• Medzinárodný deň mlieka v ŠT – 16. máj 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň mlieka v ŠT – 16. máj 2023 .

               Tento deň sa oslavuje vždy tretí májový utorok, už od roku 1957, pod záštitou Medzinárodnej mliekarskej federácie. Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek plnohodnotnej ľudskej stravy. Našim životom nás sprevádza  od narodenia.

                  Žiaci ŠT si tento mliečny deň pod vedením svojich vyučujúcich spríjemnili rôznymi aktivitami. Deň mlieka sme si pripomenuli rozhovormi, výtvarnými prácami i vedomostným kvízom. Tento deň sme zavŕšili ochutnávkami rôznych mliečnych výrobkov, ktoré si žiaci spolu s vyučujúcimi pripravili v školskej kuchynke.  Mňam, to bola dobrota!

                                                            Triedni učitelia a pedagogickí asistenti ŠT

          • Tulipány

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tulipány.

               Tulipány patria medzi najobľúbenejšie jarné kvety a nájdeme ich takmer v každej záhradke. Svoj sviatok majú 13. 5. a ten si pripomenuli žiaci zo ŠT. Tulipány stvárnili vo svojich výtvarných prácach. Najkrajšie diela sme odmenili.

            Triedy: VIII.C, VII.C, VI.C, VI.B, VI.A, V.C, V.A, I.A

          • Deň matiek

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň matiek.

             

            Aktivita 1

            ,, Nesiem Ti ruže, mamička moja,

            lebo dnes veľký sviatok máš.

            Keď sa nám oči potichu spoja,

            želanie bez slov rozoznáš ... “

             

               Nedeľa 14. mája patrí všetkým mamám, lebo si pripomíname Deň matiek, patrí ženám, ktoré nám darovali život. Veď najväčšia láska je tá materinská. Aj naši žiaci na to myslia. Preto pre svoje mamy, babky, či krstné mamy tvorili pozdrav.

               Takže veľa zdravia, drahé mamy, ľúbime Vás.

            Mgr. Dagmar Janigová

            Aktivita 2

               Ku Dňu matiek žiaci 2. stupňa ZŠ na hodinách slovenského jazyka a literatúry vymysleli pre všetky mamky kreatívne básničky. Vytvorili aj pekné pozdravy a pohľadnice ako poďakovanie za ich každodennú lásku, starostlivosť, obetavosť. Do tejto aktivity sa zapojili všetky učiteľky slovenského jazyka a literatúry.

            Mgr. P. Fabisová, Mgr. J. Hanečáková, Mgr. Š. Hotáry, Mgr. D. Janigová

             

            Aktivita 3

               Druhá májová nedeľa sa už tradične vo svete oslavuje ako Deň matiek. Aj naši žiaci si pripravili pre svoje mamičky malé darčeky, ktoré budú vyjadrením vďaky za ich lásku, starostlivosť a obetavosť. Ďakujeme, že Vás máme, veľká vďaka našim mamám!  

          • Svetový deň Červeného kríža

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň Červeného kríža .

            8. máj je Svetovým dňom Červeného kríža. V tento deň si pripomíname narodenie Henryho Dunanta, nositeľa prvej Nobelovej ceny za mier a zakladateľa Červeného kríža. Poslaním Červeného kríža je chrániť životy, zdravie, dôstojnosť a zmierňovať  utrpenie  ľudí v núdzi, následkom vojen, prírodných alebo technických katastrof a epidémií bez ohľadu na národnosť, pôvod, náboženstvo alebo politický názor postihnutých.

               Pri príležitosti tohto dňa si žiaci II. C a IV. E ,,ŠT´´ vyskúšali  simulácie nehôd z bežného života a poskytnutie predlekárskej prvej pomoci pri rôznych zraneniach ako sú krvácanie z nosa, poranenie hlavy, zlomenina, veľké tepnové krvácanie a sklo v ruke. Pochvala patrí všetkým žiakom, ktorí sa snažili podať prvú pomoc  svojim spolužiakom a oboznámili sa s tým, ako správne telefonicky privolať prvú pomoc.

          • Deň Slnka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Slnka.

               3. máj je oslavovaný ako deň Slnka, ktorý vyhlásila OSN v rámci programu pre životné prostredie. Slnko je jedno z najdôležitejších prvkov, vďaka ktorému funguje svet. Bez neho by sme nemali dostatok energie pre život. Pri tejto príležitosti žiaci zo VII.C ŠT s pomocou učiteliek zhotovili výtvarné diela a tak si pripomenuli dôležitosť Slnka.

