• Svetový deň RODINY

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň RODINY.

            Miesto, kde trávim čas s ľuďmi ktorých ľúbim, miesto, kam vedie cesta , po ktorej nezablúdim, miesto , kde vzácna je každá hodina, to miesto je môj domov, moja rodina. Pri príležitosti Svetového dňa rodiny sa uskutočnila rozhlasová relácia pod vedením Mgr. Viery Jeleňovej a Mgr. Janky Živčákovej. V triedach si žiaci pozreli prezentáciu s názvom Moja rodina . Žiaci V. A,VII. C kreslili Rodostrom. Na technickom a výtvarnom zabezpečení sa podieľali: Mgr. Dana Demáková, Mgr. Dávid Simoník, Mgr.Kvetoslava Marinčinová a žiaci V. A, V. B, VI. B, VII. C, VII. D ŠT.

          • Rómska paleta

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rómska paleta.

            V prvom a v druhom májovom týždni sa žiaci 4. A triedy  zapojili do celoslovenskej súťaže „Rómska paleta“ , ktorá je určená pre žiakov rómskej národnostnej menšiny. Témou súťaže bola rozprávka : „Guliverové cesty“. Veríme, že  sme ich svojimi prácami potešili.

                                                                                                   Mgr. Radoslav Borovský

          • DEŇ MATIEK

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album DEŇ MATIEK.

             

            „Najväčším šťastím pre dieťa je mať dobrú, milú, nežnú a starostlivú  MAMU“

            Žiaci školy nezabudli na naše mamičky a ku DŇU MATIEK im vyrobili milé darčeky.

            aktivita 1

            Žiaci V. A ŠT pripravili darček pre mamičky k ich sviatku.

            aktivita 2

            Sladké prekvapenie pre mamičky pripravili aj žiaci 9. B ŠT.

            aktivita 3

               Pri príležitosti Dňa matiek- 8.5. 2022 žiaci 2. stupňa ZŠ na hodinách slovenského jazyka a literatúry vymýšľali a vytvárali rôzne krátke kreatívne básničky pre svoje mamy. Touto formou sa im chceli poďakovať za ich každodennú lásku, starostlivosť, oporu a obetavosť, ochranu, pocit bezpečia a domova, pomocnú ruku vo všetkých životných situáciách, cenné rady do života. K básničkám žiaci nakreslili aj farebné srdiečka, kytice kvetov. Vytvorili pohľadnice, pozdravy.

            Zodpovedné: Mgr. P. Fabisová, Mgr. Š.Hotáry, Mgr. D. Janigová

            aktivita 4

            Deň matiek patrí medzi najdojemnejšie sviatky – snáď pre každého človeka je jeho matka najdôležitejším človekom na svete. V tento deň by sme mali svojej mame vyjadriť vďaku, rešpekt a úctu. Mama je tá, ktorá je pri nás keď sme chorí, je naším prvým učiteľom, inšpiruje nás. Vie byť aj prísna, pretože sa snaží, aby z nás boli šikovní a usilovní ľudia. Deň matiek je príležitosť, všetko toto si pripomenúť a zároveň dôvod, aby sme našej mame spravili v tento deň radosť. A preto aj žiaci 4. A triedy pripravili pre svoje mamičky krásne pozdravy, aby sa im za všetko poďakovali.

            „Na svete je jedno srdce zo zlata a to nosí moja mama usmiata.
            Ono bije veľkou láskou v jej hrudi, každé ráno, keď nás bozkom zobudí.
            Každý deň, keď robí pre nás, čo treba, perie, varí, krája koláč, kus chleba.
            Večer, keď je prácou, zhonom ubitá, dá nám bozk, aj rozprávočku prečíta.
            A to srdce má na svete takú moc, že nás chráni celý deň i celú noc.
            Aj keď sme len deti ešte maličké, Ďakujeme za dar lásky mamičke.“

            Všetkým našim mamičkám prajeme, aby im deti prinášali viac radostí ako starostí, a aby náš obdiv k nim vydržal v našich srdciach nielen v deň tohto sviatku, ale po celý rok. Ďakujeme.

