa deti rozdelili do izieb a do štyroch skupín, v ktorých medzi sebou po celú dĺžku pobytu súťažili. Každé ráno sa začalo bohatými raňajkami. Hymnou tohtoročnej školy v prírode bola pesnička Šumné dzivče, ktorá sa ozývala v autobuse, Medvedej štôlni, Stanišovskej jaskyni. Okrem týchto atrakcií, kde žiaci mohli spoznať útroby jaskyne a zažiť absolútnu tmu v štôlni, navštívili aj mincovňu, v ktorej im bolo priblížené razenie mincí a ťažká práca kováčov. Osemnásť štvrtákov pokorilo vo štvrtok Žiarsku chatu, ostatní ostali v areáli hotela. „Prečo chodia ľudia na túry?“, pýtali sa nechápavo unavené deti, potom čo zdolali 10 km. Za areálom sa nachádzal ranč, kde si deti vyskúšali jazdu na koňoch. „Najprv som sa bála, ale teraz by som išla znova“, povedala Slávka Mirgová zo IV.B. Posledný večer sa Žiarskou dolinou niesli rómske piesne, rytmy tanca, žiara vatry, vôňa špekačiek a slaninky. „Najradšej by som tu ostal ďalší týždeň“, povedal sediac pri ohni Samuel Oračko zo IV.A a ostaní chlapci s ním súhlasili. V piatok deti zaspievali personálu kuchyne pesničku ako poďakovanie za výborné jedlo a vyrazili na naspäť do Lomničky. Za štyri slnečné dni zažili deti nespočetne veľa zážitkov, vyrobili si vlastné poháre, povyhrávali rôzne ceny. „Najviac mi chýba futbalové ihrisko, lanová dráha a výlety “, zmienil sa po výlete na chodbe základnej školy Dávid Oračko zo IV.B.

            Mgr. Dominik Selep

          • Koncoročný výlet

          • Do galérie Koncoročný výlet boli pridané fotografie.

            13. júna 2019 sa 35 žiakov našej školy zúčastnilo výletu na Ľubovnianskom hrade. Bola to odmena za celoročnú snahu. Najprv si pozreli vystúpenie sokoliarov, prešli si netradičnou prehliadkou hradu a neskôr sa v neďalekom skanzene dozvedeli na jednotlivých stanovištiach, ako sa skončil príbeh o lenivej Katke. V skanzene nakŕmili kozy, pohladkali kone a vychutnali si sladké ľadové osvieženie – točenú zmrzlinu. Žiaci zo špeciálnych tried si nakúpili suveníry. Celý slnečný deň si užili v doprovode siedmich pedagógov a veríme, že tento výlet bude pre nich motiváciou v ich ďalšom snažení.

            Mgr. Štefánia Hotáry

          • Informatická olympiáda

          • Do galérie Informatická olympiáda boli pridané fotografie.

            Minulý školský rok sme začali preverovať vedomosti z predmetu Informatika na našej škole formou Informatickej olympiády. Tento druhý ročník sme zapojili 45 žiakov druhého stupňa ZŠ. Overovali sme teoretické vedomosti testovou formou z oblasti PC techniky, bezpečnosti a komunikácie na internete, netikety a programovaného vybavenia počítačov. Praktické zručnosti pri ovládaní počítačových programov žiaci ukázali pri plnení úloh: úprava textu, vkladanie a obtekanie obrázkov, tvorba tabuľky, zadávanie vzorcov a tvorba grafu, práca s webovou stránkou.

            Najlepším riešiteľom blahoželáme a tešíme sa na tretí ročník Informatickej olympiády.

                                                                                              Ing. Helena Česáková

             

          • Výlet úspešných žiakov

          • Do galérie Výlet úspešných žiakov boli pridané fotografie.

            Dňa 30. mája 2019 víťazi rôznych súťaží pri príležitosti Dňa Rómov navštívili ZOO v Spišskej Novej Vsi, kde si vypočuli prednášku o primátoch, prezreli si terárium a na záver obdivovali zvieratá, ktoré boli vo výbehoch. Ďalšou zastávkou bol Kežmarský hrad. Počasie výletníkom neprialo, ale radosť a úsmev na tvárach žiakov rozjasnil celý upršaný deň... .

