• Valentínske pozdravy

          • Do galérie Valentínske pozdravy boli pridané fotografie.

            Vo februári sa žiaci druhého stupňa v rámci hodín SJL a VYV zapojili do rôznych aktivít a súťaží spolu so svojimi vyučujúcimi – na sviatok ,,Sv. Valentína“ tvorili básničky, pozdravy, srdiečka a z nich vytvorili veniec, kde dopísali, koho majú radi a vážia si ho. Pripomenuli si, kto bol sv. Valentín a ako vznikol sviatok všetkých zaľúbených. Vyučovacie hodiny literatúry boli venované ,,Roku slovenského divadla“ / dramatické žánre, divadelná scéna, známi herci../. Celý rok 2020 bude v znamení SND a budú ho pripomínať nástenky v triedach i v spoločných priestoroch školy, žiaci navštívia rôzne divadelné predstavenia, budú sa konať prezentácie, ktoré žiakom pripomenú minulú i súčasnú divadelnú scénu.

            Mgr. P. Fabisová

             

          • Vtáčie búdky

          • Do galérie Vtáčie búdky boli pridané fotografie.

            Ukážka z práce žiakov na vtáčích kŕmidlách. Veruže, vtáčence v Lomničke už nebudú hladovať.

            Mgr. P. Hanečák

          • Medzinárodný deň darovania kníh

          • 14. február je nie len dňom, keď obdarujete človeka, ktorého milujete. Ľudia po celom svete vedia, že je i dňom, keď môžete darovať knihu, ako prejav lásky či priateľstva. Žiaci triedy II. D ŠT sa rozhodli pre vlastnoručne vyrobenú knižku, ktorou obdarovali sa navzájom. Ako inšpiráciu čerpali z detských rozprávkových knižiek.                                                                                          

             Mgr. Judita Romanová

          • KARNEVAL V ŠT

          • Do galérie KARNEVAL V ŠT boli pridané fotografie.

            Dňa 31. januára sa v našej škole konal karneval. Žiaci aj pani učiteľky ŠT sa prezliekli do karnevalových masiek, tancovali, súťažili a zabávali sa. Občerstvenie na karneval pripravili a chutné koláče upiekli žiaci VI.B triedy. S úsmevom na perách všetci odchádzali na polročné prázdniny.

            Mgr. A. Zavadská

          • 27. január – Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

          •  

              „Ak by sme držali minútu ticha za každú obeť holokaustu, museli by sme byť ticho 11 rokov a 6

            mesiacov...“

               V našej škole sme si  tento deň pripomenuli rozhlasovým vysielaním a rozhovormi so žiakmi na hodinách. Holokaust bola štátom programovo riadená a plánovaná genocída európskych Židov uskutočňovaná  v rokoch 1933–1945 Nemeckom. V širšom zmysle je slovom holokaust označovaný i nacistický systém väzníc a táborov ako celok. Zbavovanie sa všetkých etnických, náboženských a politických skupín odporcov. Spočiatku nacisti uzavreli dohodu o vysťahovaní Židov do Palestíny.  Počet vysťahovalcov však v roku 1939 presiahol predpokladané dohodnuté kvóty.  Preto sa mnoho Židov ocitlo v Hitlerom vymyslených koncentračných táboroch, kde boli vystavení brutálnemu režimu trestov a práce, mučeniu a pokusom s eutanáziou, plodnosťou a inými. Eviduje sa mnoho prípadov hromadného udusenia plynom v plynových komorách a ich následná hromadná kremácia, bežné boli aj hromadné odstrely Židov. Do táborov smrti v Osvienčime, Belzeci, Chlemne, Majdaneku, Sobibóre a Treblinke smerovali nákladné vlaky plné Židov.

               Počty celkových obetí  holokaustu sa líšia. Odhadujú sa však na 11 miliónov. V počtoch sa uvádza  napríklad aj 800 tisíc Rómov. Medzinárodný odpor k holokaustu viedol k vytvoreniu židovského štátu Izrael vnútri rozdelenej Palestíny v máji 1948.

