• Medzinárodný deň vody

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň vody.

               Počas týždňa si žiaci 7. - 9. ročníka pripomenuli Medzinárodný deň vody, ktorý oslavujeme 22. marca. Z prezentácie sa dozvedeli informácie o vode, jej použití, význame a spôsoboch čistenia vôd. Žiaci 7. ročníka pomocou rôznych pomôcok filtrovali znečistenú vodu. Následne vyhodnotili, s ktorou pomôckou dosiahli najčistejšiu vodu. V 8. ročníku si vyskúšali zistiť, ktorá minerálna voda obsahuje najviac rozpustených minerálnych látok. Žiaci 9. ročníka si cez projekt pripomenuli ako sa vyrába pitná voda vo vodárňach a ako môžeme šetriť vodou. Cieľom tejto aktivity bolo pripomenúť si dôležitosť vody, dôsledky znečistenia vody a spôsoby čistenia.

          • Čitateľská gramotnosť

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čitateľská gramotnosť.

                Spoločne spoznávame svet kníh. Žiaci z tretieho ročníka prišli k druhákom , aby im prečítali knihu Maťko a Kubko od Marianny Grznárovej. Navzájom tak spoznávali veselé príhody hlavných hrdinov rozprávky. Žiaci po prečítaní rozprávky komunikovali medzi sebou aj s pani učiteľkami o tom, čo si zapamätali. Po prečítaní sme si pozreli animovanú rozprávku na interaktívnej tabuli. Žiaci si vyskúšali aj dojenie ovečky, tak ako to robili Maťko s Kubkom a veľmi sa im to páčilo. Nakoniec každý žiak vytvoril svoj vlastný obal na knižku.

            Tr. uč. : Mgr. Gahurová, Mgr. Zamišková

          • Svetový deň divadiel

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň divadiel .

            Marec je prvý jarný mesiac. Až tri z marcových dní sú zasvätené dramatickým umeniam: 20.marec je Svetovým dňom divadla pre deti a mládež, 21. marec Svetovým dňom bábkarstva a 27. marec Svetovým dňom divadla. Najznámejší z vymenovaných sviatkov je Svetový deň divadla. K tejto príležitosti sa žiaci zo VII. C ŠT oboznámili s bábkami. S pomocou učiteľa zhotovili jednoduché papierové bábky a zahrali si s nimi  krátke divadielko - Červená čiapočka.

            Tr. uč. : Mgr. K. Marinčinová, Mgr. J. Zajoncová

          • Beseda o obľúbenom autorovi a jeho diele

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda o obľúbenom autorovi a jeho diele.

               Dňa 29. 3. 2023 pri príležitosti Marca - Mesiaca knihy sa v škole pre žiakov 2. stupňa ZŠ realizovali besedy a prezentácie o obľúbených slovenských aj zahraničných autoroch a ich literárnych dielach. Žiaci čítali rôzne umelecké texty, úryvky a spolu sme ich interpretovali a diskutovali o nich. Nasledovala aktivita- skupinová práca žiakov. Išlo o správne priraďovanie jednotlivých autorov a ich diel, ukážky z ľudovej slovesnosti a ich správne dopĺňanie. Dôraz sa kládol najmä na ich: čitateľské, interpretačné a komunikačné zručnosti.

            Zodpovedné: Ing. Helena Česáková, Mgr. Patrícia Fabisová

          • Deň učiteľov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň učiteľov .

               Deň učiteľov sa na Slovensku oslavuje v deň narodenia pedagóga Jána Amosa Komenského, učiteľa národov. Sviatok je oslavou práce všetkých pedagogických pracovníkov, ktorých práca je poslaním a zaslúžia si za svoje znalosti, trpezlivosť a obetu, našu úctu a poďakovanie.

          • Moja rozprávková kniha

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Moja rozprávková kniha .

               Marec patrí knihám a knihy deťom. Deti materskej školy prostredníctvom rôznych aktivít objavovali čaro kníh. Počúvaním čítaných rozprávok spoznali mnoho rozprávkových bytostí a ich príbehy. Jednotlivé rozprávky dramatizovali, ilustrovali a modelovali. Vyrábali detské leporelá, knihy, záložky do kníh, prerozprávali dej podľa obrázkov. Naučili sme ich, že v knihe sa nachádzajú mnohé múdrosti, ktoré ich budú sprevádzať celým životom.