                                                                                                                          Mgr. Radoslav Borovský

          • Deň Zeme - MŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme - MŠ.

               Poslaním nás dospelých je už od útleho detstva deťom vštepovať lásku k všetkému živému, k ochrane prírody a životného prostredia, v ktorom bývajú a vyrastajú. Deti MŠ prostredníctvom rôznych aktivít objavovali a spoznávali našu Zem. Získavali vedomosti o tom ako ju máme ochraňovať a byť k nej starostliví.

             Triedne učiteľky MŠ

          • Deň narcisov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň narcisov.

               Deň narcisov je dňom boja proti rakovine. Tento deň sa nesie v žltej farbe umelých a živých narcisov na podporu všetkých, ktorí čelia zákernej rakovine. A tak sme si aj my tento deň v našej škole pripomenuli tým, že sme si spolu so žiakmi vyrobili vlastne narcisy.

            Tr. uč. : 0. C Mgr. B. Gahurová, Bc. B. Barnášová, II. B Mgr. K. Gahurová, IV. A ŠT Mgr. Miriam Imrichová

          • APRÍL - MESIAC LESOV

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album APRÍL - MESIAC LESOV.

            Mesiac  Apríl je mesiacom lesov. Aj my sme sa so žiakmi I.B a I.D rozhodli podporiť tento mesiac lesov, pretože naše ľudstvo Zemi veľa dlhuje. Žiaci pozbierali odpadky v okolí lesa a objatím poďakovali stromom za ich „dar“ v podobe kyslíka. Porozprávali sme sa o dôležitosti lesov, stromov o nich a o ich ochrane.

            Triedne učiteľky: Mgr. Mariana Grechová, Mgr. Božena Bobulská

          • DEŇ ZEME

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album DEŇ ZEME.

             

            Aktivita 1

            22. apríla si každoročne pripomíname ,,Deň Zeme“. My sme si pri tejto príležitosti so žiakmi I. A pripomenuli, že Zem je jediná  a mali by sme sa o ňu dobre starať a chrániť ju. Hovorili sme o starostlivosti o životné prostredie, triedení a recyklácií odpadu. Následne sme si prezreli prezentáciu a vyrobili názornú ukážku triedenia odpadu.

             Mgr. B. Gontkovská

            Aktivita  2

            V piatok 22. apríla si svet pripomína deň Zeme. V tento deň je príležitosť upriamiť pozornosť detí na našu planétu, prírodu, životné prostredie a ich ochranu. Pre žiakov 0. B sme pripravili náučné video o triedení a recyklácii odpadu. Žiaci si vyfarbili obrázok Zeme. Teraz už vieme, o našej závislosti od cenných darov, ktoré nám dáva Zem a ktoré sú vyčerpateľné.

            Mgr. Mária Grechová, Jarmila Bobulská

            Aktivita  3

            Čistím si svoju obec

            Žiaci 9. B špeciálnej triedy vyčistili okolie školy. Nazbieraný odpad separovali. Veríme, že získanú skúsenosť zúročia aj vo svojich rodinách a Lomnička sa opäť krásne zazelená.

            K. Furmanová, Mgr. D. Kolumberová

            Aktivita 4

            22. apríl – Deň Zeme

            Skutočný ochranca prírody je človek, ktorý vie, že svet nie je daný jeho otcami, ale je požičaný od jeho detí. - John James Audubon

            Dňa  22. apríla mala naša planéta ZEM  opäť svoj veľký deň. A preto si žiaci 3. B, 3. D a 4. A pripomenuli význam tohto dňa prostredníctvom prezentácií a maľovania. Taktiež sme sa zapojili do čistenia okolia školy a pomohli aspoň troškou k väčšej čistote v našej obci. Vyzbierali sme mnoho odpadkov po nevychovaných  spoluobčanoch, ktorí si stále mýlia našu krásnu prírodu so smetiskom.

