• BOLO RAZ JABĹČKO KRÁSNE

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album BOLO RAZ JABĹČKO KRÁSNE.

             Bolo raz jabĺčko krásne...

             Sladučkú chuť červených jabĺk, ale aj charakteristickú kyslosť zelených odrôd,  si pripomíname vďaka Medzinárodnému dňu jablka. Tento deň každoročne pripadá na 21. októbra a potvrdzuje, že jablká sú aj v tejto dobe dôležitou súčasťou nášho jedálnička.

            V našich prváckych triedach sme si pripravili aktivity, ktoré úzko súviseli s naším chutným ovocím, s jablkom. Na matematike sa jablká spočítavali, odpočítavali a porovnávali. Pri písaní sme na písanie použili chutné jablkové šupky. Na čítaní sa riešili hádanky a doplňovačky v tvare jablka. Jablko sa tiež kreslilo, lepilo, vystrihovalo, strúhalo a ochutnávalo. Jablko nás sprevádzalo počas celého vyučovania, ktoré sa nieslo v duchu zábavného, chutného, kreatívneho i poučného jablkového dňa.

          • Svetový deň cestovín

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň cestovín.

              Dňa 27. X. 2022 pri príležitosti Svetového dňa cestovín so žiakmi ŠT sme zrealizovali množstvo aktivít. Pomocou prezentácie sa žiaci dozvedeli o pôvode cestovín, ktorá krajina je jej najväčším producentom. V triedach prebiehali rôzne aktivity pod dohľadom triednych učiteľov. Varili sme chutný cestovinový šalát. Žiaci si tiež precvičili jemnú motoriku, vytvorili cestovinové stromy, menovky, rámčeky z cestovín, mozaiku či farebnú dúhu. Urobili nádherné náhrdelníky a náramky pre seba a svojich najbližších. Z triednej záhradky nám vybehol cestovinový ježko a malé tekvičky. To, že cestoviny nemajú svoje využitie len v gastronómii nás presvedčili šikovne ruky žiakov a ich konečné výtvory.

            Učitelia špeciálnych tried  

          • Úcta k starším

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Úcta k starším.

              Naša babka a náš dedko, milí sú nám nadovšetko. Keď k nám prídu na návštevu, veselo je u nás veru. Láskavým slovom a vlastnoručne vyrobeným darčekom deti MŠ obdarovali svojich starých rodičov z príležitosti ich sviatku.

            Triedne učiteľky MŠ

          • Projekt - Predškoláci II.

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Projekt - Predškoláci II..

               Materská škola tento rok uspela v projekte ministerstva školstva, a tak sme si mohli zakúpiť a vybaviť našu MŠ novým nábytkom , hračkami a didaktickými pomôckami.

            Mgr. Ľubomíra Borovská, Mgr. Dana Demáková

          • Súťaž o najdlhší šarkaní chvost

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Súťaž o najdlhší šarkaní chvost.

            „Šarkan svojím dlhým chvostom oblohu dnes zametá. Farebnými mašličkami usilovne prepletá.“

             

            Tak nejako vyzeral šarkan, ktorý potešil deti v priestoroch nášho školského dvora. Do výzvy o najdlhší šarkaní chvost sa zapojili žiaci I. stupňa ŠT so svojimi vyučujúcimi. Nápadmi a kreativitou veru nešetrili. Chvost pre šarkana vyrábali z rôznych materiálov (papier, kartón, prírodniny, odpadový textilný a plastový materiál...). Celková dĺžka šarkanieho chvosta bola 62,5 m. Najšikovnejší boli žiaci IV. E triedy, zhotovili chvost dlhý 13,5 m.

            Mgr. Anna Hriceňáková, Mgr. Kvetoslava Marinčinová

          • Pamiatka zosnulých

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pamiatka zosnulých.

