• Veľkonočné tvorivé dielne

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Veľkonočné tvorivé dielne.

            Aktivita 1  

            Od  27. marca do 5. apríla 2023 prebiehali v 2.,3., a 4. ročníkoch veľkonočné tvorivé dielne, ktoré si pre deti pripravili naše pani učiteľky a páni učitelia. Použili sme rôzne techniky zdobenia vajíčok – lepenie vlny, maľovanie, lepenie plastelíny. Okrem toho deti vyrábali zajačikov,  sliepočky  a vŕbové korbáče.  Pracovali s rôznym materiálom a technikami. Výsledky kreativity si môžu pozrieť všetci na výstavke na hornej chodbe pri kabinete. Verím, že sme našimi prácami prispeli k skrášleniu našej školy.

                                                                            učitelia druhých, tretích a štvrtých ročníkov ZŠ

            Aktivita 2

            Žiaci II. stupňa za asistencie vyučujúceho Techniky v školskej dielni pripravili a vyhotovili veľkonočnú drevenú výzdobu a dekoráciu školy a zároveň ju nainštalovali v priestoroch ZŠ s MŠ Lomnička.

             

          • Medzinárodný deň lesov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň lesov.

                Les to nie sú, len stromy, ale sú domovom rôzneho hmyzu, živočíchov, rastlín...Preto sú príliš vzácne, aby sme ich chránili. Žiaci VI.C ŠT si v tento deň vysadili stromčeky a vyrobili krmelec pre lesnú zver.

            Mgr. Blažinská a K. Furmanová

          • Z rozprávky do rozprávky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Z rozprávky do rozprávky.

               Kniha je bránou do sveta poznania, a preto počas marca 2023 prebiehalo v triedach prvých ročníkov mnoho aktivít na tému „Marec mesiac knihy“. Čítali sme rôzne knihy určené deťom, prezerali sme ilustrácie a rozprávali sa o nich. Žiaci si vyrábali vlastné knižky, vypracovávali pracovné listy a niektorí si zahrali aj divadielko.

          • Medzinárodný deň vody

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň vody.

               Počas týždňa si žiaci 7. - 9. ročníka pripomenuli Medzinárodný deň vody, ktorý oslavujeme 22. marca. Z prezentácie sa dozvedeli informácie o vode, jej použití, význame a spôsoboch čistenia vôd. Žiaci 7. ročníka pomocou rôznych pomôcok filtrovali znečistenú vodu. Následne vyhodnotili, s ktorou pomôckou dosiahli najčistejšiu vodu. V 8. ročníku si vyskúšali zistiť, ktorá minerálna voda obsahuje najviac rozpustených minerálnych látok. Žiaci 9. ročníka si cez projekt pripomenuli ako sa vyrába pitná voda vo vodárňach a ako môžeme šetriť vodou. Cieľom tejto aktivity bolo pripomenúť si dôležitosť vody, dôsledky znečistenia vody a spôsoby čistenia.

          • Čitateľská gramotnosť

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čitateľská gramotnosť.

                Spoločne spoznávame svet kníh. Žiaci z tretieho ročníka prišli k druhákom , aby im prečítali knihu Maťko a Kubko od Marianny Grznárovej. Navzájom tak spoznávali veselé príhody hlavných hrdinov rozprávky. Žiaci po prečítaní rozprávky komunikovali medzi sebou aj s pani učiteľkami o tom, čo si zapamätali. Po prečítaní sme si pozreli animovanú rozprávku na interaktívnej tabuli. Žiaci si vyskúšali aj dojenie ovečky, tak ako to robili Maťko s Kubkom a veľmi sa im to páčilo. Nakoniec každý žiak vytvoril svoj vlastný obal na knižku.

            Tr. uč. : Mgr. Gahurová, Mgr. Zamišková

          • Svetový deň divadiel

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň divadiel .