            Mgr. Martin Vychovalý, Mgr. Vladimír Duračka, Mgr. Radoslav Borovský

             

          • Príchod jari

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Príchod jari.

            Prvé bociany svojím príchodom ohlasujú príchod jari. Aj v našej triede 0. A sme si pre nich pripravili nový domov.

            Mgr. Šimkovičová, E.Zavadská

          • 8. apríl – Medzinárodný deň Rómov

          • Poďte so mnou Rómovia celého sveta, kde sa otvorili cesty...

             Teraz je tá chvíľa, povstaň človeče!...“

            Aj takéto povzbudivé slová nájdeme v hymne Rómov, ktorá spolu s vlajkou tvorí symboly a je súčasťou farebnej a energickej rómskej kultúry.

            V EÚ a v jej okolitých krajinách žije 10 – 12 miliónov Rómov. V Európe je to najpočetnejšia menšina. V Slovenskej republike predstavuje táto národnostná menšina druhú najpočetnejšiu. Podľa štatistík máme v súčasnosti 804 rómskych osád. Rómska kultúra a tradície tvoria neoddeliteľnú súčasť našich spoločných kultúrnych hodnôt a kultúrneho dedičstva Slovenska.

            Oslavy tohto dňa sú už roky späté aj s našou školou. Aj dnes, hoci v komornom duchu, sme si so žiakmi pripomenuli „ich“ deň - pomocou prezentácií, rozprávok, čítaní s porozumením, počúvaním hudby, hrou, tvorivými aktivitami či rozhovorom. Hlavným cieľom bolo pripomenúť si rozmanitosť a bohatstvo ich kultúrneho dedičstva a zamyslieť sa na tým, či naozaj pokračujú v zveľaďovaní bohatstva predkov.

          • Cez čítanie k finančnej gramotnosti

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Cez čítanie k finančnej gramotnosti .

            V mesiaci marec sme rozvíjali finančnú gramotnosť zaujímavou formou – čítaním rozprávok a povestí, v ktorých sa spomínajú peniaze, groše, poklady a následne operácie s týmito komoditami. Čítaním sme si pripomenuli rozprávku O troch grošoch a povesti: Zakopaný meč pod Zoborom, Kráľ Matej a bača, Detvan a Jánošíkov poklad. Po prečítaní nasledovala diskusia o hlavných myšlienkach týchto diel a o potrebe správneho zaobchádzania s peniazmi hlavne v dnešnej dobe. Naplno sme využili spojenie čitateľskej a finančnej gramotnosti.

            Ing. Helena Česáková, Mgr. Patrícia Fabisová

          • Moja obľúbená kniha MŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Moja obľúbená kniha .

            Mesiac marec patrí knihám. Deti MŠ prostredníctvom kníh putovali z rozprávky do rozprávky. Objavovali čarovné predmety, spoznávali mnoho rozprávkových bytostí a hrdinov. Nové poznatky a zážitky si upevnili rôznymi výtvarnými a pracovnými aktivitami. Zhotovovali vlastné knihy, leporelá, záložky a ilustrácie. S pomocou dramatizovali a prerozprávali jednoduchý príbeh, čítali maľované čítanie z interaktívnej tabule. Realizovanými aktivitami sme u nich rozvíjali predčitateľskú gramotnosť, estetické a emocionálne cítenie.

             Triedne učiteľky MŠ

          • Biblia očami detí a mládeže

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Biblia očami detí a mládeže.