               Prečo si Medzinárodný deň holokaustu pripomíname práve dnes? Je výročím uzatvorenia koncentračného tábora v Osvienčime. Tento dátum je teda bodkou za hrozným terorom, ktorý, dúfame, sa už nikdy nebude opakovať.

          • Vianočné trhy

          • Do galérie Vianočné trhy boli pridané fotografie.

                   18. decembra sa v našej škole uskutočnili tradičné ,,Vianočné trhy“, no tento rok v netradičnom duchu.

                    Otvoril ich náš pán riaditeľ PhDr. M. Zelina a o skvelú vianočnú hudbu sa postaral p. Mgr. R. Pompa spolu so žiakmi. Netradičné boli v tom, že prebiehali na viacerých miestach areálu školy, kde žiarili aj vianočné stromčeky ozdobené dekoráciami čisto z prírodných materiálov – na školskom dvore, v školskom átriu a na chodbe školy. Učitelia spolu so žiakmi vyrobili vianočné ikebany, ktoré pred trhmi boli súčasťou súťaže o najkrajšiu ikebanu a predali sa ako prvé. Došlo mnoho žiakov i obyvateľov obce, nechýbal horúci čaj, punč, vianočné pečivo, výrobky z recyklovaného materiálu a svoje výrobky prezentovali a predávali aj hostia – SOUP, komunitné centrum...Najmladší žiaci si dokonca mohli pozrieť vianočné rozprávky v cvičebni.

                    Výťažok z trhov putoval aj na dobrú vec – do Prešova konkrétnej rodine. Trhy sa naozaj vydarili .

                                                                                Mgr. D. Demáková, Mgr. D. Janigová

          • Euráčik

          • Do galérie Euráčik boli pridané fotografie.

            Euráčik-netradičné vyučovanie so zameraním na finančnú gramotnosť. 9. - 13.12.2019 žiaci 0. roč., I. roč. a II. roč. ZŠ a II. st. ZŠ a ŠT

          • Čitateľský maratón - I. stupeň ZŠ

          • Do galérie Čitateľský maratón boli pridané fotografie.

               V pondelok sa všetci žiaci II. , III. a IV. ročníka ZŠ zúčastnili čitateľského maratónu. Po dôslednom prečítaní rozprávok -  O medovníkovom domčeku, Danka a Janka, Maťko a Kubko -vybraní žiaci dostali do rúk kvíz, na ktorý mali 20 minút. Traja najúspešnejší riešitelia z jednotlivých ročníkov boli odmenení vecnými cenami. Ostatné deti kreslili perníkové domčeky, Janka a Marienku, Danku a Janku a Maťka s Kubkom na náčrtníky.  

          • POĎAKOVANIE...

          •    V tomto adventnom čase, keď má človek k druhému bližšie, mali blízko k iným aj naši kolegovia... Chcem sa všetkým poďakovať za to, že sa zapojili do zbierky na konkrétny účet rodine z Prešova, ktorá prišla o všetko... a tiež o otca a dedka... ďakujem kolegom a aj môjmu synovi, ktorý z predaja na vianočných trhoch dal celú čiastku k tomu, čo sa vyzbieralo u nás...je to len kvapka v mori, ale – pomáhať si treba... Na účet putuje 550 eur.. Ďakujem..

                                                                                                Mgr. D. Janigová

          • Deň ľudských práv

          • Do galérie Deň ľudských práv boli pridané fotografie.

               Dňa 10.XII.2019 sa uskutočnilo stretnutie  žiakov VII.A, VII.B,VIII.A ŠT pri príležitosti  Dňa ľudských práv pod vedením Mgr. J. Živčákovej , Mgr. V. Jeleňovej, Mgr. M. Lajčáka. Na základe prezentácie o ľudských právach a právach detí žiaci odpovedali na hravé súťažné otázky.

