• Svetový deň pozdravov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň pozdravov.

               Svetový deň pozdravov sa oslavuje od roku 1973. Tento deň vznikol ako reakcia na vojnu medzi Izraelom a Egyptom a poukazuje na význam osobnej komunikácie pre zachovanie mieru, ktorý je dôležitý v rámci domova, národa a celého sveta. Aj žiaci II. D a IV. A ŠT si tento deň pripomenuli a spoločne vytvorili plagáty s pozdravmi v rôznych jazykoch.

            Tr. uč.: Mgr. Compľová, Mgr. Silvia Štefaníková

          • Ruský samovar

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ruský samovar.

            Dňa 25.11.2022 sa so žiakmi siedmych, ôsmych a deviatych ročníkov pod vedením Mgr. Živčákovej, Mgr. Demjanovičovej uskutočnila prezentácia na tému Ruský samovar. Oboznámili sa s históriou, tradíciou a zvykmi pitia čaju zo samovaru. V závere sa stali dizajnérmi vo výzdobe vlastného samovaru. Potešila nás príjemná atmosféra a záujem žiakov.

          • Rozlúčka s farebnou, hravou a čarovnou jeseňou

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rozlúčka s farebnou, hravou a čarovnou jeseňou.

                Jeseň je ročné obdobie plné farieb, zberu úrody, čas prípravy na zimu. Jeseň je obdobie farebných listov. Stromy sa zmenia, zafarbia sa im listy do krásnych teplých farieb -žltej a oranžovej, ktoré zhadzujú na zem a vytvárajú tak nádherný, farebný koberec. Žiaci 4.AŠT si taký koberec vytvorili vo svojej triede a tak preniesli jesennú náladu a krásu do školy. Jeseň bola ideálnym obdobím na púšťanie šarkanov. Žiaci sa s radosťou pustili do prípravy šarkanov, šarkanieho chvosta. Fantáziu využili pri výrobe obrazov z plodov, ktoré ponúka les, záhrada i pole. Rozprávkové “strašidelné” čaro jesene to je Halloween. Bol to deň, kedy sme sa zahrali na rôzne strašidlá a zažili svet rozprávok. Takto rozprávkovo a veselo sme sa rozlúčili s farebnou a čarovnou jeseňou a už sa tešíme na zimu a radosť zo snehu.

            Triedne učiteľky: Mgr.Silvia Štefaníková a Mgr. Alena Compľová

          • Vianočná pošta – List Ježiškovi

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná pošta – List Ježiškovi.

            Aktivita 1

            V duchu príprav na najkrajšie sviatky roka sme usúdili, že je najvyšší čas napísať list Ježiškovi. Žiaci II. C ŠT a V. D ŠT sa chopili farbičiek  a písacích potrieb, aby nimi vyjadrili svoje túžby a želania – vytvorili „mega“ list Ježiškovi.

            Želáme vám tie najkrajšie a najkúzelnejšie Vianoce.

                                                                                Mgr. Judita Romanová, Mgr. Zuzana Pojedincová

            Aktivita 2

            „Človek s dobrotivým, dúfajúcim srdcom je slobodný. Pretože dokáže dávať, dostáva; pretože dúfa, miluje. Jeho konanie je veľkým výkrikom v Božích ušiach.“ —  František z Assisi

            Otvorené a dobré  srdiečka mali aj žiaci z prvého stupňa našej školy, keď začali tvoriť slohové práce na tému: „List pre Ježiška“.  Najskôr sme sa porozprávali o príprave Vianoc, adventných predsavzatiach a vianočných darčekov, na ktoré každý z nás čaká. Žiaci s nadšením počúvali svojich spolužiakov, ktorí rozprávali svoje priania. Po rozhovore sme sa rozhodli, že  napíšeme krátky list, kde si budú želať nielen hmotné, ale aj nehmotné darčeky. O tom, že sa im téma páčila a v srdciach majú veľa lásky, múdrosti svedčia aj ich listy, ktoré sme poslali.

                                                                                                           Mgr. Radoslav Borovský

             

            Aktivita 3

             Žiaci 4. A ŠT si spoločne vytvorili prianie, ktoré by si želali na Vianoce. Veríme, že sa vyplní.