            V mesiaci októbri žiaci VII.A, VII.B, VIII.C pod vedením Mgr. Chovancovej, Mgr. Marinčinovej, Mgr. Živčákovej tvorili aranžmán pri príležitosti Pamiatky zosnulých. Zhotovené kytičky a venčeky z prírodných materiálov zaniesli na miestny cintorín.

             

          • TÝŽDEŇ FINANČNEJ GRAMOTNOSTI

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ.

            Pri príležitosti Svetového dňa sporenia, ktorý pripadá na 31. 10. 2022 prebiehali v rámci aplikácie Národného štandardu finančnej gramotnosti aktivity na všetkých stupňoch ZŠ s MŠ Lomnička. Forma aktivít a hier na rozvoj FG bola dobrovoľná a zameraná na dosiahnutie predpísaných úrovní, ktoré žiaci budú schopní preukázať v bežnom reálnom živote. Žiaci spoznávali internetové stránky, ktoré ponúkajú úlohy a testy týkajúce sa financií, spoznávali cudzie meny, platobné karty, finančné produkty bánk. V triedach hrali hry : Náš obchod, Milionár, Rodinný rozpočet. Čítali texty s porozumením o hodnote darčekov a o sporení na ne. Porovnávali grafy darčekov a hodnôt, ktoré si prajú rodičia pre svoje deti oproti tomu, čo si prajú samotné deti. Na interaktívnej tabuli doplňovali písmená krížovky, priraďovali ceny k tovarom a rozmieňali bankovky a mince. Počas tohto týždňa si rozšírili obzor finančného vzdelávania a samostatného rozhodovania.

          • Šarkaniáda

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Šarkaniáda.

             ,, Vietor fúka, veselá je lúka... V jeden teplý slnečný deň, s priaznivým vetrom si deti púšťali na kopci za dedinou vlastnoručne vyrobené šarkany. Tváre im žiarili úprimnou radosťou z pohybu, voľnosti a letu šarkanov.

            Triedne učiteľky MŠ

          • Bez ovocia, zeleniny, nebudeš mať vitamíny!

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Bez ovocia, zeleniny, nebudeš mať vitamíny!.

            V jesennom období je potrebné, aby sme sa zásobovali mnohými vitamínmi na celú zimu. Deti MŠ poznávali, ochutnávali ovocie a zeleninu prostredníctvom rôznych aktivít. Odšťavovali ovocie, jedli ovocné šaláty, pili ovocno -zeleninové šťavy. Triedili ich podľa farby a druhu, rozlišovali ich chute a vône so zaviazanými očami. Vyrábali ovocie a zeleninu z papiera, tvorili plagáty, hrali sa na obchod. Formou hier sa deti naučili ako jesť chutne a zdravo.

            Triedne učiteľky MŠ

          • Jesenné čítanie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Jesenné čítanie.

            Jeseň zavítala nielen do prírody, ale aj do našich tried. Ponúkla nám bohatý pestrofarebný jesenný materiál, ktorý sme využili na výzdobu čitateľského kútika. V rámci rozvoja čitateľskej gramotnosti prebehli v októbri aktivity zamerané na hlasné čítanie žiakov, ktorí vyrábali záložky do kníh a súťažili o najaktívnejšieho čitateľa triedy. Tento mesiac bol tiež venovaný Úcte k starším. Pri tejto príležitosti žiaci vytvorili pre svojich starých rodičov kreatívne obrázky.

                                                                              Tr. uč.: Mgr. M. Urbancová, Mgr. M. Imrichová

          • ÚCTA K STARŠÍM

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ÚCTA K STARŠÍM.

               Mesiac október je už každoročne venovaný úcte k starším. Preto sme si aj v tento čas s láskou a pokorou spomenuli na všetkých našich starých rodičov, dedkov a babky. Žiaci 2. stupňa ZŠ na hodinách slovenského jazyka a literatúry v rámci čitateľskej gramotnosti pre nich vytvorili a nakreslili rôzne básničky a srdiečka. Chceli sa nimi poďakovať za ich každodennú lásku, starostlivosť, trpezlivosť, pocit bezpečia, ochotu pomôcť, obetavosť.

