• 27. január – Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album 27. január – Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu.

            Tento deň je potrebné pripomínať si z úcty k obetiam i ako výstrahu zla.

            Žiaci našej školy si vypočuli rozhlasovú reláciu, ktorá im pripomenula historické fakty tohto obdobia, štatistické údaje súvisiace s počtom obetí a vyzdvihla mená  i odvahu ľudí, vďaka ktorým tisíce odsúdencov na smrť prežilo....

            Pre žiakov ôsmeho a deviateho ročníka ZŠ relácia odštartovala túto tému. Pokračovali filmom „Chlapec v pruhovanom pyžame“,  úvahami, diskusiou, prezentáciou a zamýšľaním sa nad činmi neľudskosti.

            Ak by sme držali minútu ticha za každú obeť holokaustu, museli by sme byť ticho 11 rokov a 6 mesiacov.

                                                                                         Učitelia II. stupňa ZŠ

          • Pečenie medovníkov - 4. A triedy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pečenie medovníkov - 4. A triedy.

            Sviatky Vianoc sa spájajú s množstvom tradícií a jedna z nich je aj pečenie medovníkov. Medovníčky patria k typickým dobrotám, ktoré zdobia naše stoly počas najkrajších sviatkov v roku. Upiecť medovník nie je veru jednoduché. Na vyučovaní pri veselej nálade si s veľkou chuťou tieto tradičné vianočné maškrty napiekli. Cesto si vyvaľkali, s radosťou povykrajovali medovníkové figúrky a dozlata ich upiekli. Kuchynkou sa niesla vianočná a tvorivá atmosféra, školskou chodbou príjemná vôňa. No najchutnejšie na záver bolo to, keď si všetci ochutnali svoje napečené dobroty.

                                                                    Mgr. Radoslav Borovský

          • Sviatky pokoja a mieru

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Sviatky pokoja a mieru.

            Stretli sme sa na školskom dvore, kde sme dostali od pána riaditeľa darčeky a skvelý teplý punč, nechýbala ani sladkosť v podobe perníčka...Pán riaditeľ PhDr. Miroslav Zelina mal krásny príhovor, kde všetkým poprial v tejto ťažkej dobe hlavne zdravie, ale aj šťastie a lásku v kruhu najbližších, veď sa blížia najkrajšie sviatky roka. Nechýbalo objatie a podanie rúk. Ďakujeme krásne... A...milí kolegovia, všetkým požehnané, milostiplné Vianoce, plné aj nehmotných darčekov, úsmevov, stretnutí s najdrahšími želáme aj my - vedenie školy a správcovia stránky našej školy... Oddýchnite a tešíme sa na Vás 10. januára 2022... Pevným krokom a optimizmom vstúpte do NOVÉHO ROKA 2022...

            Mgr. Dagmar Janigová

          • Pečenie vianočných medovníčkov MŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pečenie vianočných medovníčkov MŠ.

            K Vianociam neodmysliteľne patria sladké dobroty a koláče. Aj naša materská škola rozvoniavala medom a škoricou pri príprave a pečení vianočných medovníčkov. Deti s radosťou a nadšením vykrajovali a natierali medové koláčiky. Po upečení a dobre vykonanej práci si na nich veľmi pochutnali.

            Deti a učiteľky MŠ Vám prajú Veselé, šťastné a sladké Vianoce !

          • Kreslíme a maľujeme Vianoce

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Kreslíme a maľujeme Vianoce.

            Deti MŠ si so svojimi triednymi učiteľkami pripomínali vianočný čas rôznymi výtvarnými aktivitami. Maľovali, kreslili, nalepovali, vystrihovali a využívali rôzne výtvarné techniky pri zhotovovaní svojich prác. Zároveň sa u nich rozvíjala fantázia, predstavivosť, tvorivosť a estetické cítenie . Svojimi výtvormi si vyzdobili triedy a prispeli tak k navodeniu vianočnej atmosféry.

            Učiteľky MŠ

          • Výzdoba MŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výzdoba MŠ.

             V tomto predvianočnom čase a zimnom období , čerpáme mnoho inšpirácií a nápadov na skrášlenie nášho prostredia , v ktorom pracujeme. Vonkajšie priestory, triedy a chodby našej materskej školy ožili pod rukami šikovných učiteliek výzdobou s vianočným a zimným motívom.

            Učiteľky MŠ

          • Vianočné tvorenie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočné tvorenie.

            Vianoce sa nezadržateľne blížia. S ich významom a symbolikou sme oboznámili aj žiakov

            IV. C ŠT. V rámci jednotlivých vyučovacích predmetov, za pomoci triednej učiteľky a pedagogickej asistentky, žiaci vytvorili k danej téme ich obľúbené „bublinky“ (pojmovú mapu). Tiež sa ochotne a tvorivo zapájali do zhotovovania vianočných ozdôb a dekorácií s využitím prírodnín a rôznych odpadových materiálov.

