• Deň mlieka na 1. stupni ZŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň mlieka na 1. stupni ZŠ.

            Mliečko, mliečko, to je veda                     Teraz to už dobre viem, 

            bez neho sa vyrásť nedá.                          hneď si mlieko nalejem.

            Bez neho vraj budem malý,                       Ponúknem ho všetkým vám,

            nebudem mať žiadne svaly.                       veľa zdravia zaželám.

            Nebudem mať zuby zdravé                       Mlieko všetci radi máme,

            ani pevné kosti práve.                                na raňajky si ho dáme.

              

               Žiaci na 1. stupni v 2.-4. ročníkov si tento deň v mesiaci máj pripomenuli mnohými zaujímavými aktivitami. O mlieku tvorili básničky, čítali, písali, počítali ,tvorili projekty, maľovali strihali a lepili . Dozvedeli sa o jeho dôležitosti v našej strave a tiež o tom, odkiaľ mlieko získavame a čo všetko sa z neho dá vytvoriť. Nakoniec sme si všetci pozreli poučné video o význame mlieka pre deti.

          • Deň včiel

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň včiel .

               Naša materská škola sa premenila na jeden veľký úľ. Deti veselo pracovali a vyrábali rôzne práce a výrobky súvisiace so včelami, medom a úľmi. V rámci týchto aktivít sa deti oboznámili s významom a úžitkom včiel pre náš život a existenciu. Spoznávali prácu včiel , ich produkty, prácu včelára a spôsob ako je potrebné sa o nich starať.

            Triedne učiteľky MŠ  

             

          • Návšteva v 1. ročníku

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva v 1. ročníku .

             Deti materskej školy navštívili svoje budúce pôsobisko , prvý ročník Základnej školy. Vyskúšali si ako sa sedí za školskými lavicami, píše na tabuľu a číta zo šlabikára. Oboznámili sa so všetkým, čo ich v škole čaká. Na pamiatku boli deti odmenené medailou a písankou. Z návštevy mali veľkú radosť a už teraz sa nevedia dočkať, kedy si v septembri zásadnú do školských lavíc.

            Triedne učiteľky MŠ

          • Detský čitateľský maratón

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Detský čitateľský maratón.

               Čítanie je jednou z činností, ktoré podnecujú obrazotvornosť, rozvíjajú fantáziu, obohacujú slovnú zásobu a ovplyvňujú životné hodnoty. Patrí tiež medzi aktivity, ktoré podporujú rozvoj osobnosti dieťaťa a mladého človeka, pomáha rozlišovať dobro a zlo, akceleruje rozvoj reči a slovnej zásoby. Aj v tomto školskom roku sa žiaci našej školy zapojili do čitateľského maratónu Čítajme si pod záštitou Linky detskej istoty a v spolupráci s knižnicami a školami po celom Slovensku. Cieľom projektu je zapojiť čo najväčší počet detí, ktoré čítajú súčasne v danom termíne - od 22. mája do 26. mája 2023 - vo viacerých mestách či obciach po celom Slovensku. Do čitateľského maratónu sa zapojilo 94 žiakov zo základnej školy a špeciálnych tried. Všetkým zúčastneným žiakom a ich pedagógom ďakujeme za podporu podujatia a želáme im veľa obohacujúcich zážitkov v čarovnom svete kníh.

          • Týždeň finančnej gramotnosti 22. 5.– 26. 5. 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Týždeň finančnej gramotnosti.

               Minulý týždeň na našej škole prebiehali v rámci aplikácie Národného štandardu finančnej gramotnosti aktivity na všetkých stupňoch ZŠ s MŠ Lomnička. Forma aktivít a hier na rozvoj FG bola dobrovoľná a zameraná na dosiahnutie predpísaných úrovní, ktoré žiaci budú schopní preukázať v bežnom reálnom živote. Žiaci sa bližšie oboznámili s témou Peniaze, Úver, Reklama, rozoberali cenové ponuky školských pomôcok, vyberali najvýhodnejšiu ponuku a zdôvodnili svoj výber. Čítali literárne ukážky, povesti a rozprávky: Juraj Jánošík, Kráľ Matej a bača, O troch grošoch zamerané na tému peňazí. Prepájali tak čitateľskú a finančnú gramotnosť. Poukázali sme na význam peňazí v živote každého človeka. Na interaktívnej tabuli riešili problémové úlohy, využívali kritické myslenie pri otázkach v pracovných listoch, priraďovali ceny k tovarom a rozmieňali bankovky a mince. Počas tohto týždňa si rozšírili obzor finančného vzdelávania a samostatného rozhodovania.

          • Deň matiek

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň matiek.

               Mäkká je trávička, vonný je kvet, jasná je hviezdička, sladký je med. Dobrá je mamička, bozkám ju na líčka. Milým slovom, spevom a tancom sa deti materskej školy odvďačili za lásku a obetavosť svojim drahým mamičkám. Obdarili ich aj malým darčekom a sladkým bozkom na líčko.

            Triedne učiteľky MŠ

          • Srdce na dlani

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Srdce na dlani .