                Na záver spoločne diskutovali o uplatňovaní svojich práv a povinností v bežnom živote.

          • DENKO CUP 2019

          • Do galérie DENKO CUP 2019 boli pridané fotografie.

              V predvianočnom období sa 18. 12. 2019 uskutočnil v odpoludňajších hodinách 4. ročník stolnotenisového turnaja DENKO CUP. Za otvorenie turnaja, odovzdanie vecných cien a diplomov  sa musíme poďakovať aj pánovi riaditeľovi PhDr. Miroslavovi Zelinovi, ktorý sa aj sám zúčastnil stolnotenisového turnaja. Bolo prihlásených 21 učiteľov. 12 učiteliek bolo rozdelených do 3 skupín po 4, kde z každej skupiny postúpila len jedna najlepšia. Nasledovalo tzv. ,,superfinále“.

               10  učiteľov bolo rozdelených do 2 skupín po 5, kde z každej skupiny postupovali prví dvaja učitelia. Prví dvaja zo skupiny hrali o prvé a druhé miesto. Druhí v poradí hrali o tretie miesto. Za vianočný punč musíme poďakovať p. uč. Anne Zavadskej. Tešíme sa na ďalší ročník, ktorý sa uskutoční opäť o rok...

            Mgr. M. Vychovalý, Mgr. A. Zavadská

            Poradie oboch kategórií bolo nasledovné:

            Kategória ženy                                                          Kategória muži

            1. IMRICHOVÁ MIRIAM                                      1. VYCHOVALÝ MARTIN

            2. CHLEBOVSKÁ ZUZANA                                 2. ZIMA MICHAL

            3. ZAMIŠKOVÁ LUCIA                                        3. ZAJONC PETER

          • ČITATEĽSKÁ GRAMOTNOSŤ – VIANOCE

          • Do galérie ČITATEĽSKÁ GRAMOTNOSŤ – VIANOCE boli pridané fotografie.

            Vo vianočnom období žiaci druhého stupňa ZŠ na hodinách SJL vymysleli krátke básničky k Mikulášovi a k Vianociam. Písali si čitateľské denníky, ktoré obohatili o kresby a symboly Vianoc. Vyzdobili si kreatívne vianočné pohľadnice a pozdravy. Vianočné obdobie sme prepojili aj s témami z literatúry.

            Mgr. P. Fabisová, Mgr. D. Janigová, Mgr. Š Hotáry, Mgr. J. Hanečáková

          • VIANOČNÁ PREZENTÁCIA

          • Do galérie VIANOČNÁ PREZENTÁCIA boli pridané fotografie.

            Dňa 16. XII. 2019 sa v našej škole uskutočnila vianočná prezentácia pre žiakov II. stupňa ZŠ. Pripravili sme si pre nich pre nich prezentáciu o Vianociach, zvykoch a slovenských tradíciách a porovnali ich s rómskymi. Na navodenie atmosféry si žiaci priniesli hudobné nástroje. Následne si zaspievali naše najkrajšie vianočné koledy, ale nezabudli ani na súčasných interpretov. Žiaci zarecitovali vianočné básničky, vinše a priania k novému roku 2020.

            Ing. H. Česáková, Mgr. P. Fabisová

          • Rozvoj finančnej gramotnosti

          • Do galérie Rozvoj finančnej gramotnosti boli pridané fotografie.