            Mgr. Silvia Štefaníková

          • Vianočná pohľadnica

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná pohľadnica.

                Aj v školskom roku 2022/2023 sa žiaci našej školy zapojili do výzvy o najkrajšiu pohľadnicu. Témou bolo - Čo a koho mám najradšej na Vianoce. Veríme, že sa podarí žiakom zaujať a vyhrať výlet do NR SR so sprievodom bývalého ministra školstva pána Branislava Gröhlinga.

          • Výroba BETLEHEMU

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výroba BETLEHEMU.

            Viac ako mesiac sa vybraní žiaci II. stupňa podieľali pod vedením učiteľa techniky na zhotovení školského Betlehemu pri príležitosti blížiacich sa sviatkov narodenia Ježiša. Nadchádzajúce Vianočné sviatky inšpirovali niektorých žiakov školy a prišli s nápadom, aby sme  spoločnými silami  zhotovili jeden zo symbolov Vianoc. Aj na prekvapenie učiteľa žiaci pracovali veľmi zanietene a s veľkou radosťou, húževnatosťou a dlhodobou výdržou. Po ukončení tejto nádhernej práce môže tento výrobok symbol Vianoc skrášľovať priestory našej školy.

             

                                        Mgr. Peter Hanečák 

             

          • Protidrogový festival

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Protidrogový festival.

               V dňoch od 21. do 25. 11. 2022 prebiehal na našej škole týždeň boja proti drogám – Protidrogový festival.

            Jeho súčasťou bola tvorba veľkoplošných plagátov žiakmi piatych ročníkov pod vedením Mgr. Brunovskej,
            Mgr. Pribišovej  a Mgr. Rabatinovej.

            Šiestaci a siedmaci si zahrali turnaj vo futsale, ktorý zorganizovali naši telocvikári Mgr. Štefaník a Mgr. Simoník.

            Žiaci ôsmeho ročníka si vypočuli prednášky na tému mäkkých i tvrdých drog a deviataci pozerali film o tom ako drogy vedia zničiť život rodiny.

                                                                                                                                         Ing.  Ján Gladiš

                                                                                                                   koordinátor protidrogovej prevencie

          • BUBNOVAČKA 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album BUBNOVAČKA 2022.

            Pri príležitosti  Svetového dňa prevencie týrania detí, ktorý vyhlásila Svetová ženská organizácia v Ženeve, sa 18.11.2022 aj naša škola zapojila do akcie pod názvom BUBNOVAČKA . Na Slovensku je hlavným koordinátorom nezisková organizácia - Centrum Slniečko. Aktivite predchádzala rozhlasová relácia, ktorá zdôraznila naliehavosť ochrany detí pred akoukoľvek formou týrania. Do tejto aktivity sa v rámci Prešovského kraja zapojili aj naši žiaci špeciálnych tried pod vedením svojich učiteľov a organizačného tímu Mgr. Marinčinovej a Mgr. Živčákovej. Žiaci bubnovali pod heslom "ABY BOLO DETSKÝ HLAS LEPŠIE POČUŤ" s dôrazom, aby sa nezatvárali oči pred násilím.  

          • Protipožiarna ochrana

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Protipožiarna ochrana.

               V rámci preventívnej edukácie sa dňa 15. 11. 2022 v našej škole konala prednáška a premietanie filmov na tému - Protipožiarna ochrana ( vykurovacia sezóna, pyrotechnika, vypaľovanie a iné), ktorú viedli profesionálni hasiči z HaZZ v Starej Ľubovne.

            Tejto aktivity sa zúčastnili žiaci II. stupňa základnej školy a žiaci II. stupňa špeciálnych tried.

            Pevne veríme, že prednáška a ukážky požiarov mali výchovný účinok.

             soc. pedag. Mgr. Janka Mačoková a Mgr. Žaneta Guregová

          • Veselé zúbky - MŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Veselé zúbky - MŠ.

               Deti MŠ sa rôznymi aktivitami naučili ako sa starať o svoje zúbky. Tiež sa dozvedeli, aké potraviny škodia a naopak aké potraviny sú prospešné pre náš chrup.

            Triedne učiteľky MŠ

          • HALOWEEN

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album HALOWEEN .