            Zodpovedné: Mgr. P. Fabisová, Mgr. Š. Hotáry

          • Deň bielej palice 15.10.2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň bielej palice 15.10.2022.

            Nie každá palica je obyčajná. Biela palica je symbol slepoty a krátkozrakosti. Chráni a pomáha. Deň bielej palice nám pripomína krehkosť zrakovo postihnutých ľudí a nabáda, aby sme im ponúkli rameno, ak potrebujú pomoc. Žiaci 1. I a 1. D sa dnes o bielej paličke veľmi veľa naučili. Už vedia, kto ju vymyslel, podľa čoho vznikla a aj to, aký dôležitý nástroj je to pre slabozrakých a nevidiacich ľudí, ktorí žijú medzi nami. Na vlastnej koži si vyskúšali, aké to je vidieť iba čierno – čiernu tmu. Naučili sa aj to, ako nám ňou slabozrakí a nevidiaci ukážu, keď chcú prejsť cez cestu, aj to, ako sa k nim správať a pomáhať im.

            Tr. uč.: Mgr. Božena Bobulská, Mgr. Mariana Grechová

             

          • Projekt - zdravá výživa

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Projekt - zdravá výživa.

               Svetový deň zdravej výživy si žiaci 3. A triedy pripomenuli celotýždňovým projektovým vyučovaním. Danú akciu sme si rozdelili na štyri dni. Prvý deň sme vytvárali ovocné a zeleninové misy a priblížili sme si význam ovocia a zeleniny pre deti. Druhý deň sme robili mrkvovo-syrovú nátierku a hovorili sme o význame mliečnych výrobkov pre človeka. Tretí deň sme mali projektové vyučovanie zamerané na zdravú výživu. A na štvrtý deň sme sa zapojili do celoslovenskej súťaže: „Chutné maľovanie“. Cieľom tejto akcie bolo si pripomenúť - akú úlohu zohráva správna výživa v živote človeka, hlavne v jeho zdravý. Žiaci si z celého týždňa odniesli množstvo nových zážitkov a informácií.

                                                                                     Mgr. Radoslav Borovský

             

          • Učíme sa v prírode

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Učíme sa v prírode.

            Po daždivých dňoch nás teplé slnečné lúče priam nabádali vymeniť vyučovanie v priestoroch triedy za exteriér prírody. Tým sa stala farská záhrada, kde nás aj so žiakmi I. A ŠT ochotne a milo prijali miestni kňazi. I keď zber úrody tu už majú zväčša za sebou, žiakov sme oboznámili s jednotlivými druhmi zeleniny, ktoré ešte ostali na záhonoch či v skleníku. Žiaci vyberali mrkvu zo zeme, ktorú neskôr i ochutnali. Pozornosti žiakov neušla ani „veľká repa“, a tak sme si zároveň pripomenuli známu rozprávku. Prejavili tiež záujem o ovečky v ohrade.

            Deti behali, šantili, ale aj kreslili na chodníku či relaxujúc na lavičke.

            Mgr. Anna Hriceňáková, Bc. Magdaléna Pompová

          • FUTBALOVÁ MINILIGA

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album FUTBALOVÁ MINILIGA.

            A je to tu! Po dvojročnom čakaní, dňa 28. septembra 2022, sme opäť vybehli na zelené trávniky. Naša škola zobrala pod záštitu futbalovú miniligu, ktorá bude prebiehať počas celého školského roka, kde sa uskutoční 8 turnajov. Účastníkmi sú: ZŠ s MŠ Lomnička, ZŠ s MŠ Jakubany, ZŠ Podsadek, Špeciálna škola Podolínec. Z dôvodu nedostačujúcich priestorov v Lomničke sme prvý turnaj zorganizovali vo Vyšných Ružbachoch. Ako sa nám darilo? Tak to už posúďte sami...  