            Mgr. K. Marinčinová, Mgr. J. Zajoncová

          • Deň Zeme MŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme MŠ.

               Deti materskej školy prejavili úctu k našej Zemi upratovaním okolia materskej školy a ihriska. Učili sa triediť a separovať odpad, používať jednoduché pracovné náradie. Triedne učiteľky realizovali rôzne aktivity s deťmi aj v triedach. Deti kreslili, maľovali , lepili a spoznávali našu planétu Zem. Naučili sa prečo ju musíme chrániť ako sa máme o ňu starať.

             

            Triedne učiteľky MŠ

          • Beseda o práci hasičov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda o práci hasičov.

            Dňa 25. 4. 2023 sa žiaci 2. až 4. ročníka zúčastnili besedy s príslušníkmi Okresného hasičského záchranného zboru v Starej Ľubovni. Chlapci a dievčatá sa dozvedeli zaujímavé informácie – aká môže byť výška pokuty za nedovolené vypaľovanie trávy, čo býva najčastejšou príčinou požiaru, ako reagovať pri haváriách, alebo ako rýchlo po ohlásení požiaru musí vyraziť hasičské auto na zásah. Žiaci vypĺňali pracovný list, kde si preopakovali 4 dôležité čísla, ktoré je potrebné volať v prípade rôznych nehôd a mimoriadnych situácií. Nakoniec najlepší a najaktívnejší žiaci dostali od hasičov odmenu.

                                                                   Mgr. Radoslav Borovský a učitelia 2.  – 4. ročníkov.

          • Vŕbová píšťalka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vŕbová píšťalka.

            Dňa 20. apríla 2023 sa v špeciálnych triedach uskutočnilo školské kolo v speváckej súťaži Vŕbová píšťalka. Súťaž pomáha rozvíjať vzťah žiakov k ľudovej piesni, vzťah k folklóru. Počas mesiaca apríl prebiehali triedne kolá, v ktorých komisia vybrala ,,spevákov“, ktorí postúpili do školského kola. Všetci súťažiaci boli odmenení sladkosťami.

            Do súťaže sa zapojili žiaci z tried Mgr. B. Cvikovej, Mgr. Z. Pojedincovej, Mgr. J. Troščákovej, Mgr. Š. Novysedlákovej, Mgr. I. Točekovej a Mgr. S. Štefaníkovej.

          • Medzinárodný deň vtáctva

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň vtáctva.

            Apríl je mesiac, kedy na naše územie priletí najviac sťahovavých vtákov. Medzinárodný deň vtáctva, ktorý sa každoročne oslavuje 1. apríla, spadá na obdobie, kedy migrácia rôznych druhov vtákov vrcholí. Väčšina z nich prilieta k nám z Afriky, zo Stredomoria, menej z Ázie. Ročne k nám tak priletí až 30 miliónov vtákov. Aj v našich triedach to ožilo vtáčím spevom, žiaci 4. A ŠT, 4. B ŠT, 2. A ŠT, 2. D pripravili pre vtáčiky: búdky, zrno, kukuricu i vodu.

            Triedne učiteľky: Mgr. Silvia Štefaníková, Mgr. Mária Urbancová, Mgr. Alena Compľová, Mgr. Miriam Imrichová

          • Deň narcisov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň narcisov.

            .,   Liga proti rakovine vyhlásila 20. Apríl 2023 už 27. krát za Deň narcisov. Táto nezisková nepolitická organizácia verejnou zbierkou prispieva na výskum liečby rakoviny – tichej a zákernej choroby, s ktorou sa vo svojom živote  stretol určite už každý z nás.

               Aj do tohto ročníka, Dňa narcisov, sa opäť zapojila i naša škola. Školská hliadka v registrovaných tričkách Ligy proti rakovine v zložení žiakov VII. A triedy, Karolíny  Mirgovej a Šimona Mirgu, sprevádzaných pani učiteľkou, postupne obišla všetky budovy ZŠ s MŠ, nevynechali školskú kuchyňu, technickú miestnosť – pánov údržbárov, navštívili miestnu poštu, predajňu potravín, obecný úrad. Musím zhodnotiť, že záujem o žltý kvietok bol nesmierne veľký – na dobrú vec prispeli dospelí aj žiaci. Narcis, ako symbol pomoci chorým na rakovinu, zdobil hrude mnohých.

               Dúfam, že práve takéto zbierky a ochota pomôcť, nás čo najskôr zbavia rakoviny ako strašiaka dnešnej doby.

               Veľké poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa zapojili svojou ,, kvapkou v mori “, ale aj ZŠ Podolínec, za pomoc,

                                    ĎAKUJEME!