          • Deň mlieka v materskej škole

          • Do galérie Deň mlieka v materskej škole boli pridané fotografie.

            Mliečnou cestou sa vybrali aj naši škôlkari  pri príležitosti medzinárodného Dňa mlieka. Cieľom aktivity bolo prezentovať mlieko ako dôležitý zdroj výživy, poznávať zdravé potraviny, ktoré sa z mlieka vyrábajú. Deti sa zabavili pri rôznych zaujímavých aktivitách a súťažiach. Dotvárali plagát lepením chýbajúcich fliačikov v kravičke. Triedili obrázky mliečnych výrobkov. Maľovali zvieratká, ktoré nám dávajú mlieko. Súťažili v pití mlieka a mohli si vyskúšať dojenie na rukavičke naplnenej vodou. Deti prežili veselé dopoludnie plné zábavy a nových zážitkov.

                                                                                                                           Bc. Daniela Pisarčíková

          • 15. 05. 2019 NETRADIČNÝ VYUČOVACÍ DEŇ - DEŇ MLIEKA

          • Do galérie 15. 05. 2019 NETRADIČNÝ VYUČOVACÍ DEŇ - DEŇ MLIEKA boli pridané fotografie.

            Triedy 0. a 1. ročníkov ZŠ sa v tento deň premenili na malú mliečnu krajinu. Netradičný vyučovací deň začali žiaci mliečnymi raňajkami a popoludní pokračovali mliečnym olovrantom. Učitelia, asistenti a žiaci si prezentáciou pripomenuli, aké prospešné je mlieko pre zdravie. Triedne učiteľky spolu s asistentkami ráno prekvapili žiakov vyzdobenými triedami. Žiakov privítala kravička, mliečny vlak a mliečny hrad. Všetky veci boli vyrobené z rôznych škatúľ od mlieka, jogurtových téglikov, obalov zo syrov a pod. Ďakujeme žiakom aj učiteľom, ktorí nás zásobovali obalmi z mlieka. Mnohí žiaci si prvýkrát na makete kravičky vyskúšali aj dojenie mlieka.

            Na hodinách slovenského jazyka sa žiaci naučili básničky o mlieku, riešili rôzne tajničky. V matematike pri sčítaní a odčítaní využili téglikov od jogurtov a mlieka. Na pracovnom vyučovaní si žiaci vyrobili zaujímavé čelenky, z letákov vystrihovali obrázky mliečnych výrobkov, ktoré triedili a nalepovali, z plastových pohárov si vyrobili kravičky. Skladali puzzle mliečnych výrobkov. Vyfarbovali obrázky a  vypĺňali pracovné listy. Z škatúľ od mlieka si spoločne vyrobili kravičky. Šikovní prváčikovia vyskladali v triede nadpis z plastových vrchnáčikov. Na hodinách telesnej výchovy žiaci hádzali loptičky na terč z téglikov od jogurtu. Počas dňa žiaci sledovali DVD pod názvom Cesta mlieka, pri ktorom sa bližšie oboznámili s procesom výroby mlieka. Na interaktívnej tabuli si overili vedomosti o chove kráv, o význame mlieka a jeho využití v bežnom živote.

            Svoje zručnosti spoločne ukázali pri príprave malého občerstvenia, sladkých maškŕt zo sladkej a kyslej smotany. Hlad je hlad a najlepšie chutili vlastnoručne pripravené rožky so syrom.

            Poďakovanie patrí učiteľkám, asistentkám a vedúcej školskej jedálne za prípravu a pomoc pri realizácii tohto netradičného dňa.

             

          • Futsalová liga pre deti z marginalizovaných rómskych komunít 2018–2019 v Starej Ľubovni

          • Počas celého školského roku 2018/2019 bola naša škola zapojená do školskej futsalovej ligy pre deti z marginalizovaných rómskych komunít. Všetky zápasy (7 kôl) sa odohrali v telocvični Spojenej školy internátnej, Levočská 22 v Starej Ľubovni.