            Výsledky prvého kola :

            1. Lomnička – Podsadek     4:1
            2. Podolínec – Jakubany     1:1
            3. Lomnička – Podolínec     2:2
            4. Jakubany – Podsadek     4:4
            5. Podsadek – Podolínec    2:4
            6. Lomnička – Jakubany     3:1 

            Poradie:

            1. ZŠ s MŠ Lomnička

            2. Špec. škola Podolínec

            3. ZŠ s MŠ Jakubany

            4. ZŠ Podsadek

             

             

          • OKTÓBER -MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album OKTÓBER -MESIAC ÚCTY K STARŠÍM.

            "Hoc vlas Vám šedivie a zrak sa zakalí, prijmite od detí najkrajšie pozdravy" 

             

            Október - symbol jesene, je mesiacom, keď príroda naberá na svojej kráse plnosťou rozmanitých farieb. Je ako dôchodkový vek – jeseň života, životné obdobie, ktoré so sebou prináša dozrievanie múdrosti, skúsenosti, ale aj radosti a bolesti. 

            Pri tejto príležitosti aj žiaci na prvom stupni ZŠ a ŠT vyrobili milý darček na vyjadrenie vďačnosti a lásky starým rodičom.

            Žiaci VI.C ŠT z úcty a vďaky venovali starým rodičom malý darček - kytičku a ručne maľovaný obrázok.

            Mgr. Renáta Blažinská, Klaudia Furmanová

             

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ NEPOČUJÚCICH

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album MEDZINÁRODNÝ DEŇ NEPOČUJÚCICH.

               Medzinárodný deň nepočujúcich sa každoročne koná v septembri. Napriek tomu, že žijú v tichu, svet ticha je plný spolupatričnosti, vzájomného porozumenia a lásky. Aj my máme v triedach žiakov s poruchami sluchu. Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli oboznámiť aj ostatných žiakov s ťažkým osudom nepočujúcich. Použili sme štuple do uší a prstovú abecedu. Žiaci sa skúsili medzi sebou porozprávať odzeraním z pier a využili prstovú abecedu. Na základe tejto aktivity zistili, aký je náročný život nepočujúceho. Taktiež pomocou prstovej abecedy mali povedať svoje mená a pozdravy.
            Aktivity sa zúčastnili žiaci VI.A ŠT a V.A ŠT.

            Tr. uč.: Mgr. Viera Jeleňová, Mgr. Oľga Demjanovičová,  Bc. Alena Miturová

             

          • JABLKO - PLOD JESENE

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album JABLKO - PLOD JESENE.

            Bolo raz jabĺčko krásne...

                Sladučkú chuť červených jabĺk, ale aj charakteristickú kyslosť zelených odrôd,  si pripomíname vďaka Medzinárodnému dňu jablka. Tento deň každoročne pripadá na 21. októbra a potvrdzuje, že jablká sú aj v tejto dobe dôležitou súčasťou nášho jedálnička.

               V našich prváckych triedach sme si pripravili aktivity, ktoré úzko súviseli s naším chutným ovocím, s jablkom. Na matematike sa jablká spočítavali, odpočítavali a porovnávali. Pri písaní sme na písanie použili chutné jablkové šupky. Na čítaní sa riešili hádanky a doplňovačky v tvare jablka. Jablko sa tiež kreslilo, lepilo, vystrihovalo, strúhalo a ochutnávalo. Jablko nás sprevádzalo počas celého vyučovania, ktoré sa nieslo v duchu zábavného, chutného, kreatívneho i poučného jablkového dňa.

               

            Jablko je jedným z najzdravších a najstarších druhov ovocia, je sladké, šťavnaté a chutné. Preto sme si so žiakmi V. C ŠT pripravili voňavý jablkový koláč, ktorý všetkým chutil.

             Mgr. Zuzana Jozefíková