            Dňa 29. 3. 2022 sa žiaci 4. A zapojili do celoslovenskej súťaže s názvom : „Biblia očami detí a mládeže“. Cieľom tejto aktivity bolo zobrazenie Biblie a jej miesta v živote človeka, ako aj zaangažovať ich do vnímania a prežívania biblických dejín. Predmetom súťaže bola – „Kniha Skutky apoštolov“, s témou: „Putovanie za cieľom“. Deti pri svojich prácach ukázali nápaditosť a kreativitu. Verím, že sa im naše práce budú páčiť.

                                                                         Mgr. Radoslav Borovský

          • VEĽKÁ NOC

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Veľká noc.

             

            Aktivita 1

            Žiaci VII. C ŠT si pri výrobe veľkonočných ozdôb osvojili zručnosti pri práci s drevom a servítkovou technikou. Práca ich veľmi zaujala a boli hrdí na vlastnoručne vyrobené výrobky.

            Aktivita 2

            S príchodom jari každoročne slávime veľkonočné sviatky, ktoré sa spájajú s rôznymi zvykmi a tradíciami. Žiaci I. B a I. D si z vŕbových prútikov uplietli  jeden zo symbolov Veľkej noci – korbáč. Odborne im pri tom pomáhali pani učiteľky. Žiaci sa dozvedeli i videli, ako sa korbáče pletú. Každý mal možnosť si prácu s vŕbovými prútikmi vyskúšať vlastnými rukami a tí šikovnejší si korbáč uplietli sami. Nakoniec dievčatá hotové korbáče vyzdobili stužkami                                                                        

                                                                                    Mgr. Božena Bobulská, Mgr. Mariana Grechová

            Aktivita 3

            Veľkonočné korbáče

              Korbáč sa stal jedným zo symbolov Veľkej noci, ktorý má pravdepodobne pôvod v starých slovanských zvykoch. Je to obradový predmet, v ľudovej tradícii súvisiaci s oslavou prebúdzajúcej sa prírody a s Veľkou nocou. Korbáče sú pletené z vŕbových prútov, ktoré chlapci režú na Smrtnú nedeľu, pletú na Bielu sobotu a Veľkonočnú nedeľu, používali pri šibačke vo Veľkonočný pondelok. Dievčatá v niektorých miestach odmeňovali šibačov viazaním farebných stužiek na veľkonočný korbáč.

               Žiaci 3. B triedy sa vybrali na vŕbové prúty vhodné na pletenie korbáčov do blízkeho okolia školy. Z nazbieraných prútov plietli chlapci v triede korbáče, ktoré dievčatá ozdobili stužkami.

            Mgr. Vladimír Duračka

            Aktivita 4

              Výroba veľkonočných vajíčok

                Zdobenie veľkonočných vajíčok voskom siaha do 13. storočia. Žiaci III. D triedy si z domu priniesli vyfúknuté vajíčka, ktoré si stredom olepili farebnými stuhami. Na zdobenie využívali sviečku a kahanček, na ktorý položili nádobu s voskom. Ten sa postupne nad zapálenou sviečkou roztopil. Na ceruzku si žiaci zapichli špendlík s okrúhlou hlavičkou a pustili sa do zdobenia vajíčok. Vytvárali rôzne tvary. Nakoniec nalepili na vajíčko stuhu na zavesenie. Tretiaci mali nesmiernu radosť zo svojich výtvorov a naučili sa niečo nové.

            Mgr. M. Vychovalý

            Aktivita 5

            Neodmysliteľným symbolom Veľkej noci je zajačik. Zajačik má pôvod v pohanských rituáloch oslavujúcich príchod jari. Symbolizuje šťastie, plynúci čas i krátkosť života. Na Veľkonočnú nedeľu nesmie na žiadnom stole chýbať baranček. Je to symbol nevinnosti a boja so zlom. Šibačkový pondelok sa nesie v znamení vajíčka. Vajíčko predstavuje nový život. Znamená životnú silu, narodenie a vďaka škrupinke aj pocit bezpečia. Tieto tri symboly Veľkej noci si vytvorili aj žiaci 3. A ŠT Mgr.Silvia Štefaníková a žiaci 1. E ZŠ Mgr. Alena Compľová.