            Organizátor - Projekt "Zober loptu, nie drogy“, Spojená škola internátna, org. zložka: Špeciálna základná škola, Levočská 22, 064 01 Stará Ľubovňa.

            Dňa 15. 05. 2019 sa odohral posledný zápas, kde naši žiaci podali opäť vynikajúce výkony
            a získali 1. miesto v celej súťaži. Víťazné družstvo  bolo odmenené vecnými cenami a medailami. Ocenení boli aj jednotlivci, najlepším obrancom sa stal Norbert Mirga z Lomničky. Umiestnenie chlapcov je pekným úspechom našej školy, za čo im patrí poďakovanie.

             

          • Deň matiek v materskej škole

          • Do galérie Deň matiek v materskej škole boli pridané fotografie.

               Dňa 14. mája 2019 sa konala v našej MŠ slávnosť pri príležitosti Dňa matiek. MAMA – aké jednoduché, ale najľubozvučnejšie slovo. Pri tomto slove si každý z nás predstaví svoju mamku. Milú, starostlivú, ktorá prebdela nie jednu noc pri našej postieľke a ofúkla „boľačku“. Ku každému sviatku patrí kytica. Deti spolu s pani učiteľkami pre mamičky uvili kyticu z piesní a básní. V závere programu svoje mamky obdarovali vlastnoručne vyrobeným darčekom. Radosť aj dojatie bolo vidieť v tvárach všetkých  mamičiek.   
                                                                                                                                                Mgr. Michaela Hutníková

          • Turnaj v prehadzovanej trojíc

          • Do galérie Turnaj v prehadzovanej trojíc boli pridané fotografie.

            Dňa 29. apríla 2019 sa v našej základnej škole uskutočnil turnaj v prehadzovanej trojíc. Turnaja sa zúčastnili žiaci 2. a 3. ročníkov  ZŠ. O víťazstvo bojovalo šesť zmiešaných družstiev v rámci fair play. Po napínavom závere si víťazstvo vybojovali žiaci III. A triedy. Na druhom mieste skončili žiaci z II. A a na treťom mieste žiaci z III. B triedy. Všetkým zúčastneným žiakom k ich športovým výkonom srdečne blahoželáme.

            Mgr. Z. Chlebovská, Mgr. M. Vychovalý

          • Deň mlieka

          • Do galérie Deň mlieka boli pridané fotografie.

            Pri príležitosti Dňa mlieka (16.5.) sa žiaci II.B ŠT a V.B ŠT vybrali na farmu p. M. Dziaka v Lomničke. Žiaci mali možnosť zážitkovou formou spoznať proces chovu kráv a oviec, naučiť sa viac o dojení, spracovaní a výrobe ovčieho syra. Tí odvážnejší si mohli pohladkať a podržať jahniatko. Mgr. A. Zavadská, Mgr. Z. Jozefíková

            Po návšteve salaša si žiaci z mlieka uvarili sladkú rýchlu maškrtu, ktorú aj farebne ozdobili. Čokoládový puding všetkým nesmierne chutil.

          • Medzinárodný deň Rómov – 8.apríl

          • Do galérie Medzinárodný deň Rómov – 8.apríl boli pridané fotografie.

              Tento deň bol vyhlásený v roku 1990 na 4. kongrese Medzinárodnej rómskej únii (IRU). Prvé veľké medzinárodné stretnutie rómskych predstaviteľov bolo 7.-12. apríla v roku 1971 v Chelsfieldnear Londýn. Podľa odhadov žije v súčasnosti v európskych štátoch od 7 do 14 miliónov Rómov. Nesporne ide o najpočetnejšie etnikum bez vlastného územia na starom kontinente. Medzinárodný deň Rómov je oslavou rómskej kultúry a jej vplyvov na oblasti hudby, divadla, literatúry a tanca európskej kultúry. Pri tejto príležitosti sa konajú rôzne kultúrne podujatia, ktorých cieľom je zvýšenie povedomia o ich kultúre, ochrana a podpora ľudských práv Rómov, prevencia diskriminácie a upozornenie na problémy, ktorým v Európe čelia.