            Triedne učiteľky MŠ

          • Medzinárodný deň šťastia

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň šťastia.

               Deň 20. marec bol vyhlásený za Medzinárodný deň šťastia. Kedy sme šťastní? Vtedy, keď sa môžeme učiť, tvoriť, hrať sa, cvičiť a nasýtiť sa. No najväčším šťastím je mať okolo seba priateľov, ktorí nám dokážu vyčariť úsmev na tvári. Takýto krásny deň prežili žiaci IV. A ŠT a II. D.

            Tr. uč. : Mgr. Silvia Štefaníková, Mgr. Alena Compľová

          • Svetový deň vody

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň vody.

            Aktivita 1

            Voda je tekutina vzácna a vôbec nie je lacná. Keď ňou šetríme, vodné zdroje chránime. Tento vzácny dar si žiaci 2. B ŠT a 4. C ŠT pripomenuli rôznymi edukačnými aktivitami. V úvode si žiaci vystrihli na oblečenie dažďovú kvapku a spoločne čítali článok o vode. Zároveň sa hrali na šikovných rybárov, ktorí čistili rybník. Po namáhavej práci im nerobilo problém vypiť 2 dcl vody . Po doplnení tekutín žiaci výtvarné znázornili NAŠU ZEM.

            Tr. uč.: Mgr. Jana Troščáková, Mgr. Štefánia Novysedláková

            Aktivita 2

               22. marec je od roku 1993 vyhlásený za Svetový deň vody. Žiaci I.I a I.D si tento deň pripomenuli rôznymi aktivitami, kde sa dozvedeli aká je ochrana čistoty vôd nevyhnutná. Diskutovali o tom, že vodu by nemali znečisťovať, mali by ňou šetriť, lebo bez nej by nebol na našej Zemi život. Okrem toho sa učili o skupenstvách vody a o kolobehu vody v prírode.

            Tr. uč.: Mgr. Božena Bobulská, Mgr. Mariana Grechová

          • Tretiaci čítajú druhákom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tretiaci čítajú druhákom.

                Z príležitosti mesiaca kníh žiaci 3. A triedy pripravili čitateľskú aktivitu pre žiakov 2. A triedy. Cieľom bolo prečítať rozprávku od Eleny Lackovej, oboznámiť žiakov s jej tvorbou, porovnať rómsky a slovenský jazyk. Žiakov rozprávka veľmi zaujala, nakoľko vedeli  odpovedať aj na otázky, o čom rozprávka bola . Nakoniec tretiaci darovali druhákom záložky, za ktoré dostali od nich sladkú odmenu.

             Mgr. M. Pajerová, J. Mosorjaková, Mgr. R. Borovský

          • Čitateľský maratón

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čitateľský maratón.

               23. III. 2023 mali žiaci siedmych ročníkov netradičnú hodinu literatúry. Konal sa totiž  ,,Čitateľský maratón“ ako každoročne v rámci Marca – mesiaca knihy.

              Čítala sa kniha Gabriely Futovej – Nezblázni sa mamička. Žiakov text veľmi bavil a vyučovacia hodina zaujala. Striedali sa vpredu v samostatnej lavici a snažili sa čítať čo najkrajšie. Vyslúžili si hodnotenie a sladkú odmenu.

               Dúfam, že práve netradičné formy privedú žiakov k tomu, aby viac čítali.

            Mgr. Dagmar Janigová

          • Svetový deň vody

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň vody.

               22. marec je od roku 1993 vyhlásený za Svetový deň vody. Žiaci I.I a I.D si tento deň pripomenuli rôznymi aktivitami, kde sa dozvedeli aká je ochrana čistoty vôd nevyhnutná. Diskutovali o tom, že vodu by nemali znečisťovať, mali by ňou šetriť, lebo bez nej by nebol na našej Zemi život. Okrem toho sa učili o skupenstvách vody a o kolobehu vody v prírode.

            Tr. uč.: Mgr. Božena Bobulská, Mgr. Mariana Grechová

          • Stena na žiacke práce

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Stena na žiacke práce .