            Marec je prvý jarný mesiac. Až tri z marcových dní sú zasvätené dramatickým umeniam: 20.marec je Svetovým dňom divadla pre deti a mládež, 21. marec Svetovým dňom bábkarstva a 27. marec Svetovým dňom divadla. Najznámejší z vymenovaných sviatkov je Svetový deň divadla. K tejto príležitosti sa žiaci zo VII. C ŠT oboznámili s bábkami. S pomocou učiteľa zhotovili jednoduché papierové bábky a zahrali si s nimi  krátke divadielko - Červená čiapočka.

            Tr. uč. : Mgr. K. Marinčinová, Mgr. J. Zajoncová

          • Beseda o obľúbenom autorovi a jeho diele

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda o obľúbenom autorovi a jeho diele.

               Dňa 29. 3. 2023 pri príležitosti Marca - Mesiaca knihy sa v škole pre žiakov 2. stupňa ZŠ realizovali besedy a prezentácie o obľúbených slovenských aj zahraničných autoroch a ich literárnych dielach. Žiaci čítali rôzne umelecké texty, úryvky a spolu sme ich interpretovali a diskutovali o nich. Nasledovala aktivita- skupinová práca žiakov. Išlo o správne priraďovanie jednotlivých autorov a ich diel, ukážky z ľudovej slovesnosti a ich správne dopĺňanie. Dôraz sa kládol najmä na ich: čitateľské, interpretačné a komunikačné zručnosti.

            Zodpovedné: Ing. Helena Česáková, Mgr. Patrícia Fabisová

          • Deň učiteľov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň učiteľov .

               Deň učiteľov sa na Slovensku oslavuje v deň narodenia pedagóga Jána Amosa Komenského, učiteľa národov. Sviatok je oslavou práce všetkých pedagogických pracovníkov, ktorých práca je poslaním a zaslúžia si za svoje znalosti, trpezlivosť a obetu, našu úctu a poďakovanie.

          • Moja rozprávková kniha

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Moja rozprávková kniha .

               Marec patrí knihám a knihy deťom. Deti materskej školy prostredníctvom rôznych aktivít objavovali čaro kníh. Počúvaním čítaných rozprávok spoznali mnoho rozprávkových bytostí a ich príbehy. Jednotlivé rozprávky dramatizovali, ilustrovali a modelovali. Vyrábali detské leporelá, knihy, záložky do kníh, prerozprávali dej podľa obrázkov. Naučili sme ich, že v knihe sa nachádzajú mnohé múdrosti, ktoré ich budú sprevádzať celým životom.

            Triedne učiteľky MŠ

          • Medzinárodný deň šťastia

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň šťastia.

               Deň 20. marec bol vyhlásený za Medzinárodný deň šťastia. Kedy sme šťastní? Vtedy, keď sa môžeme učiť, tvoriť, hrať sa, cvičiť a nasýtiť sa. No najväčším šťastím je mať okolo seba priateľov, ktorí nám dokážu vyčariť úsmev na tvári. Takýto krásny deň prežili žiaci IV. A ŠT a II. D.

            Tr. uč. : Mgr. Silvia Štefaníková, Mgr. Alena Compľová

          • Svetový deň vody

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň vody.

            Aktivita 1

            Voda je tekutina vzácna a vôbec nie je lacná. Keď ňou šetríme, vodné zdroje chránime. Tento vzácny dar si žiaci 2. B ŠT a 4. C ŠT pripomenuli rôznymi edukačnými aktivitami. V úvode si žiaci vystrihli na oblečenie dažďovú kvapku a spoločne čítali článok o vode. Zároveň sa hrali na šikovných rybárov, ktorí čistili rybník. Po namáhavej práci im nerobilo problém vypiť 2 dcl vody . Po doplnení tekutín žiaci výtvarné znázornili NAŠU ZEM.

            Tr. uč.: Mgr. Jana Troščáková, Mgr. Štefánia Novysedláková

            Aktivita 2

               22. marec je od roku 1993 vyhlásený za Svetový deň vody. Žiaci I.I a I.D si tento deň pripomenuli rôznymi aktivitami, kde sa dozvedeli aká je ochrana čistoty vôd nevyhnutná. Diskutovali o tom, že vodu by nemali znečisťovať, mali by ňou šetriť, lebo bez nej by nebol na našej Zemi život. Okrem toho sa učili o skupenstvách vody a o kolobehu vody v prírode.