               Aj v našej škole sme si tento deň pripomenuli rôznymi aktivitami 10. apríla 2019. Zapojil sa doň rómsky súbor Romathan z Košíc rozprávkou pre žiakov I. stupňa pod názvom Kováč a čert a spevácko – hudobným vystúpením v sále OÚ, kde vystupovali aj žiaci našej školy a zároveň  tam bola vyhodnotená výtvarná a spevácka súťaž - ,,Romano dživipen“ a ,,Romano hangos“ a víťazi odmenení. V cvičebni sa konala beseda s rómskymi spisovateľmi klubu ROLIK – M. Balogom, M. Fočárom a L. Pompovou, ktorí predstavili svoju tvorbu a porozprávali sa so žiakmi aj v rómskom jazyku. V školskej kuchynke súťažili žiacke družstvá vo varení tradičných rómskych jedál, v triedach sa uskutočnila prezentácia pod názvom ,,Rómovia kedysi a dnes“ a kvíz o rómskych tradíciách a kultúre. K slávnostnej atmosfére prispelo aj vystúpenie členov historického šermu spoločnosti Via Historica.

               10. apríl sa naozaj vydaril, páčil sa všetkým a dúfame, že o rok bude ešte zaujímavejší.

                                                                                           Mgr. D. Janigová

            Od 1. apríla do 5. apríla 2019  prebiehali v našej škole súťaže s rómskou tematikou.

            • spevácka súťaž pod názvom „ROMANO HANGOS“, do ktorej sa zapojili žiaci
              I. stupňa ZŠ a ŠT. Výhercovia za ZŠ:  

            3. miesto         -           Ivan Goga, IV. C

                                               Dominik Oračko, III. B

            2. miesto         -           Samuel Oračko, II. C

            1. miesto         -           Roman Oračko, III. A

             

            Výhercovia za ŠT:

            3. miesto         -           Dominika Mirgová, I. B ŠT

            2. miesto         -           Kristína Mirgová, III. A ŠT

            1. miesto         -           Marcel Dunka, IV. C ŠT.

             

             

            • výtvarná súťaž pod názvom „ROMANO DŽIVIPEN“, do ktorej sa zapojili žiaci
              I a II. stupňa ZŠ a ŠT. Výhercovia za I. stupeň ZŠ:

            3. miesto         -           Erik Mirga, IV. A

            Monika Hangurbadžová, IV. C

            2. miesto         -           Slavomír Zavacký, IV. A

                                               Pavlína Mirgová, IV. C

            1. miesto         -           Rastislav Oračko, IV. C

             

                        Výhercovia za II. stupeň ZŠ:

            3. miesto         -           Martin Mirga, VI. B

            2. miesto         -           Sabrína Hangurbadžová, IX. B

            1. miesto         -           Nikolas Mirga, V. A  

             

            Výhercovia za ŠT:

            3. miesto         -           Alex Hangurbadžo, VIII. A ŠT

            2. miesto         -           Jozef Mirga, VI. A ŠT

            1. miesto         -           Igor Mišalko, VI. C ŠT

             

            • súťaž vo varení tradičných jedál:

            3. miesto         -           Sára Hangurbadžová, VI. B ŠT

                                               Kristína Oračková, VI. A ŠT

            2. miesto         -           Dominik Červeňák, VII. A ŠT

                                               Patrik Oračko, VII. A ŠT

            1. miesto         -           Eva Oračková, V. A ŠT

                                               Kristína Bočáková, V. B ŠT

             

            Všetci žiaci boli odmenení a zúčastnia sa spoločne školského výletu.

          • 100. výročie úmrtia gen. Milana Rastislava Štefánika

          • Do galérie 100. výročie úmrtia gen. Milana Rastislava Štefánika boli pridané fotografie.

            Dňa 3. 5. 2019 sa pod vedením Mgr. J. Živčákovej a Mgr. Martina Lajčáka uskutočnila prezentácia pri príležitosti 100. výročia úmrtia M. R. Štefánika.

            Zúčastnili sa jej žiaci 8. a 9. ročníkov ZŠ a ŠT. V závere prebehol kvíz o živote a odkazoch M. R. Štefánika. Víťazi boli odmenení diplomami.