          • Deň vody

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň vody.

            Aktivita 1

            Pri príležitosti Svetového dňa vody sa 22. marca 2022 v IV. B triede usporiadala aktivita zameraná na vodu, jej využitie a šetrenie. Poukázali sme na vzácnosť a nenahraditeľnosť vody pre život človeka a životného prostredia. Žiaci o vode nielen diskutovali, ale aj maľovali masky na tvár v tvare kvapky, podieľali sa na spoločnom projekte. Žiaci ocenili ochutnávku viacerých minerálnych vôd, sledovali ich zloženie. Na základe získaných vedomostí a zručností si zúčastnení uvedomili, že: „Voda je najdôležitejšie a nenahraditeľné médium, bez ktorého nemôže existovať Zem, ani samotný život.“

                                                                                                                               Mgr. Mária Pajerová

            Aktivita 2

            "Vode bola daná čarovná moc byť miazgou života na Zemi." Leonardo da Vinci

            Je pitná voda samozrejmosťou? Je pravdou, že 1,5 miliardy ľudí pracuje v odvetviach súvisiacich s vodou? Vedeli ste, že na ochorenie prenosné vodou zomrie každú hodinu viac ako 35 ľudí? Žiaci na druhom stupni si na hodinách literatúry, matematiky, biológie a  hudobnej výchovy odpovedali i na tieto otázky. Pomedzi „ perličky“, ktoré sa dozvedeli o vode pomocou prezentácií a textov na čítanie s porozumením, si na hodine biológie pripomenuli a nakreslili kolobeh vody, na matematike rátali objem vody v rôznych nádobách, na hudobnej výchove „načúvali“ dažďovým kvapkám. So zaviazanými očami pomenúvali „zvuky vody“ ako kvapkanie, šumenie vodopádov, žblnkot vody v potôčiku či zurčiacu riavu horskej bystriny.

            Mgr. Mária Tyrpáková, Mgr. Anna Štefániková, Mgr. Štefánia Hotáry

            Aktivita 3

            V roku 1993 bol 22. marec vyhlásený za Svetový deň vody. So žiakmi I. B a I. D sme si prebrali aká je ochrana čistoty vôd nevyhnutná. Hovorili sme o jej skupenstvách a o kolobehu vody v prírode. Robili sme aktivity, ktoré informovali žiakov o nenahraditeľnosti vody pre človeka a prírodu.

            Tr. učiteľky: Mgr. B. Bobulská, Mgr. M. Grechová

          • Výtvarná súťaž

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výtvarná súťaž.

            Dobrovoľná požiarna ochrana SR a Republiková komisia mládeže  DPO SR vyhlásila 19. ročník celoslovenskej súťaže detí vo výtvarnom prejave pre školský rok 2021/2022 s témou : „Pomoc hasičom pri pandémii,“ ktorej sa zapojili aj žiaci 4. A triedy. Verím, že sa im naše práce budú páčiť.

                        Mgr. Radoslav Borovský

          • Maslenica

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Maslenica.

            Dňa 2. 3. 2022 sa uskutočnila v triedach VII.A a VII.B pod vedením Mgr. Janky Živčákovej a Mgr. Oľgy Demjanovičovej prezentácia na tému "Maslenica" - Fašiangy so zameraním na zvyky a tradície Slovanských národov. Maslenica, ktorej symbolom je palacinka predstavujúca Slnko ako symbol tepla a rodinnej pohody, je sviatkom počas ktorého si v hlave zhrnieme celý predošlý rok. Zima a všetko s ňou spojené sa stáva minulosťou. Spálenie slamennej Maslenice je vyvrcholením týždeň trvajúcich osláv, po ktorých prichádza 40 - dňový pôst. Po prezentácii si žiaci vymieňali skúsenosti s pečením palaciniek a porovnávali zvyky a tradície na Slovensku.