            Tvorenie s deťmi je prospešné; pomáha k rozvoju jemnej motoriky, koncentrácie, trpezlivosti, samostatnosti. Prostredníctvom využitia odpadových materiálov sa u žiakov rozvíja kladný vzťah k životnému prostrediu.

            Mgr. Hriceňáková, Bc. Miturová

          • Mikuláš v MŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikuláš v MŠ.

            Vitaj v našej škôlke milý Mikuláš, vyzerali sme ťa z okna toľko ráz ! Takto deti našej materskej školy vítali príchod tak dlho očakávaného Mikuláša. Pripravili si preňho so svojimi triednymi učiteľkami krátky kultúrny program. Potešili ho básňami, piesňami a tančekom. Za ich šikovnosť, poslušnosť a pekné vystúpenie ich Mikuláš obdaril sladkým balíčkom. Milý Mikuláš, príď k nám aj o rok ! Ďakujeme.

            Deti a triedne učiteľky MŠ

          • MIKULÁŠSKY PUDING

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album MIKULÁŠSKY PUDING.

            Sviatok SVÄTÉHO MIKULÁŠA si netradične pripomenuli aj žiaci 1. F a 1. G triedy. Spolu so svojimi triednymi učiteľmi sa rozhodli tento sviatok osláviť " varením mikulášskeho pudingu". Navštívili žiacku kuchynku, kde si pudingy uvarili a potom si na nich spoločne pochutnali.

                                                                            Ing. Popjak Ľuboš, Mgr. Popjaková Mária

          • PRÍCHOD MIKULÁŠA

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album PRÍCHOD MIKULÁŠA.

            Dňa 6. 12. 2021 do našej školy zavítal Mikuláš. Veselý Mikuláš prišiel na saniach v sprievode čertov. Pozdravil všetkých žiakov, učiteľov a ostatných zamestnancov školy. Natešená trojica postupne navštívila všetkých žiakov školy a za pesničku, či riekanku im rozdala malú sladkosť. Aj takýmto spôsobom sa žiaci našej školy učia zachovávať tradície Vianoc.

            Mikulášsky deň odštartovalo "vianočné rozhlasové pásmo", ktoré si žiaci druhého stupňa pripravili s pani učiteľkou Mgr. Štefániou Hotáry. Pesničkami i hovoreným slovom pripomenuli narodenie Ježiška. S prianím krásnych Vianoc mohol do tried zavítať Mikuláš.

          • Finančná gramotnosť - EURÁČIK

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Finančná gramotnosť - EURÁČIK.

            Euráčik

            Netradičné vyučovanie so zameraním na finančnú gramotnosť pre žiakov nultých ročníkov.

            Týždeň finančnej gramotnosti

            Pri príležitosti Svetového dňa sporenia sme zorganizovali na našej škole od 29.11. 2021 – 3.12. 2021 Týždeň finančnej gramotnosti na všetkých stupňoch základnej školy. Žiaci rozvíjali svoje už doteraz nadobudnuté poznatky o financiách rôznymi aktivitami a didaktickými hrami – nakupovanie darčekov z vreckového, čítania textu s porozumením, kartičky domino, pexeso, priraďovanie cien tovarov, nákupný košík ... . Nové poznatky, s ktorými sa tento týždeň oboznámili boli prezentované formou rozhovoru, myšlienkových máp, prezentácií a prednáškou finančnej poradkyne Bc. Bibiány Barnášovej. Veríme, že tento týždeň bol pre žiakov zaujímavý, akčný a hlavne náučný.

          • Vianočná pošta – LIST JEŽIŠKOVI

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná pošta – LIST JEŽIŠKOVI.

            Kedy už budú Vianoce? To je otázka asi milióna detí, ktoré sa nevedia dočkať darčekov. Krásne čakanie na darčeky si žiaci štvrtého ročníka spríjemnili písaním listu Ježiškovi. Každý chce niečo iné, jeden mobil, druhý playstation, dievčatá bábiku alebo lepiace nechty.... Preto im prajeme nech sú pre nich tieto Vianoce niečím výnimočným.  Nech majú okolo seba veľa lásky a ľudí, ktorí ich zo srdiečka milujú.

                                                                                                     Mgr. Radoslav Borovský

          • Vtáčie kŕmidlá

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vtáčie kŕmidlá.

            Prišla zima. Žiaci 9. B špeciálnej triedy si v školskej dielni vyskúšali prácu s drevom a zhotovili pekné kŕmidlá pre vtáčiky.

            Mgr. D. Kolumberová, K. Furmanová

          • Ľudské práva a práva dieťaťa

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ľudské práva a práva dieťaťa.

            Dňa 1.12.2021 sa so žiakmi VI.A ŠT a VIII. B ŠT uskutočnila prezentácia na tému Ľudské práva a práva dieťaťa pod vedením Mgr. Živčákovej a Mgr. Demjanovičovej. Po odprezentovaní žiaci vymaľovali svoj Strom práv a do listov vpisovali práva, ktoré ich najviac zaujali. Téma a forma prezentácie sa im veľmi páčila.

          • Ruský samovar

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ruský samovar.