            Tr. uč.: Mgr. Božena Bobulská, Mgr. Mariana Grechová

          • Tretiaci čítajú druhákom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tretiaci čítajú druhákom.

                Z príležitosti mesiaca kníh žiaci 3. A triedy pripravili čitateľskú aktivitu pre žiakov 2. A triedy. Cieľom bolo prečítať rozprávku od Eleny Lackovej, oboznámiť žiakov s jej tvorbou, porovnať rómsky a slovenský jazyk. Žiakov rozprávka veľmi zaujala, nakoľko vedeli  odpovedať aj na otázky, o čom rozprávka bola . Nakoniec tretiaci darovali druhákom záložky, za ktoré dostali od nich sladkú odmenu.

             Mgr. M. Pajerová, J. Mosorjaková, Mgr. R. Borovský

          • Čitateľský maratón

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čitateľský maratón.

               23. III. 2023 mali žiaci siedmych ročníkov netradičnú hodinu literatúry. Konal sa totiž  ,,Čitateľský maratón“ ako každoročne v rámci Marca – mesiaca knihy.

              Čítala sa kniha Gabriely Futovej – Nezblázni sa mamička. Žiakov text veľmi bavil a vyučovacia hodina zaujala. Striedali sa vpredu v samostatnej lavici a snažili sa čítať čo najkrajšie. Vyslúžili si hodnotenie a sladkú odmenu.

               Dúfam, že práve netradičné formy privedú žiakov k tomu, aby viac čítali.

            Mgr. Dagmar Janigová

          • Svetový deň vody

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň vody.

               22. marec je od roku 1993 vyhlásený za Svetový deň vody. Žiaci I.I a I.D si tento deň pripomenuli rôznymi aktivitami, kde sa dozvedeli aká je ochrana čistoty vôd nevyhnutná. Diskutovali o tom, že vodu by nemali znečisťovať, mali by ňou šetriť, lebo bez nej by nebol na našej Zemi život. Okrem toho sa učili o skupenstvách vody a o kolobehu vody v prírode.

            Tr. uč.: Mgr. Božena Bobulská, Mgr. Mariana Grechová

          • Stena na žiacke práce

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Stena na žiacke práce .

               Počas dvoch mesiacov sa žiaci druhého stupňa podieľali pri výrobe steny na žiacke výrobky a kvety, pod vedením vyučujúceho Mgr. Petra Hanečáka. Žiaci si pri tejto práci uvedomili, že sa dá využiť aj zbytkový, aj odpadový materiál a po jeho pospájaní  môže vzniknúť úžitkový predmet, ktorý zveľadí priestory školy. Vo fotodokumentácii je postup zhotovenie tejto práce - steny.

          • Najlepší čitateľ triedy – II. stupeň ZŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Najlepší čitateľ triedy – II. stupeň ZŠ.

            V rámci Marca – mesiaca knihy sa každoročne koná aj súťaž o najlepšieho čitateľa triedy. Zapojili sa do nej žiaci tried II. stupňa ZŠ. K výsledkom prispeli vyučujúce SJL na II. stupni ZŠ. Výsledky boli zverejnené vo verejných priestoroch školy a môžu si ich pozrieť všetci zamestnanci i žiaci a sú nasledovné:

            V.A – Dominika Oračková

            V.B – Lenka Kalejová

            V.C – Nikola Oračková

            VI.A – Vanesa Hangurbadžová

            VI.B – Kevin Mirga

            VI.C – Samuel Oračko

            VII.A – Karolína Mirgová

            VII.B – Sofia Mirgová

            VII.C – Vanesa Hangurbadžová

            VIII.A – Dominika Oračková /83/

            VIII.B – Rastislav Oračko

            IX.A – Marko Mirga

            IX.B – Veronika Oračková

            TOP čitateľkou sa stala žiačka VII.A triedy – Karolína Mirgová, ktorá pravidelne navštevuje školskú knižnicu, vypožičiava si knihy rôzneho žánru. Čítanie ju baví a je nositeľkou ,,vyznamenania“ za najviac prečítaných kníh zo školskej knižnice. Blahoželáme.