            Stretnutie bolo obohatené atraktívnymi logami, aktuálnymi nástenkami s obsahom zameraným na jeho poslanie a zásluhy.

            Poďakovanie patrí aj Mgr. I. Lajčákovi, Mgr. D. Demákovej, Mgr. J. Hanečákovej a Mgr. M. Chovancovej za pomoc pri zhotovovaní materiálových a prezentačných podkladov.

          • Volejbalový turnaj učiteľov

          • Do galérie Volejbalový turnaj učiteľov boli pridané fotografie.

            Dňa 10.05. 2019 sa na pôde ZŠ Toporec uskutočnil ďalší volejbalový turnaj učiteľov z Lomničky a z blízkeho okolia pod hlavičkou ZŠ Toporec. Žrebovanie družstiev prebehlo deň vopred. Vytvorili sa tri družstvá. V každom družstve bol aj učiteľ a učiteľka z Lomničky. Hralo sa na dva víťazné sety do 20. V prípade nerozhodného stavu sa hral tretí set do 15 na zlatú loptu (kto získal 15 bodov - vyhral).  Veľká vďaka patrí p. riaditeľovi PhDr. Miroslavovi Zelinovi za zorganizovanie volejbalového turnaja a za vecné ceny. Ďalej patrí poďakovanie aj školskej kuchynke za prichystanie občerstvenia a chutných koláčov. V každom družstve boli odmenené aj p. učiteľky za podaný výkon: najlepšia hráčka – Anna Zavadská, najužitočnejšia hráčka – Zuzana Chlebovská a najtrpezlivejšia hráčka - Lucia Zamišková. Na turnaji sme si nielen dobre zašportovali, ale aj sa zabavili. Tešíme sa opäť na ďalšie športové podujatie. Športu zdar a volejbalu zvlášť!

            Mgr. Martin Vychovalý

             Po tuhom boji bolo poradie družstiev  nasledovné:

            1. Čierni tigri

            2. Pekní učitelia

            3. Červené gitary

          • Deň matiek /12. máj 2019/

          • Do galérie Deň matiek /12. máj 2019/ boli pridané fotografie.

            ,,Milé naše mamky... Chceme sa Vám poďakovať za Vašu každodennú starostlivosť, lásku, obetavosť, podporu... Bez Vás by náš život nemal zmysel. Prajeme Vám veľa zdravia, elánu , síl a trpezlivosti s nami do Vašich každodenných povinností...“ Vaše deti...

                Aj žiaci II. stupňa ZŠ si tento deň pripomenuli. Pripravili si dojemné básne, piesne, vyrobili farebné srdiečka ako prejav lásky k svojim mamičkám a odovzdali im ich osobne. Lebo ,,mama je dar, mama je naj...“.

                                                                                        Mgr. P. Fabisová

          • SVIATOK PRÁCE

          • Do galérie SVIATOK PRÁCE boli pridané fotografie.

            Dňa 3. mája 2019 si žiaci II. stupňa ŠT pripomenuli SVIATOK PRÁCE - 1. máj besedou (história, súčasnosť a budúcnosť). Ing. Orosz, Mgr. Zima a Mgr. Pompa M.

          • Deň Zeme v MŠ

          • Do galérie Deň Zeme v MŠ boli pridané fotografie.

               22. apríl je už tradične Dňom Zeme. Životné prostredie je veľmi znečistené a príroda volá na poplach! Všetci máme radi našu planétu Zem, našu krajinu, prostredie, v ktorom žijeme. Preto si uvedomujeme dôležitosť a nutnosť prebúdzať v deťoch od útleho environmentálne cítenie. Učíme ich vnímať krásu prírody a potrebu chrániť ju. Deti z MŠ prostredníctvom hravých edukačných aktivít spoznávali našu Zem. Pozreli si ukážku, na základe ktorej vyjadrili svoj postoj ako sa správať k prírode a starať sa o ňu. Overili si svoje schopnosti triediť odpad, kreslili a vytvorili plagát Zeme. Do aktivít zapájali s veľkým záujmom a ako odmenou im boli medaily „Malý ochranár“.

            Mgr. Michaela Hutníková