               Je názov mikroprojektu v rámci troch významných udalostí : - Máj - mesiac lásky, -Deň matiek, -pripomienka zjavení vo Fatime v spojení s Ľudovou misiou v Lomničke. Žiaci V. B, VI. A a VIII. A triedy boli zapojení do týchto aktivít a ich úlohou bolo vyjadriť farbou prežívanie jednej z najsilnejších emócií. Výsledok je vskutku skvelý!

            Mgr. Janka Hanečáková

          • Medzinárodný deň mlieka v ŠT – 16. máj 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň mlieka v ŠT – 16. máj 2023 .

               Tento deň sa oslavuje vždy tretí májový utorok, už od roku 1957, pod záštitou Medzinárodnej mliekarskej federácie. Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek plnohodnotnej ľudskej stravy. Našim životom nás sprevádza  od narodenia.

                  Žiaci ŠT si tento mliečny deň pod vedením svojich vyučujúcich spríjemnili rôznymi aktivitami. Deň mlieka sme si pripomenuli rozhovormi, výtvarnými prácami i vedomostným kvízom. Tento deň sme zavŕšili ochutnávkami rôznych mliečnych výrobkov, ktoré si žiaci spolu s vyučujúcimi pripravili v školskej kuchynke.  Mňam, to bola dobrota!

                                                            Triedni učitelia a pedagogickí asistenti ŠT

          • Tulipány

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tulipány.

               Tulipány patria medzi najobľúbenejšie jarné kvety a nájdeme ich takmer v každej záhradke. Svoj sviatok majú 13. 5. a ten si pripomenuli žiaci zo ŠT. Tulipány stvárnili vo svojich výtvarných prácach. Najkrajšie diela sme odmenili.

            Triedy: VIII.C, VII.C, VI.C, VI.B, VI.A, V.C, V.A, I.A

          • Deň matiek

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň matiek.

             

            Aktivita 1

            ,, Nesiem Ti ruže, mamička moja,

            lebo dnes veľký sviatok máš.

            Keď sa nám oči potichu spoja,

            želanie bez slov rozoznáš ... “

             

               Nedeľa 14. mája patrí všetkým mamám, lebo si pripomíname Deň matiek, patrí ženám, ktoré nám darovali život. Veď najväčšia láska je tá materinská. Aj naši žiaci na to myslia. Preto pre svoje mamy, babky, či krstné mamy tvorili pozdrav.

               Takže veľa zdravia, drahé mamy, ľúbime Vás.

            Mgr. Dagmar Janigová

            Aktivita 2

               Ku Dňu matiek žiaci 2. stupňa ZŠ na hodinách slovenského jazyka a literatúry vymysleli pre všetky mamky kreatívne básničky. Vytvorili aj pekné pozdravy a pohľadnice ako poďakovanie za ich každodennú lásku, starostlivosť, obetavosť. Do tejto aktivity sa zapojili všetky učiteľky slovenského jazyka a literatúry.

            Mgr. P. Fabisová, Mgr. J. Hanečáková, Mgr. Š. Hotáry, Mgr. D. Janigová

             

            Aktivita 3

               Druhá májová nedeľa sa už tradične vo svete oslavuje ako Deň matiek. Aj naši žiaci si pripravili pre svoje mamičky malé darčeky, ktoré budú vyjadrením vďaky za ich lásku, starostlivosť a obetavosť. Ďakujeme, že Vás máme, veľká vďaka našim mamám!  

          • Svetový deň Červeného kríža

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň Červeného kríža .

            8. máj je Svetovým dňom Červeného kríža. V tento deň si pripomíname narodenie Henryho Dunanta, nositeľa prvej Nobelovej ceny za mier a zakladateľa Červeného kríža. Poslaním Červeného kríža je chrániť životy, zdravie, dôstojnosť a zmierňovať  utrpenie  ľudí v núdzi, následkom vojen, prírodných alebo technických katastrof a epidémií bez ohľadu na národnosť, pôvod, náboženstvo alebo politický názor postihnutých.

               Pri príležitosti tohto dňa si žiaci II. C a IV. E ,,ŠT´´ vyskúšali  simulácie nehôd z bežného života a poskytnutie predlekárskej prvej pomoci pri rôznych zraneniach ako sú krvácanie z nosa, poranenie hlavy, zlomenina, veľké tepnové krvácanie a sklo v ruke. Pochvala patrí všetkým žiakom, ktorí sa snažili podať prvú pomoc  svojim spolužiakom a oboznámili sa s tým, ako správne telefonicky privolať prvú pomoc.

          • Deň Slnka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Slnka.

               3. máj je oslavovaný ako deň Slnka, ktorý vyhlásila OSN v rámci programu pre životné prostredie. Slnko je jedno z najdôležitejších prvkov, vďaka ktorému funguje svet. Bez neho by sme nemali dostatok energie pre život. Pri tejto príležitosti žiaci zo VII.C ŠT s pomocou učiteliek zhotovili výtvarné diela a tak si pripomenuli dôležitosť Slnka.

            Mgr. K. Marinčinová, Mgr. J. Zajoncová