               Snáď čítanie žiakov neprestane baviť, lebo - ,,Múdrosť je ukrytá v knihách...“

                                                                                                                         Mgr. Dagmar Janigová

          • Marec - mesiac knihy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec - mesiac knihy .

             

            Aktivita 1

               Mesiac knihy si žiaci 4. A pripomenuli množstvom aktivít, ktorých cieľom bolo motivovať ich k čítaniu vhodnej detskej literatúry. Tento rok padla voľba na knihu od Josefa Čapeka Rozprávky o psíčkovi a mačičke. Štvrtákom sa kniha veľmi páčila, čoho dôkazom boli nielen krásne ilustrácie ich čitateľských projektov, ale aj poznatky o knihe v čitateľskom kvíze.

            Tr. uč. : Mgr. Dagmar Duchnická

            Aktivita 2

               Dnes druhákov čakalo prekvapenie v podobe návštevy tretiakov. Prišli sme k nim s knihou o Psíčkovi a mačičke pri príležitosti mesiaca knihy. Zábavnou formou sme preverili ich vedomosti a čitateľské zručnosti o prečítanej knihe. Druháci mali pre tretiakov sladké pohostenie a tretiaci darovali druhákom vlastnoručne vytvorené záložky, ktoré im vyčarili úsmev na tvári. Už teraz sa tešia na ďalšie stretnutie.

            Tr. uč.: Mgr. Škopová Ž. Mgr. Compľová

            Aktivita 3

              Už roky mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihou. Žiaci VI.C ŠT prečítali, vymaľovali a vyrobili knihu o Červenej čiapočke.

            Tr. uč.: Mgr. R. Blažinská, K. Furmanová

            Aktivita 4

            ,,Kde bolo, tam bolo ...“, takto sa začínali rozprávky, ktoré si spoločne čítali žiaci

            III. A špeciálnej triedy. Počas dramatizácie rozprávky O medvedíkovej chalúpke sa žiaci príjemne pobavili. Čítanie rozprávok sa im páčilo a verím, že i vo svojom voľnom čase doma siahnu po knihe, aby si ju prečítali. My v triede budeme aj naďalej pokračovať v mimočítankovom čítaní.

            Mgr. D. Kolumberová

          • 18. 3. - Svetový deň recyklácie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album 18. 3. - Svetový deň recyklácie.

            Pri príležitosti Svetového dňa recyklácie triedna učiteľka so žiakmi III.B ŠT venovala príslušnú pozornosť triedeniu každodenného odpadu. Rozprávali sme sa o odpade a tiež čo sa s ním deje, keď sa netriedi správne (skládky a čierne skládky odpadov). Odpad vyprodukovaný v škole sme spoločne roztriedili podľa druhu a vhadzovali do príslušných kontajnerov umiestnených na chodbe v budove školy. Je veľmi dôležité, aby sme neznehodnotili celý obsah v nádobe. Žiaci sa veľa naučili a už len dúfať, že nadobudnuté poznatky aj zúročia.

            Tr. uč.: Mgr. Točeková

          • Marec s knihou

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec s knihou.

            Mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihami. Aj v období moderných informačných technológií a počítačov má kniha svoje opodstatnenie a význam. Knihy obohacujú slovnú zásobu, rozvíjajú fantáziu, odstraňujú stres a budujú čitateľskú gramotnosť. Žiaci špeciálnych tried sa v priebehu tohto mesiaca venovali čítaniu obľúbených rozprávok, pracovali v zaujímavých tematických pracovných listoch a nakoniec si vytvorili a nakreslili svoju obľúbenú rozprávku, knihu alebo leporelo.

                                                                                                                            učitelia ŠT