            Dňa 24.11.2021 sa so žiakmi VII.A a VII.B pod vedením Mgr. Živčákovej, Mgr. Demjanovičovej uskutočnila prezentácia na tému Ruský samovar. Oboznámili sa s históriou, tradíciou a zvykmi pitia čaju zo samovaru. V závere sa stali dizajnérmi vo výzdobe vlastného samovaru. Potešila nás príjemná atmosféra a záujem žiakov.

          • Čitateľský maratón s porozumením

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čitateľský maratón s porozumením.

            3. ročník ZŠ

            Na zlepšenie techniky čítania u detí v 3. ročníku ZŠ sme zorganizovali každý učiteľ vo svojej triede čítanie knihy O psíčkovi a mačičke. Kniha a čítanie má veľký vplyv na formovaní osobnosti žiaka. Každý žiak čítal nahlas nejaký odsek. Musel sa vcítiť do príslušného textu, aby vedel niečo povedať o prečítanom texte. Dbali sme aj na správne interpunkcie. Po prečítaní sme si pustili prezentáciu, kde žiaci museli správne odpovedať na otázky.  Na záver sme si vymaľovali pripravené výkresy o psíčkovi a mačičke a do čítaniek sme si vytvorili záložky, aby sa nám rýchlejšie otvárala učebnica na hodinách čítania. Čitateľského maratónu sa zúčastnili triedy 3. ročníka ZŠ - pod vedením triednych učiteľov.

             Mgr. V. Duračka, Mgr. D. Šujetová, Mgr. M. Pompa, Mgr. M. Vychovalý

          • ČITATEĽSKÝ MARATÓN

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ČITATEĽSKÝ MARATÓN.

            V rámci podpory rozvoja čitateľskej gramotnosti žiakov mladšieho školského veku prebehol dňa 23.11. 2021 na 1. stupni ŠT ČITATEĽSKÝ MARATÓN, ktorý sa niesol v duchu citátu: „Knihy sú okuliare, cez ktoré sa pozeráme na svet.“

                        Do čítania sa zapojilo 10 špeciálnych tried (3. a  4. ročníky), spolu 52 žiakov. Maratón sa realizoval v rámci vyučovania predmetu Čítanie. Čítalo sa v triedach, z kníh vypožičaných zo školskej knižnice alebo z čítaniek. Táto aktivita bola zameraná na tiché čítanie, hlasné čítanie a čítanie s porozumením. Hlavným cieľom bolo formovať u žiakov kladný vzťah ku knihe, k literatúre, rozvoj čitateľskej gramotnosti a schopnosti porozumieť čítanému textu.

                        Poďakovanie a pochvala patrí všetkým žiakom, ktorí maratón absolvovali. Veríme, že aj takýmto spôsobom sa nám podarilo vzbudiť u žiakov záujem o čítanie.

                                                                                                             Tr. učitelia 3. a 4. ročníkov ŠT

             

            Na zlepšenie techniky čítania u detí v 3. ročníku ZŠ sme zorganizovali každý učiteľ vo svojej triede čítanie knihy O psíčkovi a mačičke. Kniha a čítanie má veľký vplyv na formovaní osobnosti žiaka. Každý žiak čítal nahlas nejaký odsek. Musel sa vcítiť do príslušného textu, aby vedel niečo povedať o prečítanom texte. Dbali sme aj na správne interpunkcie. Po prečítaní sme si pustili prezentáciu, kde žiaci museli správne odpovedať na otázky.  Na záver sme si vymaľovali pripravené výkresy o psíčkovi a mačičke a do čítaniek sme si vytvorili záložky, aby sa nám rýchlejšie otvárala učebnica na hodinách čítania. Čitateľského maratónu sa zúčastnili triedy 3. ročníka ZŠ - pod vedením triednych učiteľov.

             Mgr. V. Duračka, Mgr. D. Šujetová, Mgr. M. Pompa, Mgr. M. Vychovalý

          • Deň materských škôl na Slovensku

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň materských škôl na Slovensku .

            Hlavnou činnosťou detí v materskej škole je hra. Samotná činnosť nie len o hraní , ale je to cieľavedomá a systematická výchova a vzdelávanie. 4. novembra deti našej škôlky rôznymi edukačnými aktivitami oslávili Deň MŠ. Konštruovali ,lepili a kreslili budovu škôlky, hrali zábavné hry, spievali a tancovali. Lepením geometrických tvarov zhotovili škôlke tortu a zablahoželali jej. Aj my prajeme našej škôlke veľa šťastných a hravých detí.

            Triedne učiteľky MŠ

          • Veselé zúbky - MŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Veselé zúbky - MŠ.

             Deti materskej školy v rámci tém o zdraví a chorobe nadobudli základné poznatky o zubnej hygiene. Rôznymi aktivitami sa oboznámili s technikou čistenia zubov, prečo je potrebné starať sa o svoj chrup, aké potraviny nám poškodzujú zuby a čo je to zubný kaz. Veríme ,že nadobudnuté poznatky využijú aj doma pri osobnej hygiene.

            Triedne učiteľky MŠ