               Počas dvoch mesiacov sa žiaci druhého stupňa podieľali pri výrobe steny na žiacke výrobky a kvety, pod vedením vyučujúceho Mgr. Petra Hanečáka. Žiaci si pri tejto práci uvedomili, že sa dá využiť aj zbytkový, aj odpadový materiál a po jeho pospájaní  môže vzniknúť úžitkový predmet, ktorý zveľadí priestory školy. Vo fotodokumentácii je postup zhotovenie tejto práce - steny.

          • Najlepší čitateľ triedy – II. stupeň ZŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Najlepší čitateľ triedy – II. stupeň ZŠ.

            V rámci Marca – mesiaca knihy sa každoročne koná aj súťaž o najlepšieho čitateľa triedy. Zapojili sa do nej žiaci tried II. stupňa ZŠ. K výsledkom prispeli vyučujúce SJL na II. stupni ZŠ. Výsledky boli zverejnené vo verejných priestoroch školy a môžu si ich pozrieť všetci zamestnanci i žiaci a sú nasledovné:

            V.A – Dominika Oračková

            V.B – Lenka Kalejová

            V.C – Nikola Oračková

            VI.A – Vanesa Hangurbadžová

            VI.B – Kevin Mirga

            VI.C – Samuel Oračko

            VII.A – Karolína Mirgová

            VII.B – Sofia Mirgová

            VII.C – Vanesa Hangurbadžová

            VIII.A – Dominika Oračková /83/

            VIII.B – Rastislav Oračko

            IX.A – Marko Mirga

            IX.B – Veronika Oračková

            TOP čitateľkou sa stala žiačka VII.A triedy – Karolína Mirgová, ktorá pravidelne navštevuje školskú knižnicu, vypožičiava si knihy rôzneho žánru. Čítanie ju baví a je nositeľkou ,,vyznamenania“ za najviac prečítaných kníh zo školskej knižnice. Blahoželáme.

               Snáď čítanie žiakov neprestane baviť, lebo - ,,Múdrosť je ukrytá v knihách...“

                                                                                                                         Mgr. Dagmar Janigová

          • Marec - mesiac knihy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec - mesiac knihy .

             

            Aktivita 1

               Mesiac knihy si žiaci 4. A pripomenuli množstvom aktivít, ktorých cieľom bolo motivovať ich k čítaniu vhodnej detskej literatúry. Tento rok padla voľba na knihu od Josefa Čapeka Rozprávky o psíčkovi a mačičke. Štvrtákom sa kniha veľmi páčila, čoho dôkazom boli nielen krásne ilustrácie ich čitateľských projektov, ale aj poznatky o knihe v čitateľskom kvíze.

            Tr. uč. : Mgr. Dagmar Duchnická

            Aktivita 2

               Dnes druhákov čakalo prekvapenie v podobe návštevy tretiakov. Prišli sme k nim s knihou o Psíčkovi a mačičke pri príležitosti mesiaca knihy. Zábavnou formou sme preverili ich vedomosti a čitateľské zručnosti o prečítanej knihe. Druháci mali pre tretiakov sladké pohostenie a tretiaci darovali druhákom vlastnoručne vytvorené záložky, ktoré im vyčarili úsmev na tvári. Už teraz sa tešia na ďalšie stretnutie.

            Tr. uč.: Mgr. Škopová Ž. Mgr. Compľová

            Aktivita 3

              Už roky mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihou. Žiaci VI.C ŠT prečítali, vymaľovali a vyrobili knihu o Červenej čiapočke.

            Tr. uč.: Mgr. R. Blažinská, K. Furmanová

            Aktivita 4

            ,,Kde bolo, tam bolo ...“, takto sa začínali rozprávky, ktoré si spoločne čítali žiaci

            III. A špeciálnej triedy. Počas dramatizácie rozprávky O medvedíkovej chalúpke sa žiaci príjemne pobavili. Čítanie rozprávok sa im páčilo a verím, že i vo svojom voľnom čase doma siahnu po knihe, aby si ju prečítali. My v triede budeme aj naďalej pokračovať v mimočítankovom čítaní.

            Mgr. D. Kolumberová

          • 18. 3. - Svetový deň recyklácie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album 18. 3. - Svetový deň recyklácie.