               Pred jesennými prázdninami sme si spolu so žiakmi III. A ŠT, IV B ŠT a IV. A triedy priblížili sviatok Haloween. V triedach ožili kostlivci, strigy, zombíci a rôzne iné strašidlá. Žiaci mali možnosť ochutnať aj strašidelné cukríky. Atmosféru v triedach nám spríjemnilo vyrezávanie tekvíc a maľovanie na tvár. Aj týmto spôsobom sme žiakom priblížili zvyky pre nás síce netradičné ale zaujímavé a humorné, plné zážitkov.

            Tr. uč.: Ing. Sumilasová, Mgr. Kolumberová a Mgr. Duchnická

          • Slávnostná schôdza odborárov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Slávnostná schôdza odborárov.

               15. novembra 2022 sa konala Slávnostná schôdza Základnej organizácie odborového zväzu PŠ a V na Slovensku pri ZŠ s MŠ Lomnička 29 v Reštaurácii U Galajdu v Podolínci s týmto programom:

            1. Privítanie
            2. Voľba overovateľov zápisnice
            3. Kontrola opatrení
            4. Novinky v OZ a v školstve
            5. Odsúhlasenie príspevku do interného fondu
            6. Diskusia, opatrenia
            7. Záver

               Na začiatku predsedníčka ZO odovzdala p. riad. PhDr. Miroslavovi Zelinovi kyticu, ktorý bol čestným hosťom schôdze. V mene všetkých mu poblahoželala k znovuzvoleniu a poďakovala za doterajšiu spoluprácu. Potom už schôdza pokračovala podľa programu. Odborári diskutovali o rôznych témach, dávali podnetné rady, ako a čo treba zlepšiť. Slova sa ujal aj pán riaditeľ a jeho slová boli obohajúce. Po oficiálnej časti už čakala na odborárov chutná večera, prípitok i niektoré členky prispeli aj domácimi koláčikmi.

               Už teraz sa tešíme na schôdze ,,iného typu.“

            Mgr. Dagmar Janigová,

            predsedníčka ZO OZ

          • DEŇ PLNÝ ZDRAVIA

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album DEŇ PLNÝ ZDRAVIA.

               Jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa, na ktorú sa často zabúda. Práve preto si pripomíname SVETOVÝ DEŇ ZDRAVEJ VÝŽIVY aj v našej školskej jedálni. Naším stravníkom chutné dobroty pripravili “ kuchárečky“J zo školskej jedálne. Zdravý obed v tento deň sme začali cviklovo-batátovým krémom, a ako hlavné jedlo sme podávali  zeleninový karbonátok, varené zemiaky a citrónový dresing.   Spoločne sme  mohli ochutnať všetky  dobroty, napr. cícerovo-fazuľovú nátierku, jablkovo-mrkvové muffiny, zelerovo-ananásový šalát, šalát z čerstvého ovocia, rôzne ovocné dezerty a množstvo iných dobrôt. Pevne veríme, že všetkým naším malým i veľkým stravníkom chutilo.

                                                                                                                     Kolektív ŠJ

          • Jesenná láska

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Jesenná láska.

            ,, Láska je strašne bohatá,

            láska, tá všetko sľúbi ...“

               Krásnu báseň z pera Miroslava Válka sa siedmaci učili naspamäť a veľmi s im páčila. Potom si ju zaspievali spolu s legendárnym Miroslavom Žbirkom, ktorý ju bravúrne zhudobnil. Nakoniec sa siedmaci pokúsili k prednesu a spevu pridať aj ilustráciu. Nech je už Jesenná láska dokonalá. A nech je lásky na svete stále viac – a nie len tej jesennej.

            Mgr. D. Janigová

          • Svetový deň behu

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň behu.

               Tento týždeň sme si pripomenuli Svetový deň behu, ktorý spája tisíce ľudí v stovkách miest po celom svete. Založil ho v roku 1999 Bill McDermot na Long Islande s cieľom podporiť behom boj proti chudobe vo svete. Žiaci si vypočuli teoretické znalosti o behu a následne ich aj praktizovali v školskej cvičebni. Žiakom sa aktivita páčila a už teraz sa tešia na ďalší rok. Žiaci III. B a II. A ŠT.

            Tr. uč.: Mgr. Gahurová a Mgr. Imrichová