            Základná škola s materskou školou Lomnička prispela sumou 332,00 €.

            Mgr. Dagmar Janigová

          • Beseda s lesným pedagógom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda s lesným pedagógom .

              Dňa 19. 4. sme mali besedu s lesným pedagógom. Prednášajúci pedagóg nám rozprával, čo je to les, aké druhy stromov poznáme, ako ich delíme, na čo nám slúži les, aké druhy húb poznáme a aké zvieratá v našom lese žijú. Žiaci mali aj názornú ukážku, keď v lese prší, ktorý les zachytáva viac zrážok. Prednáška sa žiakom veľmi páčila.

            Kolektív učiteľov

          • DEŇ ZEME

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album DEŇ ZEME.

            Aktivita 1   

            Deň Zeme je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22. apríla. Cieľom tohto dňa je, aby sme si pripomenuli našu závislosť od cenných darov, ktoré nám Zem dáva, a uvedomili si, že prírodné zdroje nie sú nevyčerpateľné. Preto treba aktívne reagovať na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia.

               Žiaci špeciálnych tried si svojimi aktivitami pripomenuli dôležitosť venovať sa aktuálnym otázkam ochrany životného prostredia a zachovania biodiverzity pre budúce generácie.

                                                                                                        Mgr. Judita Romanová

                                                                                                            koordinátorka ENV

            Aktivita 2

               Každoročne od roku 1970 si pripomíname Deň Zeme, ktorý vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Aj malý krôčik každého z nás zmôže veľkú vec. So žiakmi I.F sme venovali pozornosť tomuto dňu aktivitami, prezentáciou a vytvorením vláčika pod názvom ,,Vláčik- Sepáračik,,. Veríme, že každý z nás prispieva k ochrane životného prostredia a to nielen v tento deň.

            Tr. uč. Mgr. B. Gontkovská

            Aktivita 3

            Dňa 22. 4. si pripomíname Deň Zeme aj preto, aby sme si aspoň raz do roka pripomenuli svoju závislosť na cenných daroch, ktoré sú nám prostredníctvom Zeme poskytované. Aj žiaci I. D a I. I si tento deň pripomenuli a to spoločným rozhovorom o potrebe chrániť našu Zem, o znečistení Zeme odpadkami a  o význame separovania. Na záver si vymaľovali obrázky na tému Zem.

            Tr. uč. Mgr. Mariana Grechová,  Mgr. Božena Bobulská a Eva Zavadská

            Aktivita 4

            V rámci aktivít ku Dňu Zeme svojou troškou prispeli aj žiaci I. A ŠT. Ochotne upratovali okolie školy, triedili odpad (recyklácia je pre nich nateraz ťažké slovo). Zhotovením mini plagátu vyjadrili lásku k našej Zemi.

            Žiakov pravidelne oboznamujeme, a to nielen na Deň Zeme, aké dôležité je šetriť vodou i elektrinou, upratovať svoje okolie, chrániť prírodu.

            Tried. učit. a  ped. asist.

          • Čitateľská gramotnosť ŠT

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čitateľská gramotnosť ŠT.

              Medzinárodný deň detskej knihy Tento deň sa slávi 2. apríla, v deň narodenia veľkého rozprávkara H. Ch. Andersena. Žiaci II.A ŠT a IV.B ŠT ho strávili čítaním rozprávok z jeho tvorby. Cieľom bolo podnietiť lásku detí ku knihám, k slovu, čítaniu, materinskému jazyku a literatúre.

            Tr. uč.: Mgr. M. Urbancová, Mgr. M. Imrichová

          • VEĽKÁ NOC

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album VEĽKÁ NOC.

            Aktivita 1

            Veľká noc predstavuje množstvo symbolov a tradícií. Jej čaro sa prenieslo aj do priestorov našich tried. Pod šikovnými rukami našich učiteľov, asistentov a žiakov naše triedy a priestory školy ožili farbami jari.

            Kolektív učiteľov ŠT

            Aktivita 2

            Veľká noc je najvýznamnejší kresťanský sviatok. Je to pohyblivý sviatok, ktorý je každý rok počas víkendu v marci alebo v apríli. Žiaci 4. A ŠT a 2. D si pripomenuli niektoré obľúbené veľkonočné zvyky a tradície. Chlapci 4. A ŠT vyrobili košíčky na vajíčka a sladkosti a dievčatá pripravili vajíčka rôznymi technikami. Žiaci 2. D vytvorili zajačika, ktorý je považovaný za symbol zmŕtvychvstania.

            Tr. uč.: Mgr. Silvia Štefaníková a Mgr. Alena Compľová