            Pri príležitosti Svetového dňa recyklácie triedna učiteľka so žiakmi III.B ŠT venovala príslušnú pozornosť triedeniu každodenného odpadu. Rozprávali sme sa o odpade a tiež čo sa s ním deje, keď sa netriedi správne (skládky a čierne skládky odpadov). Odpad vyprodukovaný v škole sme spoločne roztriedili podľa druhu a vhadzovali do príslušných kontajnerov umiestnených na chodbe v budove školy. Je veľmi dôležité, aby sme neznehodnotili celý obsah v nádobe. Žiaci sa veľa naučili a už len dúfať, že nadobudnuté poznatky aj zúročia.

            Tr. uč.: Mgr. Točeková

          • Marec s knihou

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec s knihou.

            Mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihami. Aj v období moderných informačných technológií a počítačov má kniha svoje opodstatnenie a význam. Knihy obohacujú slovnú zásobu, rozvíjajú fantáziu, odstraňujú stres a budujú čitateľskú gramotnosť. Žiaci špeciálnych tried sa v priebehu tohto mesiaca venovali čítaniu obľúbených rozprávok, pracovali v zaujímavých tematických pracovných listoch a nakoniec si vytvorili a nakreslili svoju obľúbenú rozprávku, knihu alebo leporelo.

                                                                                                                            učitelia ŠT

          • Digitálny žiak

          • CIEĽ PROJEKTU:

            Cieľom národného projektu je podpora rozvoja digitálnych zručností vo všeobecnosti
            a to prostredníctvom podpory nákupu digitálneho vybavenia. Prostredníctvom vybavenia cieľových skupín potrebným digitálnym vybavením a softvérom sa aktívne nepriamo podporí využívanie digitálnych technológií aj vo vzdelávacom procese. Projekt má za cieľ aj zlepšiť inklúziu a prístup k digitálnym technológiám pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia. Realizáciou projektu sa prispeje k plánovaným výsledkom intervencií OPII, pokiaľ ide o zvýšenie intenzity využívania služieb a vzdelávania sa v digitálnom prostredí.

            Cieľové skupiny:

            • žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
            • žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú výlučne z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
            • žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% medián príjmu (na základe potvrdenia
              o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti (napr. potvrdenie
              o nezamestnanej osobe)
            • žiaci prvého ročníka stredných škôl (pre rok 2022/2023).

             

            Bližšie info: https://digitalnyziak.sk/

          • MDŽ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album MDŽ.

            Aktivita 1

                Medzinárodný deň žien sa oslavuje po celom svete. V niektorých krajinách je to dokonca deň pracovného voľna, v Číne je MDŽ už od roku 1949 štátnym sviatkom spojeným s poldňovým voľnom pre zamestnankyne. Tradícia oslavovať MDŽ bola zavedená na medzinárodnej konferencii v roku 1910 v Kodani. Je to sviatok pripadajúci každoročne na 8. marec. Žiaci 4. A ŠT triedna uč. Mgr. Silvia Štefaníková a žiaci 2. D triedna uč. Mgr. Alena Compľová si spomenuli na tento výnimočný deň patriaci všetkým ženám.

            Aktivita 2

               Z príležitosti MDŽ sa v mesiaci marec uskutočnila výtvarná súťaž na tému "Najdôležitejšia žena môjho života". Súťaže sa zúčastnili žiaci ŠT. Výtvarné práce boli vyhodnotené učiteľmi a žiakmi. Odmenou boli vecné ceny.

          • TANGRAM

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album TANGRAM.

               Tangram bol vynájdený v Číne v 18. Storočí a do Európy sa dostal v 19. Storočí. Tangram je rozkladací hlavolam pozostávajúci zo siedmich tvarov, nazývané tany, ktoré sa dajú skladať do rôznych obrázkov (zvieratá, veci, postavy). V mesiaci február si žiaci III. A špeciálnej triedy zasúťažili v skladaní Tangramu. Najlepšou tangramistkou sa stala Patrícia Hangurbadžová. Hoci sa pri skladaní Tangramu žiaci poriadne natrápili, bavilo ich to a k tejto činnosti sa určite vrátime.

            Mgr. D.  Kolumberová