              Pri príležitosti Medzinárodného dňa sporenia, ktorý je každoročne 31. októbra, učitelia na 2. stupni základnej školy venovali zvýšenú pozornosť rozvoju finančnej gramotnosti celý týždeň od 25. 11. – 29. 11. 2019. Rôzne aktivity, ktorými priblížili svet peňazí žiakom sa realizovali na vyučovacích hodinách rôznych predmetov. Na hodinách matematiky sa žiaci piatych ročníkov vžili do roly čašníka a pripravovali účtenky za obedové menu v reštaurácií. Šiestaci pripravovali rodinný rozpočet a hrali didaktickú hru – Predajňa. Žiakom ôsmeho a deviateho ročníka sa premietala prezentácia na tému „Finančný trh a sporenie“ a po jej skončení odpovedali na otázky z prezentovanej témy. Na hodinách slovenského jazyka pripravovali rozpočet na vianočné nákupy a uvažovali nad významom Vianoc. Na hodinách anglického jazyka sa zahrali na obchodníkov a zmenáreň, využívali tak pri komunikácií aj anglické výrazy. Na informatike žiaci počítali výšku úroku pri vkladoch a úveroch v bankách a riešili online úlohy zamerané na prácu s peňažnou hotovosťou, či už zmenáreň, alebo bankomat.

            Finančnú gramotnosť rozvíjame počas celého školského roka vo všetkých predmetoch a vo všetkých ročníkoch základnej školy aj v špeciálnych triedach. Tento týždeň bol výnimočný, ale zato pre žiakov veľmi prínosný a náučný.

                                                   Ing. Helena Česáková a vyučujúci učitelia na 2. stupni ZŠ

          • NÁVŠTEVA SOŠ SV. KLEMENTA HOFBAUERA

          • Do galérie NÁVŠTEVA SOŠ SV. KLEMENTA HOFBAUERA boli pridané fotografie.

                

             

             

             

            Dňa 10. 12. 2019 sa žiaci 8. a 9. ročníka v sprievode triednych učiteľov zúčastnili Tvorivých dielní, ktoré organizovala SOŠ sv. Klementa Hofbauera v Podolínci. Škola ponúka 3 - ročné učebné odbory kuchár, kaderník, stolár a montér suchých stavieb. Mali sme možnosť pozrieť si všetky prevádzky. Okrem prehliadky si žiaci vyskúšali aj prácu v jednotlivých odboroch. Tvorivé dielne v žiakoch zanechali príjemné dojmy, preto veríme, že sa správne rozhodnú pri výbere svojho povolania.

            Mgr. Michaela Zemjanková

          • Chystáme sa na Vianoce

          • Do galérie Chystáme sa na Vianoce boli pridané fotografie.

            Žiaci našej školy sa zapojili do krásnej myšlienky - výroby ozdôb na vianočný stromček v átriu školy a vianočné trhy. Vyrábalo sa hlavne z prírodných materiálov ako drevo a šišky, ale nechýbajú ani tradičné trblietavé ozdoby. Opäť sa preukázala nehasnúca kreativita učiteľov a šikovné ruky žiakov.

          • Informatická súťaž iBobor

          • Do galérie Informatická súťaž iBobor boli pridané fotografie.

               V školskom roku 2019/2020 sa naša škola po druhýkrát zapojila do informatickej súťaže iBobor. V tejto súťaži sú žiaci 2. stupňa základnej školy rozdelení do troch kategórií: Bobrík, Benjamín a Kadet. Súťaž prebieha v určenom čase jedného týždňa, ktorý určí vyhlasovateľ súťaže -  Katedra didaktiky matematiky, fyziky a informatiky FMFI UK - Univerzita Komenského - tento rok to bolo od 11. – 15. 11. 2019. Žiaci riešia online úlohy zamerané na matematiku, logiku, základy programovania a všeobecnú schopnosť riešiť bežné problémy. Z našej školy sa do súťaže zapojilo 48 riešiteľov v troch kategóriách. Najlepší žiaci, ktorí získali diplomy boli: Rastislav Oračko 5.C, Eva Oračková 5.C, Dávid Oračko 5.B, Erik Samuel Mirga 7.A, Peter Oračko 7.C. Ich diplomy zdobia nástenku „NAŠE ÚSPECHY“.

                                                                                                                     Ing. Helena Česáková